Голямата клоунска паника на 2016 г. | webcafe.bg
Webcafe

Голямата клоунска паника на 2016 г.

големият лебовскиГолемият Лебовски
26.10.2016, 16:39 (обновена 28.10.2016, 17:51)
клоуни

Снимка: © Getty Images

В Швеция се стигна и до кървав сблъсък - полицията съобщи за мъж, който е подгонен и намушкан с нож от човек с костюм на клоун

Лятото на 2016 г. роди тревожна нова мода, която преля в есента и най-вероятно ще достигне до своето злокобно кресчендо точно за Хелоуин.

Някакви мистериозни шегаджии си слагат клоунски костюми и изпращат ледени тръпки по гръбнака на всеки, който ги забележи да дебнат в гората, подлеза, около училищния двор или точно сега зад вас, докато си четете този текст.

Няма как да знаеш дали под маската на клоуна се крие майтапчия или злонамерен психопат.

Първият случай на тази „зараза" е регистриран в Южна Каролина през август. Граждани съобщават в местната полиция, че в гората до Грийнвил се разхождат маскирани мъже, които плашат минувачите. Една от възмутените жени твърди, че синът й се прибрал вцепенен от училище и говорел за „клоуни, които шептят и издават странни звуци".

За няколко седмици цялата страна е залята от информации за зловещи клоуни, забелязани в тъмното, по ъглите или по сред бял ден около училищата. Скоро е извършен и първият арест на мъж, който е заловен в цирковия си костюм, докато се крие в горите на Алабама. Информациите от местни полицейски участъци и локални новинарски емисии преливат в национална истерия.

Трикът да смразиш кръвта на някой случаен човек, докато се маскираш Пениуайз от „То", се предава като вирус в средите на всички, които имат фетиш към подобни социални каскади.


Колкото повече се говори за епидемията от стряскащи смешници, толкова повече се увеличава техният брой, размах и обсег. Клоуните стигат до метрото в Ню Йорк. Десетки училища в различни градове на САЩ се принуждават да затворят временно.

Някои от клоуните са забелязани да размахват нож, други преследват подплашените тийнейджъри.

Граждани се самоорганизират в своеобразни анти-клоун групи и бригади, патрулират около училища и гори, дебнат за маскираните гадове. Ловът на клоуни също нахлува в медиите, просмуква се трайно в социалните мрежи и засилва истерията.

През септември и октомври вирусоподобната клоунада вече се пренесе и в Европа. В Швеция се стигна и до кървав сблъсък - полицията съобщи за мъж, който е подгонен и намушкан с нож от човек с костюм на клоун.

Цялата ситуация започва да прилича на интернационален филм на ужасите с множество преплитащи се сюжетни линии. Спонтанността и странността на събитията са стряскащи. Припомня се първата подобна клоун-мания, развила се в началото на 80-те години на миналия век. Значи пак говорим за римейк.

Голямата паника от 2016 г. окончателно беляза културния завой на образа на клоуна от смешното към страшното.

Фигурата на палячото винаги е имала способността да произвежда подсъзнателно притеснение и паника. Те са достатъчно разпознаваеми, за да ги усещаме близки, но и достатъчно отдалечени от нашия вид, за да ни стреснат и разтревожат.

С тебеширено бяло лице, разпиляна зелена коса, огромна морава уста, гримаси на садистичен смях, наляти с лудост ококорени очи... клоуните са многоцветни машини за терор.

От десетилетия стъпват по тънката граница между смеха и ужаса, но сега вече спокойно можем да ги класираме почти изцяло в канона на хорър-културата с архетипния зъл клоун, „клоуна убиец".

Хелоуин приближава с веселата стъпка на клоун, подскачащ с нож в ръка и пръскащо вода цвете на ревера.

Внимавайте, защото злата клоунада може да е достигнала и до нашия цирк.

Oще: halloween  зловещи клоуни  клоун  клоуни  клоунски костюми  клоун убиец  костюм на клоун  нападения на клоуни  паника  пениуайз  притеснение  сащ  социални мрежи  ствиън кинг  стивън кинг  то  то на стивън кинг  ужаси  хелоуин  хорър  хорър филми  южна каролина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.