Величественият дом на прокурора Пшонка | webcafe.bg
Webcafe

Величественият дом на прокурора Пшонка

Галя Дзанато*
26.02.2014, 08:30 (обновена 04.03.2014, 10:26)

1 от 30 снимки Назад Напред

пшонка

С това май искат да ни напомнят, че в природата нищо не се губи, а само преминава от един вид в друг.

Домът на Виктор Пшонка - вече бивш главен прокурор на Украйна, обявен за национално издирване, стана световна сензация. Снимките от "двореца" му се споделят в интернет и впечатляват с колоритни интериорни решения, които рядко могат да се видят на живо. Попитахме Галя Дзанато, собственик на концептуалното пространство СКЛАДА (www.sklada.bg), какво вижда в дома на Пшонка.

Едно твърде помпозно клише. За разлика от Бай Ганьо, който се задоволява и с добрата стара класика - френска, английска или италианска, то руснакът не приема нищо по-малко от имперски стил с присъщите му колонади, капители, мрамори и злато.

С това май искат да ни напомнят, че в природата нищо не се губи, а само преминава от един вид в друг... за наш ужас сме преминали от римска империя към някакво недодялано руско-имперско владичество с оттенъци от френско влияние и нескопосани интерпретации на древен Рим.

Ужасна, обсебваща и непреодолима скука - това е първото нещо, което ми идва наум, като гледам кадрите от дома на г-н Пшонка. Дом на човек, напълно предвидим във всичките си избори, който с нищо не може да изненада - клише, клише, клише!

От естетическа гледна точка въпросната къща е лошо копие на някои френски дворцови палати от 16 -17 век. Интериорът е зле скроен, излишно претрупан и в някои елементи доста недодялан, като например радиаторните решетки, които правят впечатление.

От платната живопис със сладникаво-романтичен привкус се излива дълбока посредственост. Личи си огромният напън да се покаже лукс и власт по възможно най-старомодния и тромав начин. Мога веднага да направя сравнение с къщата на нашия местен герой - Кирил Рашков.

Това между другото е добър повод да се обсъдят някои въпроси, свързани с естетиката на лукса, както и еволюцията на разбирането за красота в съвременното общество.

Ако се огледаме наоколо, ще открием доста подобия на тази, изпълнена с импотентност на въображението естетика, която има едно единствено послание: "Елате ме вижте колко съм величествен ". Не е ли неизбежна аналогията с нашия герой Бай Ганьо?

През стила много ясно се отличават хората от съвременния свят, където стремежът към съвършенство се изразява още на идейно ниво, от ретроградния човек, хванал се като удавник за сламка за някакви отдавна преминали в миналото стилове, с което агресивно прикрива именно липсата на идеи.

Обзе ме дълбока печал за целия украински народ, както и за хората, които си дадоха живота, за да се освободят от властта на такива тирани. Мисля си, че всъщност тези хора са лесно преодолими поради дълбоко вкоренения им страх от промяна.

В този ред на мисли мога смело да направя извода, че има някой друг, който дърпа конците, докато този индивид е просто един служител. Истинският лидер, бил той и лидер на тираните, е човек с повече въображение и изобретателност.

*Галя Дзанато възпитава и продава стил. През 1992 г. заедно със своя съпруг Джулиано Дзанато започва да внася италиански мебели, а десет години по-късно създава и шоурума за интериорни решения СКЛАДА (ул. "Бенковски" 11). СКЛАДА е любимо място за изложби, музикални и рекламни клипове, и купони. Там се продават и висок клас мебели от водещи световни производители.

Oще: виктор пшонка  галя дзанато  дом  интериор  прокурор  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2014, 16:14

2 sklada | 04.03.201418:23

Реплика от "СКЛАДА"
- Съжаляваме,че сме Ви подразнили по някакъв начин. Целта ни не е да правим комерсиален сайт с,който да продаваме а по-скоро да посочим нашата гледна точка към съвременния дизайн посредством селекцията на фирми и продукти. Действително сайта ни има нужда от подобрение в тази насока и ще бъде изцяло подновен съвсем скоро . Мисля,че единствената допирна точка между нашия сайт и дома на г-н Пшонка е,че и в двете неща прозира някаква претенция . За разлика от г-н Пшонка , нашите претенции свързани с ролята ни на лидери в областта на разпространението и комуникацията на съвременния дизайн и култура имат своите сериозни основания,но ние ще направим необходимото за да не звучим претенциозно, което приемаме като добронамерена критика от Ваша страна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.07.2012, 15:55

1 impact | 27.02.201421:45

един въпрос към собствениците на Склада:
Защо в сайта ви няма цени?

За да не си помисли някой, че се заяждам във връзка със статията искам да кажа, че споделям мнението, изказано в нея.

И пак да се върна на въпроса си, не мисля, че е съвсем встрани от темата. Къщата на Пшонка е симптоматична за състоянието на украинската върхушка, а пищния сайт без цени е симптоматичен за състоянието на българския пазар в момента. Усмивка
   

оценка

+0 -0