Операция: Лясковец или как загива един командос | webcafe.bg
Webcafe

Операция: Лясковец

Надя Обретенова*
16.03.2014, 11:19 (обновена 19.03.2014, 16:19)
командос

Снимка: © БНТ

За мнозина Емил Шарков е неизвестен командос от СОБТ. За мен обаче той е професионален боец и много честен човек, за когото професията командос не беше фасада

Надя Обретенова и Йордан Димитров са автори на документалния филм на БНТ „Отрядът: Операция Спасяване", в който герой е и загиналият в Лясковец Емил Шарков. Помолихме Надя да напише нейната гледна точка за трагичната случка.

"Както можем да подарим цвете, така можем и да влезем с  вратата". В това изречение командосът от поделението във Враня Емил Шарков беше събрал целия смисъл на своя живот. В абсолютен 
контрапункт бяха двете негови лица - на професионален командос и на истински човек и приятел. Сякаш е роден за тази професия, казват за него командирите и колегите му. И в същото време тези, които го познават добре, не могат да си представят Емо Шарков сериозен и угрижен.

Човек, който грабеше с шепи от живота - така го видях аз, докато с екип на БНТ снимахме филма за баретите "Отрядът: Операция Спасяване". Не се изненадвам, че в онази истинската "Операция: Лясковец" е бил най-отпред...

Ние можехме и да не разберем за тази операция, ако Емил Шарков беше останал жив, защото в МВР отмина времето, когато акциите на баретите бяха шумни и показни и същата вечер се излъчваха по телевизията.

Днес обаче въпросите за това сбъркал ли е някой при организирането на акцията в Лясковец са болезнени и се нуждаят от незабавни отговори. Истината е, че баретите са знаели какво ги очаква в дома на Петко Петков, но в информацията, която са получили, не се е съдържало най-важното - количеството оръжие, което притежава стрелецът, и готовността му да го използва без колебание.

Защо в 5.30 сутринта не са успели да го изненадат? Как така вместо командосите да нахлуят в дома му и да го обезвредят, той ги посреща с откоси? Едва ли асоциалният Петков е бил предупреден за акцията. В  този ранен час обаче е бил буден и от действията му след това става ясно, че с оръжие в ръка е очаквал нахлуването в дома му.

Тук е и един от най-важните въпроси: забавила ли се е акцията? Обикновено  кулминацията на подобни операции протича за по-малко от две минути. Целта е да се стресне престъпникът, да се изненада и да не му се даде никакъв шанс да отвърне на атаката.

В онази петъчна сутрин на 14 март Петков не само че не е изненадан, но и много по-подготвен 
от екипа от командоси. Виждала съм как се планират учебни операции на СОБТ. В много концентриран вид на екипа се съобщава каква е степента на опасност на обекта и всеки един от командосите получава задача, която не може да променя по време на акцията, защото тя е част от цялостните действия на екипа.

По време на акцията няма никакви разговори. Баретите се разбират с кратки жестове. Сигурно е, че ако не ги е видял отнякъде, Петко Петков няма как да ги чуе, защото те се придвижват тихо като котки. Безшумното доближаване до обекта е част от тренировките им.

Били ли са командосите без част от оборудването, което е можело да спаси живота на Емил Шарков? Кой подцени стрелеца от Лясковец? Можело ли е да бъде заловен, когато излиза от дома си през дървена стълба, която спуска от прозореца? Как в дома му е складиран цял боен арсенал? И кой му го е продавал или осигурявал? На тези въпроси сигурно има отговор... Няма го единствено Емил Шарков. А трима негови колеги сигурно скоро няма да се върнат към професията командос.

Сега МВР обещава детайлен анализ. Както след похищението в банковия клон в Сливен, когато един престъпник държа като заложници служителки на банката. Тогава като журналист на БНТ предложих на ръководството на МВР да организира прозрачна среща, на която да обясни как е добре медиите да реагират в подобна ситуация. И на която да се изясни до каква степен журналистите могат да помогнат на полицията при залавянето на престъпника, който гледа телевизия и слуша радио.

Отказът от страна на МВР беше категоричен. Щели да направят анализ и изводи. Не се съмнявам в професионализма на голяма част от служителите на МВР, но ме тревожи друго. Че щом отмине актуалността на темата "Лясковец", МВР отново ще притъпи чувствителността си.

Аз, като журналист от обществената телевизия на България, настоявам да получа отговор на въпроса - кой къде сбърка в Операция: Лясковец. И кой ще поеме отговорност. Защото за мнозина Емил Шарков е неизвестен командос от СОБТ. За мен обаче той е професионален боец и много честен човек, за когото професията командос не беше фасада.

Oще: барета  емил шарков  командос  лясковец  мвр  собт  трагедия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 17.03.201422:16

Значи, според мен, този пичага е бил много добър, за да тръшне четирима контри. И аз съм играл контърстрайк 1.6, и знам, че ти трябва много добър мерник, за да имаш подобни резултати. Също така е добре да сцепиш главата на първия с категоричен headshot, преди да се е разсеяла стрелбата. Следващите нямат мерна линия към теб, и лесно падат. Предполагам, че контрите са били адски самозабравили се типове, и по тази причина са подценили ситуацията.
Само едно не ми стана ясно, терориста класически 4.1 ли е ползвал, или е имал по-съвременно оръжие кал. 5.56 мм НАТО с оптика?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

5 popleta | 17.03.201420:43

С такъв палячо за главен секретар,какво очаквате!? Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

4 Borracho | 17.03.201418:40

"Cover your ass" (покрий си задника преди всичко) метода винаги води до слаби резултати за групата, колектива, компанията. В случая на МВР и шефовете на полицията тези резултати са смъртоносни. Разбира се те не са смъртоносни за нещастниците-МВР-началници щото те са си покрили осраните задници. Ще има сега 2-3 години разследване, и накрая разбира се виновен ще е жертвата щото не е държал щита под точния ъгъл от 90.00 градуса, а с престъпна небрежност го е наклонил на 89 и за това го е уцелил проектил. Що не си спестят тези 2 години време и ресурси и да го обявят веднага, така или иначе вече решението е взето единоушно от всичките тези МВР-директори.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

3 lele male | 17.03.201417:22

Вие, двамката под мен, сори, ама не сте много в час...

Преди 20 дни служители от местното полицейско подразделение са опитали да го задържат, а той стрелял във въздуха от балкона си и заплашил, че ще стреля на месо, ако го притиснат. Предполагам, че предвид този случай са изпратени командоси.
И какво - изпращат командоси... по непотвърдени данни са изстреляни между 300 и 500 куршума от страна на командосите... Вие представяте ли си какво количество е това? Няма да се учудя, ако командосът е починал от рикошет от приятелски огън... Лека му пръст на човека!!!
Няма да се учудя, ако накрая изкарат него виновен... Нали не може да говори...

Къде са оставките в момента, разбирачи мили?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.02.2011, 00:41

2 volodia | 17.03.201411:39

"Психологът каза още, че е доказано, че Савов е с асоциално поведение и е трябвало първото да го проучат. "Петков има проблемно поведение и не е луд. Хората от акцията не са използвали това, че районният инспектор на Лясковец е провел разговор с него преди 10 дни. Нищо не е налагало такива проблемни действия. Той е отправял заплахи към деца, защото две хлапета са му счупили прозорец", добави Росен Йорданов."
От ръководството на МВР бързат и са притеснени, затова допускат грешки! Не оставиха хората да работят на спокойствие. Ето и инвеститорите бягат и не инвестират в страната! Всички ги е страх, че ГЕРБ и ЦЦ ще се върнат на власт, а така не се работи нормално и недообмислено се прибързва, понякога фатално!

Лека му пръст на момчето, а за отговорните съд, за допусната смърт по непредпазливост! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

1 Petar Stoimenov | 16.03.201412:58

Ако при управлението на Бойко бяха взети нужните мерки, сега този човек щеше да е жив. Но онези са некадърници и нехранимайковци. Лека му пръст на човека!
   

оценка

+0 -4