Набийте доктора! | webcafe.bg
Webcafe

Набийте доктора!

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
10.12.2014, 18:57 (обновена 14.10.2016, 12:40)
Петър Москов

Ясно е само, че министърът е цапнат в устата и очевидно недозрял за политик. Но ние нямаме време за това осмисляне, и както си му е редът в критична ситуация - първо бием

Плаче си за бой д-р Москов; един хубав назидателен пердах, задето плещи каквото му падне. И той, разбира се, не му беше спестен мигновено.

Онзи ден министърът на здравеопазването предупреди, че екипите на Бърза помощ нямало да посещават ромските махали, ако нямат гаранция за сигурност. Поводът беше поредният инцидент с медик, а изказването прозвуча толкова необмислено и грубо, че свят да ти се завие.

То влезе в директно противоречие с Хипократовата клетва, генерализира един криминален проблем до ръба на етническата сегрегация и изложи не само автора си, но и политиката, на която се предполага да е носител и се очаква да реформира сектора. Разсейките на темата обаче са доста по-сложни от това.

Петър Москов не е случаен човек

Доскоро той концентрираше надеждата ни за нов вид лидер - млад, приветлив, интелигентен; човек, с когото да се идентифицира една незначителна по обем, но важна като съдържание група граждани, които намираха трудност да открият свое представителство в политиката. Затова въпреки активната им позиция, българският обществен живот ги избутваше встрани и ги лишаваше от смисъл.

Именно те припознаха Москов като „свой" и му гласуваха доверие. То продължи да съществува и след спорното решение за участие в кабинета, което е знак за труден, но възможен компромис с убежденията им.

Компромисът обаче има граница и понякога две необмислени думи са достатъчни да я прекрачат. Хората, за които става дума, са достатъчно напредничави, либерално ориентирани и лишени от предразсъдъци, за да приемат каквато и да е форма на дискриминация.

Поведението на министъра ги обиди на ниво светоглед

Но има и друго: то хем им напомни за болезнено подведеното доверие от страна на целия Реформаторски блок, хем ги сроди насила с формация, която традиционно възприемат като нечистоплътна - ДПС.

Именно Местан и хората му се превърнаха в най-големия критик на изказването, като в същото време ни е известно поведението им в ромските махали преди избори и интересът им тези места да останат точно толкова долнопробни и откъснати, но и чудесен източник на купен вот.

Гротескно е търговецът на ромски гласове и правозащитникът на етническото равноправие да бъдат обединени по такъв нелеп начин. Но фактът си е факт и отговорността е на д-р Москов.

От друга страна е изключително лесно да бъдеш широкоскроен либерал, когато гетото е само философска концепция. Интеграцията е двустранен процес, иначе по нищо не се различава от колонизирането; мисионерството сред нисши или още по-зле - идеята за благородния дивак. Във всички тези позитивни актове винаги е прозирала доминацията, но този път пременена в лицемерната мантия на вечния добротворец.

Няма смисъл да се заблуждаваме, че агресията има своя географска и икономическа логика и изземването на ролята на правдив съдник обикновено е свързано само с избор на страна; което го прави некоректно, независимо с какъв знак.

Пострадалите медици имат своя истина и ако тя не бъде чута от адептите за толерантност, рискува да се радикализира, което се и получава реално. По този начин хората, търсещи справедливост без оглед на етноса на нападателя, изведнъж се оказват от една страна на спора с празнословните патриотари и расистите, а те са далеч по гръмогласни в риториката си.

Необмислените думи на Москов пратиха друга част от симпатизантите му рамо до рамо с елементарните националисти. И това също е по негова вина

Фактът обаче, че в средата на второто десетилетие на 21-ви век все още се раздираме от подобен дебат, означава, че обществото ни е сериозно болно. Заболяването явно е автоимунно, защото ние не спираме сами да си причиняваме страданията, външен дразнител не ни е необходим. И като всеки организъм, притеснен за оцеляването си, сме станали хипер агресивни.

Лекарите, уви, от ежедневния си досег до крайността на живота, не са най-лиричните натури. Напротив - в повечето случай са арогантни циници, което в никакъв случай не ги прави лоши специалисти. Прави ги само спорни оратори. Те говорят за обекта на интервенция по начин, който се струва на околните пошъл, неуместен, груб; речникът им често пъти е повече от необмислен, дори плашещ.

И когато войнственият страх и фриволното плямпане се срещнат, нещата бързо излизат извън контрол

На махленско ниво това са юмруци по екипите на Бърза помощ, но на общонационално е агресията към един министър, който си изпусна езика, без това да е доказателство, че е расист, нито пък недобросъвестен лекар, лош администратор или недостоен човек.

Ясно е само, че е цапнат в устата и очевидно недозрял за политик. Но ние нямаме време за това осмисляне, и както си му е редът в критична ситуация - първо бием.

Отнася си го доктора с голямата уста, онзи, който проявява пренебрежение, пък макар и в опит да бъде полезен. Ето как парадоксално дори в либералните ни представи Москов си заслужава пердаха по много направления.

Защитниците му също не чакат с пестниците. И става обществено меле за секунди. А после се чудим какви ли са онези хора, които удрят медика при първата му крива дума. Как кои - това сме всички ние, при това сме убедени, че правото е на наша страна.

Oще: гета  дпс  етническа престъпност  линейки  мвр  охрана  петър москов  расизъм  реформаторски блок  ромски махали  сигурност  спешна помощ 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

54 KingoftheROAD | 14.12.201421:40

Козлова, погледни варианта на Рован молля.

Иначе закон за оръжието като в Швейцария - всеки здрав прав мужик, изкарал срочна, или свръхсрочна служба в Българската армия, да му се зачислява армейското оръжие, със задължение за лагер-сбор всяко лято, или зима, и съхранение в желязна каса(сейф) в къщи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.12.2014, 23:45

53 Kozlova | 13.12.201423:43

Кристияне, изказал си се като някакъв ултимативен авторитет ...
добре, че не е така ;-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2014, 13:02

52 Кристиян Балев.100006828934880 | 13.12.201417:28

Смислена и умна статия. Разбира се, залята от досат глупости в коментарите, но така е, неизбежно е. Да критикуваш Москов не означава автоматично да хвалиш циганите-биячи. Днес Москов е новият Бойко, който "нарича нещата с истинските им имена", понякога и без да иска и ние го следваме. Засега. Дами и господа, нали само не забравяте, че фейсбук статусите, било то и на министри, не са гаранция за реформа. Ще ми се да видя реалната ви подкрепа за министъра, когато (ако) тя започне, когато циганите ще са нищо на фона на милион и половина неосигурени. Иначе никой не желае да е бит, нито някой би желал да е обект на лекарска грешка. А агресията си е в ДНК-то ни, което всеки демонстрира при първа възможност, било то и само като коментар.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

51 МарКом | 12.12.201418:03

Боже доживях! Харесах нещо което Frida е казала (макар и извадено от контекста).
Ето го: "... щото я си представете, че вирусът на ебола попадне във факултето или в столипиново примерно..."

Де дано!!! Само повече бодлива тел, ток и търпение ще трябват.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

50 МарКом | 12.12.201417:49

Този проблем ме засегна.
Засегна ме защото познавам доста лекари които вече ги няма тук.
И ги няма именно заради хаоса в нашата държава.
Ето пример на разговор между лекари който се проведе в моем присъствие:
"-Как я караш, Има ли напредък по въпроса с назначението ти като специалист?"
"-А, добре съм. Проблеми ли? Никакви!!! При тази липса на хора и куче да има диплома, и него ще вземат."
А сега остана и да ги бият някакви!
Решението всъщност е много лесно. Не знам защо се мотат политиците.
Просто трябва да се променят правилата за ползване на оръжие при самоотбрана и отбрана на личната собственост. И след това на докторите и водачите на линейки да им се разреши лично оръжие.
Плюс това Министъра е прав - няма как да заповяда на докторите да жертват живота си за да помогнат на някой.
Проблема с бавното пристигане е именно защото липсват доктори и линейки.
Ако БХК (Българския Хелзински Комитет) смята че Москов е "фашист" то те излиза че са фарисеи и лъжци след като не правят нищо за да решат проблема.
Призовавам ги да дарят 100 линейки и да обучат екипи за тях от малцинството.
'Те ти интеграция, 'те ти булка Спасов ден!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

49 Rowan | 12.12.201416:36

Кинг, имам оферта - това по реален случай. гражданинът В ми е личен приятел:


Гражданинът А отглежда лавандула. За да отглежда лавандула, гражданинът А арендува земя и плаща наем. Гражданинът А плаща за техника да му изоре земята, плаща за семена и препарати. Гражданинът А плаща и застраховка на продукцията.

И идва лятото и времето за прибиране на продукцията. Гражданинът А е инвестирал маса пари и труд, треперил е за всяко облаче да не му съсипе продукцията и накрая почва да жъне лавандулата и да я предава във фабриката за извличане на лавандулово масло. За да изкара някой лев да си избие инвестицията и евентуално да има средства да си изхранва семейството.

Но докато гражданинът А жъне от единия край на нивата, номадите Б идват с каруца и започват и те да жънат… от другия край. Ожънатата лавандула от номадите Б се предава във същата фабрика. На гражданинът А това незнайно защо не му харесва и подава жалба в полицията. После втора жалба и трета, но полицаите са твърде заети да му обърнат внимание.

Гражданинът А отива при номадите Б и учтиво ги уведомява, че това не е тяхната нива и те нямат право да жънат там, но това пък противоречи на тяхната култура и разбирания, и гражданинът А бива изгонен с камъни. Гражданинът А си вади медицинско и пак подава жалба в полицията.

Поради напрегнатата обстановка в Украйна, полицията съвсем нормално отново не обръща внимание на Гражданина А и той се обажда на приятел за помощ. Приятеля да наречем гражданина В. Та така гражданите А и В със съвместни усилия успяват да убедят номадите Б, че това, което правят не е възпитано.

Номадите Б си тръгват и след 2-3 часа се връщат със още 4 каруци номади начело със местния им водач, за да убедят гражданите А и В, че техните действия не са правилни и нарушават човешките права на номадската общност, застрашават културата им и обричат децата им на гладна смърт. Вдигнали вили, лопати, сърпове и други селскостопански инвентар, двадесетината номади тръгват срещу гражданите А и В да отстояват правата си.

Дошлият да помага гражданин В, по едно чисто съвпадение е ловджия и съвсем случайно си носи пушката. Произвежда предупредителен изстрел във въздуха, вселедствие на което, групата номади се изпаряват, зарязвайки каруците си и никога повече не се връщат.

До тук с простотията ми, накрая сериозно: наистина, гражданите трябва да ходят по ръба на закона, за да си отстояват правото на труд и съществуване. И както страната е заплашена от международни санкции за действията на кмета на Стара Загора, така и моите познати едва отърваха присъди за причинени морални щети и стрес на крадливите цигани. И после се чудим, защо младите бягат от страната…
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

48 KingoftheROAD | 12.12.201416:11

Kozlova

До тук добре, и как би могъл да се реши ефективно този проблем с битово насили над държавни служители? пък било то и след 120 или 200 пъти.

Според мен примитивни и първосигнали хорица, като въпросните цигани, се впечатляват именно от примитивни и първосигнални въздействия.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.12.2014, 23:45

47 Kozlova | 12.12.201412:53

Кристиян Балев,

Докторът не е с голям уста, нито е недозрял политик. Недозрели са хората, които с меки думи приемат побойщата над лекари.

Имате ли представа как биха реагирали политиците в цивилизованата държава след първия - втория побой над лекари от спешна помощ, камо ли след 120-ия път??
Това не е международен проблем, за да търсим дипломатически език, това е битово физическо насилие над държавни служители, по време на изпълнение на служебните им задължения. И то невъоръжени лекари.

Евфемизмите не са подходящ журналистически похват в случая.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

46 KingoftheROAD | 12.12.201410:51

Josephin

Според мен има и трети вариант - да погнем всички люпотици с едни такива гърмящи железни пръчки - шишанета им викали едното време. След това обаче много неизвестни.

Но все някога трябва да започне прочистването на племето българско. Няколко пъти съм срещал в този форум следната поговорка - рибата се вмирисва откъм главата, но се чисти откъм опашката. Е рано или късно нещата все ще опрат до прочистване и на главата. Това обаче на ония кратунски тикви не им е ясно. Карат си я ден за ден, и така. Затова напоследък все по-често се сменят правителства без никаква идея занапред. И корабът си потъва нормално. Хаосът и анархията обче вече започва и на тях да им пречи. Поживем и увидим....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2014, 13:02

45 Кристиян Балев.100006828934880 | 12.12.201410:34

Всъщност никой ли не си дава сметка, че статията е в покрепа на Москов. Не мога да повярвам какви глупости изчетох като коментари. Човекът говори за това, как агресията обикновено е насочена към първия срещнат и това са лекарите. Вижте края: "Отнася си го доктора с голямата уста, онзи, който проявява пренебрежение, пък макар и в опит да бъде полезен. Ето как парадоксално дори в либералните ни представи Москов си заслужава пердаха по много направления. Защитниците му също не чакат с пестниците. И става обществено меле за секунди. А после се чудим какви ли са онези хора, които удрят медика при първата му крива дума. Как кои - това сме всички ние, при това сме убедени, че правото е на наша страна." Реакцията дори е предсказана, а вие само доказвате тезата. Циганска държава, дори и у най-"белите" й представители.
   

оценка

+3 -2