Закон ли бе да го опишеш | webcafe.bg
Webcafe

Закон ли бе да го опишеш

Е. Лилов, DW.de
11.05.2012, 08:24 (обновена 11.05.2012, 08:30)
Народно събрание

Снимка: © dbpedia.org

Eдин интересен експеримент на наш гръб

С 350 евро среден месечен доход България е категорично най-бедната страна в ЕС. Скъпите лимузини и мощните джипове са въпреки това обичайна гледка по софийските улици. Според разбирането на българите, богатството е нещо, което трябва да се показва. От тази есен обаче това може да се промени, тъй като тогава влиза в сила новоприетият Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, посочва "Ди Цайт".

"Спасихте правителството" - с тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към депутатите от управляващата партия ГЕРБ след продължилия няколко дни маратон по приемането на новия закон. След като преди година подобна законодателна мярка се бе провалила, сега българският премиер бе обвързал оставането си на власт с успешното приемане на закона. Той делегира права на държавата да конфискува лично имущество на гражданите дори и без влязла в сила съдебна присъда. Достатъчно е специално назначена комисия да установи несъответствие между декларирания доход и имотното състояние на дадено лице, разяснява германското издание.

Сметките на Борисов

Миналогодишният провал на опита да бъде приет такъв закон се отрази негативно на страната - България получи лоша оценка от Брюксел за напредъка в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Следващият доклад излиза след месец и сега българският премиер се надява на по-благосклонно отношение от страна на ЕК и дори на прекратяване на механизма за наблюдение, действащ от 2007 година.

За да излезе от мониторинговия механизъм, България трябва да убеди Брюксел, че е правова държава, която много стриктно прилага законите срещу всякакви мафиотски практики, отбелязва по този повод агенция Ройтерс. И още нещо влиза в сметките на Борисов - с новия закон той се сдобива с още един коз в надцакването за членството в Шенген, посочва на свой ред "Ди Цайт".

Докато привържениците на новата законодателна мярка ликуват, опонентите им предупреждават, че държавата може да използва радикалния закон за разправа с политически или икономически противници.

Представители на опозицията подозират премиера Борисов, че се кани да използва закона като оръжие в кампанията за парламентарните избори догодина. Пловдивският адвокат Михаил Екимджиев, който води много дела на българи в съда в Страсбург, вкл. заради нарушени техни права от страна на държавата, преупреждава, че този закон представлява заплаха за правния мир в страната. И други негови колеги юристи очакват, че законът за отнемане на имуществото ще бъде спрян от Конституционния съд, междувременно сезиран от опозицията.

"След 23 години на див преход незаконното богатство отдавна е легализирано", посочва Екимджиев.

Експеримент на чужд гръб

Премиерът Борисов не споделя тези опасения и вместо това окуражава българските граждани да сигнализират за хора, чиито доходи и стандарт се разминават сериозно. А правосъдната министърка Диана Ковачева вижда в новия закон дори български принос в бъдещата европейска директива за конфискация на незаконно придобитото имущество.

"Хората трябва да разберат, че законът защитава интересите им", е цитиран да казва по този въпрос американският посланик в София Джеймс Уорлик. Лично той се надява, че законът ще създаде проблеми на хората с Бентлита и вили край морето, но без доходи.

Адвокат Екимджиев се възмущава, че западните дипломати си правят "един интересен експеримент на наш гръб". Той посочва, че законът би могъл да бъде приложен на практика срещу всеки втори българин, което ще породи нова вълна от дела в съда в Страсбург. Все още проблемът е юридически и морален, съвсем скоро обаче той може да се превърне в политическо и икономическо изпитание. Нищо чудно след време България да се нуждае и от обратния закон - за връщане на незаконно отнетото имущество, казва Екимджиев.

DW.de

Oще: богатство  бойко борисов  закон  нс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

1 fata morgana | 11.05.201209:29

"Той посочва, че законът би могъл да бъде приложен на практика срещу всеки втори българин" !!? Всеки втори със състояние над 250 000...

Мен този закон не ме вдъхновява чак толкова, защото се отнася за последните 15 години само. А то най-яката приватизация беше точно около 97 година, доколкото имам спомени.
   

оценка

+1 -0