Жененият мъж също е мъж понякога | webcafe.bg
Webcafe

Жененият мъж е също мъж - понякога

TUKBA
25.10.2010, 14:50 (обновена 25.10.2010, 15:10)
мъж, коцкар

Снимка: © Getty Images

Ние, хората, оглупяваме от любов. Съвсем натурално. Даже енцефалограмата на влюбения ставала леко дебилна...

Прочетох статията "Да... с женен мъж" и реших да напиша отзив. Всички коментари, които прочетох, бяха емоционални (извинения, ако съм пропуснал някого), а аз малко се поувлякох в разсъждения, затова го предлагам като статия.

Ние, като чада на Майката-Природа (щото е хем едното, хем - другото), не си даваме сметка до каква степен Тя е предопределила реакциите ни именно чрез емоциите. А те са следствие от биохимията в мозъка. Напоследък се заинтересувах от темата. Леле, какви работи научих!

Като начало, в природата няма моногамия. За моногамни се смятаха около 3% от видовете, главно птици. Докато не им бръкнаха в ДНК-то. Даже при толкова възпяваните лебеди и не толкова възпяваните, но все пак сочени като пример за вярност тривиални щъркели, се оказва, че пилетата от едно люпило са от различни бащи!

Дотук със съпружеската вярност. Природата иска деца. На първо място. А после вече е животът на индивида. Затова инстинктът за продължение на рода е по-силен от този за оцеляване.

Поради което пък ние, хората, оглупяваме от любов. Съвсем натурално. Даже енцефалограмата на влюбения ставала леко дебилна.

Нашият социокултурен модел е образуван под масираното давление на християнството. Докато смъртта ни раздели! Подозирам, че тези, дето са го проповядвали, нещо не са били в ред. А пък свети Августин, според мен, направо е изперкал, за да твърди, че сексът не бил допустим даже и за продължение на рода.

Още като ученик заподозрях, че природата не играе честно. През има-няма три месеца ставах ужасно влюбчив. Мерна някоя мома и... После ми минава.

Когато обаче си паднах по мома, дето изобщо не беше за харесване, с голяма мъка излязох от розовото състояние и се замислих. Стигнах до извода, че тая работа - влюбването - е циклична. При мен - на 3 месеца.

Дадох си сметка, че в това състояние съм абсолютно безкритичен и, като нищо, може да стане голяма беля. Аз да я направя, де. На стари години разбрах, че виновна е химията на мозъка. Природата ни управлява тихичко, както си иска тя. В повечето случаи ние не се усещаме. Щото тя, гадната, действа чрез емоции.

Първо социолозите, а после и биолозите, отдавна говорят за периодите и кризите в брака. Сега - връзката. Хормоналният фон на организма се променя с времето. С други думи, по някое време, 3 до 5 години от началото на една връзка, Природата ни сваля розовите очила.

За да можем да обърнем поглед към някой друг. И щом го направим, ни ги надява отново. И ето ти я първата криза в брака. А го прави крайно пестеливо! Направо съм възхитен.

Хормонът на гушкането

Когато жената ражда, прави секс, гледа залеза или просто яде шоколад с някого, в мозъка й се отделя окситоцин. Викат му "хормона на гушкането". Гледах филм за една слоница, която се беше затуткала нещо с раждането и й хакнаха окситоцин, за да активизират процеса!  Много и разностранни ефекти има тоя окситоцин. В частност, той е отговорен за привързаността на жената към децата, роднините и настоящия и любим. При това по различни механизми, щото тя любимия може да го разлюби, а децата - не.

Да не говорим за ежемесечната хормонална буря (мернах една статия за ПМС). По време на овулация Природата надява на жените мноого дебели розови очила. Или направо им причернява пред очите. Затова се случва после и да се косят: как можах точно с тоя... олигофрен!

А мъжете? При мъжете се нарича вазопресин.

Природна му работа

Защо наприказвах всичко това? Ами природна работа е тая, струва ми се. Вървим против природата ( с малко "п"). Едни хора веднъж тръгнаха така против тая същата природа и се пръкна организираната престъпност. За сухия режим ми е думата.

При нас се пръкват драми. И живеем в сериал. Като знам колко трудно ми беше на мене, как едното ми Аз точеше лиги, пък другото ми Аз го налагаше с точилката по главата - Е-е-ей! Розовият тъпанар! Събуди се! - не мисля, че много хора са стигнали до подобна гледна точка.

Драмите са безпредметни. Като породените от алкохола. Само дето няма изтрезняване. Един махмурлук емоционален. Ама за пияните и от вино, и от любов нещата си изглеждат тъкмо такива, каквито трябва да бъдат. Не такива, обаче, изглеждат на трезвения. Любов и шарка, казват, не можеш ги скри.

В господстващия у нас в момента морал има нещо дълбоко сбъркано. Гледах стенописи в будистки храм. Какви картинки! Животът - както си е. Със секса барабар. И с хора (повече от един включително), и с животни. В случая - бик. Ама не някой бог във вид на бик, ами най-натурално миризливо говедо. Дали може да се сметне за изневяра? Там ми светна, че хората имат съвсем различно виждане за живота от нашето. Е, не всички, както се оказа. Но има и такова.

Жененият мъж също е мъж понякога. И човек. Също като и омъжената жена. Струва ми се, че отправната точка, от която ги корим, не е съвсем читава. Определящото е съхранението на вида. За което е необходимо развитието му. За което пък трябва разнообразие на гените. Защото при влошаване на условията видът се спасява от изродите. Нормалните умират. Справка - динозаврите. Нямали са достатъчно изроди. Не като бозайниците.

А разнообразие на гените се постига със секс. Колкото повече - толкова по-добре. За вида. Какво тук значи някаква си личност...

Както се изрази един, аз съм от тези нещастници, дето ще си умрат с пет жени в живота си. Той не знаеше, че съм още по-голям "нещастник", щото и тая бройка не съм я стигнал. Жените в моя живот обаче са изключителни. Толкова съм намерил. И макар все по-често да предпочитам хубавата вечеря пред хубавия секс, пак ще бъде удовлетворение и върховно изживяване за мен да събудя интерес у някоя изключителна жена.

Oще: брак  женен мъж  отношения  природа  секс 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

8 rossbul | 20.03.201214:56

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=0228e7e6
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

7 Thea Atanasova | 09.01.201215:13

Автора май си е "най-натурално миризливо говедо"... Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.12.2010, 21:36

6 BlkSwn | 07.02.201100:06

До коментар 1: Дори и Христос (ако реално е съществувал) е бил влюбен в проститутка.... Не сери над добре написаната статия базирайки аргументите си на написаното в книга, която се чете и проповядва главно от педофили в западния свят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 13:20

5 мааму стара | 03.02.201121:29

ами то има една стааара приказка... - на тоо свет мъжът барем еднъж не е ли закачал комшийката, на ОНЯ свет шъ го гони МАНАФФ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.12.2010, 11:47

4 Kalambur | 26.12.201019:26

Всичко беше чудесно, докато не разказа за личния си опит Усмивка Който някак обезсмисли иначе много добре написания текст.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2010, 10:22

3 TUKBA | 03.12.201021:43

"...все пак ние контролираме нещата. И се предполага, че дори и влюбването е някакъв съзнателен избор..."
Смело твърдение, неподкрепено от факти. Справка - статистиката за разводите. Преди години разводите бяха 50% от сключените бракове. Сега гонят 100-те. Излиза, че хората тотално бъркат при най-важният избор - този на спътник в живота. Трудно ми е тук да видя върховенството на разума. За себе си съм въвел вече понятията "рационална интелигентност" и "емоционална интелигентност". Обикновено едната тотално преобладава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 21:53

2 greeneyed | 07.11.201009:42

Приятна и четивна статия, но...с няколко уговорки!;)
Първо, не считам, че полигамията в природата следва да се ползва като извинение за промискуитета при хората - твърде наивно и дарвинистко. Ние, хората, достатъчно работим за разнообразяване на генофонда...даже с ин витро и генно инженерство бих казала, че съвсем променяме представите за „естествен отбор”. И мисля, че отдавна не важи оцеляването на най-приспособените.
Второ, малко йезуитски е да си „измиваме ръцете” със собствените ни хормони – все пак ние контролираме нещата. И се предполага, че дори и влюбването е някакъв съзнателен избор, колкото и да ни връхлита случайно и безпаметно!Усмивка
И последно – не разделям хората на женени и не – макар да е факт незаобиколим. Бракът е някакъв обществен договор, вид консенсус за голяма част от хората, но всеки има право дали да вярва в тази условност и да държи на нея.
/поздравления за последните 5 изречения – харесаха ми!Усмивка/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 09:19

1 Xenox Kosso | 27.10.201008:23

Прав си за едно - природата иска деца. Съвременните полигам(е)ни не щат - върха на лицемерието е да обявяваме това за природо-съобразно.

И християнството е като природата - и то иска деца. При човека деца се получават не като се чукаш наляво-надясно с презерватив и противозачатъчни, а като създадеш семейство, спиш редовно с жена си без контрацепция и после си налягаш парцалите да гледаш и храниш това, дето се е получило.
   

оценка

+0 -0