Близо 2/3 от българите смятат боя пред джамията за провокация | webcafe.bg
Webcafe

Близо 2/3 от българите: Боят пред джамията е провокация

ББСС "Галъп интернешънъл" , в. Класа
18.07.2011, 16:26 (обновена 18.07.2011, 16:35)
Волен Сидеров  на митинг на Атака

Снимка: © Sofia photo agency

Два месеца след окървяването на петъчната молитва пред джамията "Баня Башъ", 47% от пълнолетните българи смятат, че "Атака" е основен инициатор на агресивните действия

63% от българските граждани са на мнение, че случаите на междуетническо напрежение у нас са в резултат от провокативни действия от страна на някои политици. Данните са от току-що приключилото национално представително проучване на ББСС "Галъп интернешънъл", проведено по поръчка на вестник "Класа".

Дни преди 24 май пред джамията "Баня Башъ" в София се случи побой между симпатизанти на партия „Атака" и мюсюлманите, дошли на петъчна молитва в джамията. След този инцидент в медиите бяха изказани много мнения и оценки, вариращи от искането в София да няма джамия до остри критики към "Атака" за насаждане на етническо напрежение между християни и мюсюлмани.

Около два месеца след случая, обществото, изглежда, е изградило своята представа по въпроса  кой е отговорен за сблъсъците. Почти половината (47%) от пълнолетните българи споделят виждането, че представителите на "Атака" са основен инициатор на агресивните действия в центъра на столицата. Това всъщност е най-широкоразпространеното мнение, тъй като почти една трета от анкетираните не могат да дадат отговор на въпроса.

На противоположното мнение са по-малко от една пета от сънародниците ни - 19% смятат, че побоят е предизвикан от мюсюлманите, посетили джамията в този ден.

Обществото не само смята "Атака" за отговорна за инцидента пред софийската джамия в края на май, но и нещо повече - мнозинството от българските граждани осъждат действията на партията и нейните симпатизанти по случая.

67% от пълнолетните българи изразяват неодобрителни оценки за "Атака" и представителите й в конкретния случай. Одобрителните оценки за действията на "Атака" са 12%, малко повече в малките градове.

Мненията на българите за наличие на политическа провокация, а не реален междуетнически конфликт при инцидента пред софийската джамия се потвърждават и от още нещо. Въпреки многото шум в медиите след случая и след осъдителните статии на турски медии по-малко от една четвърт (23%) от българите смятат, че в страната ни има реално напрежение между християни и мюсюлмани.

Този процент е дори още по-нисък сред българските турци - само 11% от тях са на мнение, че етническото напрежение у нас расте.

Понастоящем относително нисък процент от сънародниците ни - 15% от българите и 8% от българските турци, са на мнение, че съществува реална заплаха за етническия мир у нас.

И все пак, въпреки че един отделен инцидент не е повлиял на цялостния фон на междуетническите отношения, огромното мнозинство (90%) от българите са на мнение, че етническият мир в България трябва да се пази на всяка цена.

www.klassa.bg

Oще: атака  баня башъ  българи  галъп  действия  джамия  неодобрение  одобрение  провокация  проучване  софия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

4 Bobby_gBG | 19.07.201112:33

Естествено че е провокация.
Ислямистите си знаеха че тогава ще има митинг, стегнаха редиците и тръгнаха на борба.

Хората не са свикнали да им "пречат" да правят каквото си искат, и явно им свърши търпението към Атака. Сигурно отначало са си мислели че ще се откажат, така както правят всички останали хора, ама не познаха.

И сега като виждат че проблема няма да заглъхне и да изчезне от само себе си, ами ще продължи да се привлича внимание към своеволията им, решиха да покажат че ще "защитават правата си" Бесен

А тъпия толерастичен народ седи отстрани и цъка с език, докато не дойде и неговия ред да му вие джамията под прозореца, ама тогава вече е късно за действия толерасти, късно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 27.06.2011, 18:28

3 Gootin | 19.07.201100:00

Добър ден - естествено, че е провокация! Всичко е рейтинг и показност за пред избирателите му, който са и без туй доста ограничени - както като бройка, така и в умствено измерение!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

2 stg | 18.07.201117:21

тогава Доган имаше проблем с Касим Дал, и Атака му реши проблема веднага, всички забравиха за Касим Дал на момента, ми така де нали е за това Атака да помага на ДПС когато електората го удари през просото
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

1 Оня Дето Го Трият | 18.07.201116:46

в. Класа и Галъп
Що ви трябваше да трошите пари за изследване - това и баба го знае, че беше провокация...
Ма нищо де, така се чувстваме по-горди българи вече като има трима набити резеняци в центъра на Сф бой
   

оценка

+0 -0