Кевин | webcafe.bg
Webcafe

Кевин

Гено Недялков
06.03.2012, 17:20 (обновена 08.03.2012, 09:34)
Сянка

Снимка: © Getty Images

В България е пълно с хора, които съжаляват за живота си. За начина, по който е преминал. За това те обвиняват световната конспирация, комунистите, антикомунистите и извънземните

Кевин К. е роден през пролетта на 2000 г. Името му не е българско, не е традиционно, но родителите му го харесват. Взели са първата буква от името на дядото и са го променили като името на известен футболист. Така е по-модерно. Кевин расте като типичното българско дете в началото на XXI в. Живее в един от големите български градове.

Когато е дошло времето, той е записан "с връзки" в най-близката детска ясла, а след това и на градина. На седем е записан в първи клас в близкото общинско училище и това е едно от най-важните събития в личния му живот. В живота на България се е случило нещо също толкова важно - страната е станала член на Европейския съюз.

2007 г. - Децата, които са се родили през първата година от новото хилядолетие, вече са преживели първите си седем, както казват най-важни, години, когато България най-после официално е приета в семейството на европейските държави. Днес Кевин и тези деца са на единадесет години и са в пети клас. През 2037 г. те ще бъдат в своята сила и възход, с възможности и перспективи пред себе си. Поне така би трябвало да бъде.

От днешната гледна точка, за България през 2037 г. би трябвало да кажем "или добро или нищо". Картината не е много радостна. Нито оптимистична. И все пак - ако искаме да хвърлим поглед в бъдещето и да го направим с голяма доза достоверност, удачен вариант би бил да влезем в една училище и да се огледаме. Там ще видим тези, които ще живеят това бъдеще. Като Кевин. Без да се уповаваме на врачки и гадателки, ще видим една достоверна картина на стоящото пред нас житие и основните участници в него.

Както винаги, истината е скрита в детайлите. Ако хвърлим бегъл поглед към тези деца, ще видим едни обикновени ученици. И всеки един клас съдържа в себе си разнообразието на човешки характери и способности. Ако в едната крайност са децата, които се справят добре, стараят се и знаят какво е да постигаш, в другата са 11-годишни екземпляри с вече объркан живот и ценности. Те, разбира се, не го знаят и вероятно няма да се досетят дълги години занапред.

Защото качествата и недостатъците, които носят, са всъщност тези на техните родители. Подражанието е нещото, което ги подготвя за живота и те подражават на големите. Така се учат. В училището, зад чиновете, ние виждаме това, което са днешните майки и бащи. Виждаме себе си като в криво огледало. Финансови възможности и интелектуален капацитет. Културното и социалното ниво.

Редом един до друг са седнали безработният и работещият за скромна заплата, мутрата и чиновникът, полицаят и зависимият от дрога. Има и още една категория - невидимите родители. Техните деца са изоставени - де факто или де юре - е без значение. Раждат се групи от бъдещи хора - ярки личности и невидими човечета, добри и лоши, умни и глупави, възпитани и простаци.

Между отделните групи има разделение. И то става все по-голямо. Сблъсъкът е все по-ожесточен. Въпросът е коя група ще надделее. Дали групата на тези, които са изграждали ценности и навици, или на тези, които, по примера на големите, са останали на най-ниското възможно ниво. Коя група ще постигне критична маса, за да повлияе на всички останали? Дали умните ще водят смелите, или хитрите ще управляват наивните? Както се казва в една известна сентенция - за да победят лошите, достатъчно е добрите да не правят нищо. Трябва да го помним.

В България е пълно с хора, които съжаляват за живота си. За начина, по който е преминал. За това те обвиняват световната конспирация, комунистите, антикомунистите и извънземните. И никога себе си. Истината е, че спасението на давещите се, както се знае, е в ръцете на самите давещи се. А напредъкът на българите е в ръцете на самите българи. Той зависи само и единствено от мечтите им, от техните стремежи и ценности. Днешните деца са тези, които ще променят утрешната България. А детските мечти и стремежи ги създаваме ние сега. За съжаление те могат да  променят България както към по-добро, така и към по-лошо. От нас, техните родители и учители, зависи в каква посока ще поемат. Днес.

През 2037 г. Кевин ще се обърне назад и ще погледне родителите си. Може би ще ги погледне с любов, благодарност и уважение заради всичко, което са направили за него и за хоризонтите, които са му разкрили. А може да ги погледне с омерзение и с много въпросителни в очите. Ако изобщо му пука и се сети за тези преди него.

Oще: възможности  деца  кевин  перспективи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

6 Mile Manolov | 09.03.201202:27

През 2037 г. Кевин ще се обърне назад и ще погледне родителите си.
-----------------

по-скоро ше погледне надоло каде земята... они нема живеят с орлите да хранат малкото говедо до първа пенсия muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

5 fata morgana | 08.03.201210:46

Много хубаво есе. Идеята е, че каквото и да ни се случва, колкото и да е тежко, децата на България трябва да са приоритет, защото онези които в момента подрастват все още могат да бъдат поправени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

4 иван | 08.03.201208:47

„В България е пълно с хора, които съжаляват за живота си. За начина, по който е преминал. За това те обвиняват световната конспирация, комунистите, антикомунистите и извънземните. И никога себе си.......”

И нищо по естествено от това, тези, които са убедени, че „другите” им пречат, да не се съгласят с извода по-горе.
И толкова е удобно за пишман-политиците, които ни управляваха, управляват и ще ни управляват. Винаги е налице „врагът”, който ще ги легитимира като „народни трибуни” и „спасители”.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

3 Hristo Petrov Mourtazov | 07.03.201216:29

Това какво беше!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.04.2011, 08:40

2 Yurii Lozev | 07.03.201213:39

Има хора които пишат, защото знаят.Има хора , които пишат , защото им плащат.Ако написано то е -уж че знае пиша , двойка(не знае пишещия).Остава -защото му плащат.Пожелавам му да дойде време много да зависи от тези, плащащи хора!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 07.03.201213:00

На Кевин бати сЛаАФчи ше му кай кот тряба да знай!
   

оценка

+0 -0