Олимпиада? Не, благодаря | webcafe.bg
Webcafe

Олимпиада? Не, благодаря

Webcafe.bg, по Worldcrunch.com
29.08.2013, 16:33 (обновена 02.09.2013, 07:46)
олимпийски стадион - лондон

Скоро ще знаем кой ще е домакинът на лятната олимпиада през 2020 г. - и в трите града-финалисти - Истанбул, Мадрид и Токио - цари въодушевление преди официалното огласяване на победителя в Буенос Айрес на 7 септември.

Мечтата на Истанбул да бъде домакин на олимпиада започва още през 90-те, с девиза: "Да се срещнем там, където се срещат континенти." Но ако тази мечта отново се отложи за бъдещето, турският министър по въпросите на Европейския съюз и главен поддръжник на турското домакинство на игрите Егемен Багиш вече е открил причината.

"Протестите за Гези парк ще са виновни, ако ние не получим олимпиадата," обяви той в скорошна реч, отбелязвайки, че е имало две публични искания да бъде оттеглена кандидатурата на Истанбул.

И наистина, има организирани групи, които не желаят олимпиада в своя град - бил той Истанбул, Токио или Мадрид. Въпреки че има незначителни разлики в позициите им, противниците на олимпиадата и в трите града споделят еднакви опасения в случай, че Игрите се окажат в техния град.

Мадрид

Столицата на Испания искаше да е домакин на лятната олимпиада през 2016, но бе победена от Рио де Жанейро. Кандидатурата на Мадрид за 2020 има неофициален девиз: "Този път е различно", но икономическата криза в Испания е най-сериозното препятствие, което трябва да преодолее градът.

Противниците на олимпиадата в Мадрид вече организираха няколко протести, включително и такъв по време на посещението там на Международния олимпийски комитет (МОК). Причината за съпротивата им е елементарна: пари.

Доминго Патино, лидер на PAH, една от най-активните антиолимпийски групи в Испания, казва, че ще бъде похарчен бюджет от $2.5 млрд., ако Мадрид стане домакин, който вероятно ще нарасне до $4 млрд. заради допълнителните разходи. "Това е огромно бреме за град и държава, които вече до такава степен са затънали в дългове," коментира той.

Патино си спомня 1992-а, когато Барселона беше домакин на лятна олимпиада, и твърди, че плановете за ново олимпийско домакинство ще създадат "хаос в недвижимостта" в Мадрид, подобен на този, случил се преди две десетилетия там.

"Олимпиадата бе използвана като средство за проекти за обновяване на основните райони на Барселона. Хората бяха изселвани от имотите си; на местата на домовете им се издигаха инфраструктурни проекти и хотели. И изведнъж цените на недвижимите имоти скочиха до небесата," казва той.

Най-големите поддръжници на нова олимпиада в Испания не са обикновените хора, заключава Патино, а "спекулантите с недвижими имоти и големите строителни фирми."

Токио

Японската столица също беше сред неуспелите кандидати за 2016, след като похарчи $200 млн. по време на процеса на кандидатстване. И все пак, въпреки огромната сума, има по-малко противници на олимпиадата в Япония, отколкото в Испания или Турция.

Майоко Нагочи е член на група, която организира във Facebook протест срещу домакинството на олимпиадата, основно с мотивите за икономическите последици от такова домакинство:

"Бюджетният дефицит на страната непрекъснато нараства. Само олимпийският стадион струва $1.5 млрд. Тези разходи се компенсират от данъците на хората."

Опасенията на Нагочи не са чисто икономически. Ако Токио бъде избран за място на Игрите, състезанията с кану ще се провеждат във водния парк "Касай", който тепърва предстои да бъде построен.

Този район обаче е по миграционния път на много видове птици - и е място за почивка на част от тях. Според Нагочи околната среда ще бъде необратимо увредена, ако там бъде построен водният парк. 

Истанбул

Движението "Не на олимпиадата" в Истанбул отбелязва, че населението на града е 15 млн. души, през 2020-а мегаполисът ще наброява 18 милиона. Това вече е четири пъти повече, отколкото може да понесе географският район, а най-стратегическите места в Истанбул са избрани за олимпийски проекти.

Третият мост вече вреди на горите и реките в Истанбул. 420 квадратни места зелена земя около третия мост ще бъдат пожертвани в името на строителството, с оправданието за олимпийска инфраструктура.

Членовете на движението казват, че олимпиадата ще се използва като инструмент за привличане на инвеститори в страната, докато същевременно природното, културно и историческо наследство на града ще бъде унищожено.

"Държавите биват въвлечени в дългови спирали с удвояващите се олимпийски бюджети," обяви групата в изявление. "Това ще е бреме за икономиката. Вече видяхме най-лошото в Атина. И в Бразилия една от причините за вълненията там са олимпийските бюджети."

Антиолимпийската платформа в Истанбул заявява: "Реновирането на града е катастрофа - булдозер след булдозер нахлуват в кварталите... и принудителното изселване на гражданите ще е насилствено. Знаем какво става при олимпиади от градове, които са били домакини с гордост и въодушевление, и накрая са оставали с унищожени квартали, тежка задлъжнялост, преселени милиони хора и съоръжения, оставени да се разпадат."

Каква тогава е алтернативата, която предлага платформата? Те препоръчват домакините на олимпиадата да се поучат от примери като Чикаго, който оттегли кандидатурата си. "Имаме нужда правителствата да отделят време, енергия и ресурси за реалните нужди и проблеми на нашите градове," заявява турската опозиционна група.

"Вместо да инвестират в олимпиада, която обогатява само частните предприемачи, те би трябвало да инвестират в бъдеще за децата ни, гарантиращо им добър и сигурен живот. А хората, които ни обвиняват, че изправяме правителството пред затруднение, препоръчваме да погледнат какво се е случвало в държавите, ставали домакини на олимпиада."

Протести и за Сочи 2014 и Рио 2016

Докато протичаха събитията в Гези парк в Истанбул, доста сходна реакция се наблюдаваше и по улиците в Бразилия - домакин на лятната олимпиада през 2016 г. Протестите срещу повишаването на цените на градския транспорт се трансформираха в реакции срещу олимпийския бюджет.

Дори и зимната олимпиада през 2014, провеждаща се в руския град Сочи, стана обект на критики, макар и от различно естество: етнически кавказци в региона обвиняват Русия в геноцид, а ЛГБТ организации призоваха към бойкот на олимпиадата заради наскоро гласувания закон срещу "гей-пропагандата".

Докато всякакъв вид протестни движения се случват по цял свят, следващата вест кой ще е домакин на олимпиада предстои след две седмици, като ще назове "победител" измежду Токио, Мадрид или Истанбул. Внимавайте какво си пожелавате...

Oще: домакин  домакинство  истанбул  мадрид  олимпиада  съпротива  токио 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.