"В случай на криза или война" - съветите на Швеция в 20 страници | webcafe.bg
Webcafe

"В случай на криза или война" - съветите на Швеция в 20 страници

Webcafe
23.05.2018, 10:32 (обновена 25.05.2018, 12:39)
шведска брошура за защита, ако настъпи криза или война

Снимка: © MSB.se

За първи път от 30 години шведите получават такава брошура

Консервирана храна, мокри кърпички и чаени свещи - това са малка част от нещата, които шведското правителство съветва гражданите си да имат вкъщи в случай на кризисна ситуация.

В последните дни около 4,7 млн. шведи са получили брошура от 20 страници, озаглавена "Ако настъпи криза или война", която съдържа инструкции за действие при различни бедствия и аварии и "в най-лошия случай - война".

Освен природни бедствия и терористични атаки е описано и как да постъпят шведите при масирани кибер-атаки и дори как да спрат разпространението на фалшиви новини по време на катаклизъм.

Целта е да се подобри способността на страната да реагира адекватно, въпреки че е изрично споменато, че Швеция се приема за една от най-сигурните държави в Европа.

Листовката приканва хората да се замислят как да реагират в ситуации, в които обществените услуги не работят както обикновено.

Част от съветите са насочени към отделните домакинства и справянето им в кризисни ситуации като например запасяване с храни, които не изискват приготвяне или изискват много малко вода за приготвяне, с дълготрайни хранителни продукти и консерви.

Тук са споменати и продукти като инстантни спагети, ориз, сушена сьомга (все пак говорим за Швеция), енергийни блокчета.

В случай, че електричеството и отоплението бъдат прекъснати по някаква причина, шведите са посъветвани да имат в домовете си дебели одеяла, спални чували, свещи и чаени свещи и горивно отопление.

Списъците продължават с необходими вещи в случаи, че няма достъп до питейна вода, че банковите услуги спрат да работят или комуникациите са затруднени.

Голяма част от брошурата е оформена като списък с квадратчета, които могат да бъдат попълвани с отметки, включително и това да имате всички важни за вас телефони записани на лист, а не на телефона си.

Предвид информационната обстановка са включени и инструкции как да се избягват фалшивите новини и да не бъдат разпространявани слухове, които могат да манипулират и всеят излишна паника.

Наред с това се казва, че ако Швеция бъде нападната от друга държава, тя няма да се предаде и всяка информация, че съпротивата трябва да бъде прекратена, е лъжлива.

Към момента брошурата се разпространява на хартиен носител и може да бъде изтеглена в PDF формат на шведски и английски език. Шведското правителство обаче каза, че тя ще бъде преведена на поне още 12 езика. Всъщност настоящата листовка от 20 страници не е нова за страната.

За първи път подобен материал е разпространен през 1943-а по време на Втората световна война.

След това бива преиздаден през 1947-а и в периода на Студената война на определено време е разпространявана сред населението. Сега излиза в осъвременен вариант - за първи път от 30 години насам.

Но това не са единствените мерки, които Швеция предприема. През 2017-а страната завиши сериозно разходите си за войска и въоръжаване и върна военното обучение в училищата - както за момчетата, така и за момичетата. Дотогава то беше доброволно.

Военното обучение включва инструкции за първи реакции при военни действия, за боравене с оръжия и за първа помощ.

Освен това ядрените убежища на остров Готланд, където има разположени постоянно военни части, бяха ревизирани и приведени в готовност при потенциална атака.

Шведското правителство отново започна да обмисля присъединяване към НАТО.

Междувременно шведските власти са решили да подготвят населението с адекватни съвети за действие в кризисни ситуации. Всъщност съветите в брошурата могат да бъдат използвани не само от шведите - те са общоприложими. В държави като Германия, Франция и Италия също се разпространяват подобни листовки.

Но в България подготовката на хората е сведена до две проверки на сирените годишно и няколко учебни часа в програмата от 1 до 12 клас. Инструкции за действия при кризисни ситуации могат да бъдат намерени на страницата на Министерството на здравеопазването, но те са твърде кратки и лаконични.

Швеция е държава, която не е била във война от 200 години и затова на пръв поглед брошура със заглавие "Ако настъпи криза или война" звучи пресилено драматично.

Само че страната е известна и със своята грижа за гражданите си и развита социална политика. В нея явно вече влиза и това шведите да са добре подготвени и за кризисни ситуации.

Oще: брошура за отбрана  война  в случай на криза или война  гражданска защита  защита на населението  социална политика  терористична атака  швеция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 25.05.201813:28

"Шведското правителство отново започна да обмисля присъединяване към НАТО."
Ще могат да разчитат винаги на помощ от страна на нашата малка, но сметка на това зле въоръжена армия Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 23.05.201818:45

Казах ви аз, че световно в Русия няма да има.
   

оценка

+0 -0