Германският бизнес у нас иска открита линия с властта | webcafe.bg
Webcafe

Омбудсман, но за инвеститорите

Бойчо Попов
08.01.2010, 15:30 (обновена 08.01.2010, 16:08)
ръкостискане

Снимка: © Businessworld Network

Германският бизнес поиска от министъра на икономиката Трайчо Трайков омбудсман, но за инвеститорите, който да има неограничен достъп до всички министерства и служби. Целта: контакт с държавните институции при възникнали трудности. Германската камара иска омбудсманът да докладва директно на премиера и министрите на икономиката и финансите.

На пръв поглед идеята е странна. Защото посредник между бизнеса (особено чуждия) и държавата открай време е Българската агенция за инвестиции (БАИ). Основната й задача според устройствения правилник е „насърчаване, привличане и подпомагане на инвестициите в Република България“, както и „взаимодействие с органите на изпълнителната власт и с органите на местното самоуправление в областта на обслужване на инвестициите и за оказване на методическа помощ в областта на инвестициите“.

Никой не твърди, че агенцията не си върши добре работата. Очевидно обаче нещо куца, щом на немците тази помощ не е достатъчна. В последната анкета за бизнес средата в България, която камарата прави сред членовете си и която представи през март 2009 г., германските фирми не отчитат никакво подобрение при „традиционните“ слабости на страната като място за правене на бизнес: корупцията, липсващата прозрачност при обществените поръчки, лошата инфраструктура.

Още тогава стана ясно, че инвестициите минават на „по-ниска предавка“. 43% от фирмите казаха, че смятат да инвестират по-малко, отколкото през 2008-а, а само 14% планираха по-високи инвестиционни разходи. Това се е отразило и на обема на инвестициите с марка „Германия“, които са намалели два пъти у нас за първите 9 месеца на м.г. За същия период и стокообменът е спаднал с 22%.

По въпроса за омбудсмана министър Трайков не е обелил дума пред немските предприемачи. Обещал им е обаче, че с промени в закона за обществените поръчки ще отпадне изискването прокуристите на компании да предоставят свидетелство за съдимост. Това е една от пречките пред участието на чуждите компании в обществени поръчки у нас. Накрая е произнесъл традиционния „тост“ на всяка власт пред чуждия бизнес - за намаляване на административната тежест и лицензионните режими. Някои от чуждите инвеститори обаче вече са изпили до дъно чашата...

 

Oще: бизнес  омбудсман  чужди инвестиции 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.