Нежелани: Какво е да си мюсюлманин в България | webcafe.bg
Webcafe

Нежелани: Какво е да си мюсюлманин в България

Симоне Бьокер, Дирк Ауер, Дойчландрадио , Дойче Веле
12.09.2011, 10:29 (обновена 13.09.2011, 08:22)
тютюн

"Майка ми казваше, че тютюнът е като малко бебе. Трябва постоянно да се грижиш за него", спомня си Фатме

От мюсюлманския облик на България не е останало кой знае колко. Чаршиите и конаците отдавна са разрушени. Дори камъните им са попилени. Останали са обаче българските мюсюлмани. Дали са дошли от Азия?

А може би са потомци на българите, приели исляма през вековете на турското владичество? По тези въпроси все още разгорещено се спори. Същевременно в родопските села българи и мюсюлмани живеят врата до врата и се разбират добре помежду си.

Тютюнът - бебето на Родопите

Фатме и Осман Исмаилови са на полето откакто се помнят. Време за молитви в джамията почти не им остава. През лятото от изгрев до заник слънце 60-годишната жена превива гръб над тютюна.

"Майка ми казваше, че тютюнът е като малко бебе. Трябва постоянно да се грижиш за него", спомня си Фатме. За един килограм тютюн им плащат около 2 евро. На месец човек я изкара 25 евро, я не.

"Има ли смисъл да се блъскаме за тези пари?", пита се Фатме. "Помакът е свързан с тютюна и иска да го работи", казва Осман. "Ако нямаше тютюн, селата щяха да опустеят." И навремето от тютюна не се е печелело много, но пък всичко било и по-евтино.

С един лев човек можел да си купи шест хляба, а сега не стига за един. Ала спомените от комунизма далеч не са само розови. Религията тогава е била забранена. Забранени били шалварите и забрадките, обичаите и турският език.

"Капитан Петко войвода" обижда мюсюлманите

През зимата на 1985 г. джипове с войници пристигнали в Дебрен, спомнят си Нуртен и Хикмет Мехмед. "Вземайте си паспортите и тръгвайте към кметството", наредили им. "Ще ви сменяме имената".

За два месеца били прекръстени около 800 000 мюсюлмани. После редовно идвали инспектори от кметството, за да проверяват дали на сватбите не се пеят турски песни, а на погребенията - дали покойникът не се увива в платно.

През 1989 г. опашките на турската граница нямали край. Тогава от България в Турция емигрират около 350 000 български мюсюлмани. Партията на етническите турци ДПС вече 20 години защитава правата и свободите на българските мюсюлмани.

Независимо от това повечето от тях и до днес се чувстват неравноправни и дискриминирани. "По телевизията се излъчват националистически филми. Например "Капитан Петко войвода", недоволен е Хикмет. А Нуртен допълва: "Турците са представени като най-долните и най-жестоките хора."

Колективна шизофрения

Всички в родопското село Глухово са мюсюлмани и вкупом гласуват за партията на Ахмед Доган. Това е някаква колективна шизофрения: хем са недоволни от корупцията в ДПС, хем продължават да гласуват за Движението, защото нямат друга алтернатива. "Нямаме канализация, боклукът също не се чисти и извозва, навсякъде вони", казва Едем Мехмед.

Кметът на селото обаче закупил много нови пейки. Около 60 евро струвала подобна пейка, но той платил по 180. "Аз го попитах да не би да са златни", спомня си Едем. Кметът начаса му се обидил и дори Ахмед  Доган се заканил, че ще му отнеме лиценза на фирмата и ще го ликвидира.

Джамията - храм на терористите?

Мохамед Камбер е имам на село Лъжница. Дългата му брада и дипломата за висше образование от Саудитска Арабия са били достатъчно основание за интензивния интерес на Службите към него. Преди година полицаи обискирали джамията, търсейки доказателства за терористични дейности.

Обърнали я наопаки и изнесли литература, компютри, телефони. Още на другия ден, без никакви доказателства, медиите съобщили за действаща терористична клетка. Месеци наред полицията не потърсила имама. Върнали му книгите и компютрите, но за телефона си чака и до днес.

Джамията в Лъжница приема богомолци от 1990 г. Преди това комунистите държали храма под ключ. След промените хората изгубили ориентация, настъпила анархия и криворазбрана демокрация, а това накарало много мъже в селото да потърсят утеха в алкохола. "Джамията не ислямизира", категоричен е студентът Вели Разман.

"Тя просвещава и помага на мнозина не само да откажат алкохола, но и да се върнат на работа, да се грижат за своите семейства. Затова не разбирам защо българите възприемат религията ни като заплаха", казва Вели. Според него страхът е там, където мюсюлмани и християни не общуват помежду си: в големите градове, в столицата.

Богомолците - атентатори или жертви?

Православната черква, джамията и синагогата в София образуват така наречения „религиозен триъгълник". Българите говорят за него, когато искат да изтъкнат етническата си толерантност. Баня Баши е единствената джамия за 30-те хиляди софийски мюсюлмани.

Според Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство, джамията побира 700 души. За когото няма място в храма, излиза да се моли в двора или на тротоара. За да чуват молитвите на улицата, за богомолците се изнасят виокоговорители. Но силният звук от тон-колоните  и молещите се на тротоарите мюсюлмани дразнят много софиянци.

Хафъзов настоявал дълго за изграждането на втора джамия, която да поеме част от богомолците. Високоговорителите и молитвите на улицата не били провокация, те просто онагледявали нуждата от повече място.

"Изпратих молба в кметството, но от там никой не ми отговори. Това показва общественото отношение към нас. Ние искаме да се интегрираме. Разбира се, не може да става дума за културна интеграция, тъй като културната интеграция е вид асимилация", казва Хафъзов.

Чужд в родината си

След петъчните молитви, по време на Рамазана мюсюлманските жени по традиция се събират да обядват и поприказват в двора на храма. Една от тях разказва: "Питат ме защо нося забрадка. Казват ми да я махна, понеже тук нямало място за такива като нас. Забрадката никой не ми я е сложил насила, насила няма и да я сваля."

В разговора се намесва младо момиче: "Изобщо нямам чувството, че живея в родината си. Ние тук сме родени, тук искаме да останем и да практикуваме традициите си. Обществото обаче ни дава да разберем, че не сме желани в България и затова много от нас емигрират."

http://www.dw-world.de

Oще: българи  българия  дпс  ислям  мюсюлмани  родопите  тютюн 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.11.2013, 18:29

43 Г-н Маджирски | 06.11.201318:35

Правим се на правоверни, а вече сами си сменяме имената. Мога да кажа, че в голяма част от джамиите има само по няколко възрастни души. А това колко ДПС защитава правата на хората е съвсем отделна тема- всява смут и манипулира старите и заблудени хорица. И кога вече ще се разбере, че турчин е народност, а помак е етнос. Разлика има! Аз съм помак, но съм българин. Като всички нормални граждани плащам данъци и прочие.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.12.2011, 10:21

42 тутурутка | 28.01.201219:12

Винаги съм твърдяла,че етническите турци са хора,като всички останали.Те работят,плащат си данъците,гледат си семействата.Помагали са ми, с тях сме живяли винаги в мир и разбирателство.Спомням си възродителния процес,тогава бях твърде млада,но ми бе жал,че хората си оставяха имотите и заминаваха за Турция,а дали са искали да си оставят имота и родината ,никой не ги пита.Срам ме е ,че тези хора са толкова унижавани и то без основателна причина.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.07.2011, 11:13

41 Schizofrenina Shiz | 28.01.201218:35

И автора на тая помия бил журналист? Кви са тия скалъпени али-бали ? Що търсите под вола теле? Хора не вярвайте на подобни инсинуации
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

40 AlahAkbar | 28.01.201213:24

Аз викам да им разрешим втора джамия в София, но първо на нас да ни разрешат църквица в Риад например да вдигнем. Хората от посолството ни там къде се молят горките?

Аман от толерасти - ако не вярвате, вижте на къде са се запътили фиромците, след Скопие до Охрид има сигурно хиляда джамии и все нови строят...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 10:23

39 Miglena Nikolova | 28.01.201212:55

оооо каква статия...мислех, че коментарите отдолу ще са далеч по-злобни.Възхитена съм!Мисленето на българина явно е взело да става по-цивилизовано.

Тази поръчкова статия, направо ме подлудява.Кои са авторите на тези писаници, които непрекъснато всяват нетърпимост между хората, независимо от кой етнос са.Защо някой не зачекна темата, как живеят евреите да речем или арменците в България, а точно мюсюлманите?После другото любимо е да говорим за циганите.Дайте да се караме и бием взаимно и да оставим властта да ни манипулира.Това е целта, само и единствено на тази статия!Изобщо всяко писание в свободната ни медия е някаква провокация Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

38 Alice | 28.01.201210:48

Бесен срам е от тиквите-националисти, дето се правят на големите патриотарци, ега ти ограниченото мислене! Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

37 Bobby_gBG | 28.01.201209:51

Не се изразих достатъчно ясно, нямам нищо против джамиите и да се молят в тях, ама айде много се моля без звуков терор и минарета с високоговорители.

А да - и пълна забрана на шариата. Тук е цивилизована държава, и важат само светски закони, а не религиозни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

36 Bobby_gBG | 28.01.201209:49

Я, поредната толерастична антибългарска статия на Велето... Каква изненада, не бях го очаквал...

Я по добре да дойдат да ни обяснят какво е да си християнин в която и да било мюсюлманска държава, и после да сравнят условията им с тези на мюсюлманите в България (Европа).


Турците в са България са просто обикновени хора, които по различни причини са по-ниско образовани от средното ниво, но за сметка на това са бачкатори, и бачкат над средното ниво.
Ако ги нямаше джамиите с минарета да ни дразнят, и ДПС да ги настройват срещу българите въобще нямаше да имаме проблеми с тях.

Така както аз нямах, до след 2001 година, когато видях какво се случва когато ДПС докопа власт...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.01.2012, 21:17

35 Papi Chulo | 28.01.201203:03

До 28: Не мога да повярвам че някой може да бъде толкова краен и категоричен в изказването си за етническите турци а и за мюсюлманите. Бих искал да знам дали въпросното лице познава всички турци или мюсюлмани за да твърди подобно нещо? Аз самият съм Българин и Християнин, но това по никакъв начин не ми пречи да уважавам българските турци а и турците като цяло, мюсюлманите също. Ако искате да покажете че сте нещо, покажете уважение към хората, те споделят същата родина с нас, плащат данъци, работят, имат същите чувства, болки и проблеми.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2011, 15:56

34 Kalo | 31.10.201116:05

Това изобщо не е вярно. Не мога в един коментар да опровергавам точка по точка, но и аз си спомням един много интелигентен образ на турчин в "Капитан Петко Войвода". Изобщо ми омръзна някой да се опитва да ми внуши чувство за вина за това, че сме били под робство. Какво да се лъжем - че българите са били от щастливи по щастливи под властта на падишаха ли? А Левски е бил некадърник, който е нямал друга работа освен да тормози законната власт?
   

оценка

+0 -0