Търсят се полицаи с чуждестранен произход | webcafe.bg
Webcafe

Търсят се полицаи с чуждестранен произход

Дойче Веле
13.12.2013, 10:47 (обновена 13.12.2013, 17:49)
германци

Снимка: © getty images

В България не сме интегрирали собствените си малцинства, а в Германия в полицейските служби работят и мигранти

Полицаите в Северен Рейн-Вестфалия често боледуват, много от тях са на възраст и не могат да се справят с всички задачи. Затова спешно се търсят нови служители. Желателно е те да са с чуждестранен произход.

Кадрите не достигат - нито за дежурствата, нито за канцеларска работа, нито за работата по превенция на престъпността", оплаква се Ерих Ретингхаус, шеф на полицейския синдикат в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Заболеваемостта сред полицаите в тази германска провинция е сравнително висока, а близо 40 на сто от персонала вече е на възраст над 50 години, като това се усеща най-вече при изпълнението на специални операции, например срещу източноевропейските банди взломаджии и крадци. И затова полицията в Северен Рейн-Вестфалия спешно се нуждае от нови попълнения.

За да намери по-бързо нови кандидати, полицията в тази провинция залага на специален рекламен клип. На него се разчита да привлече не само повече млади хора, но и повече кандидати с миграционен произход.

Миналата година за каузата са били спечелени 1757 имигранти, от които обаче заповеди за назначение са получили едва 161. "Останалите не отговаряха на условията", казва Ретингхаус.

"В Кьолн се опитват да вербуват млади хора с чужди корени", заявява шефът на полицията Волфганг Алберс. "Радвам се, че вече имаме такива колеги. Това е важно, тъй като чрез тях и други младежи от мигрантски семейства ще се заинтересуват за нашата професия", казва той.

Мулти-култи компетенции

Целенасочената рекламна кампания може значително да повиши интереса към професията сред тази целева група, убедени са експертите. Има обаче и още една причина, поради която тези младежи представляват интерес за полицията.

"Германското общество е мултикултурно, ние сме страна с голям процент имигранти. Това културно многообразие трбява да се пренесе и в полицията", казва Ерих Ретингхаус. Полицията се надява чрез привличането на хора от мигрантско потекло към професията да подобри работата си в т.нар. проблемни квартали, населявани предимно от чужденци.

В кьолнската полиция например от 2006 г. работят т.нар. "контактни служители за работа с мюсюлманските институции". "Тяхната задача е да работят за повишаване на взаимното доверие между органите на реда и живеещите в Кьолн мюсюлмани", казва Матиас Феринг от местната полицейска служба. Той участва от няколко години в пилотен проект за превенция на престъпността сред младите мюсюлмани.

http://www.dw.de

Oще: германия  мултикултурализъм  полиция  северен рейн-вестфалия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.