Пристрастени към технологичните играчки | webcafe.bg
Webcafe

Порталът към друга Вселена

Webcafe.bg
17.05.2010, 13:35 (обновена 18.05.2010, 10:05)
Iphone

Снимка: © BGNES

Фенове на iPhone обсадиха на 11 юли 2008-а магазина на Softbank Mobile в Токио от седем сутринта, за да си купят iPhone 3G на Apple. Второто поколение на iPhone - iPhone 3G, излезе на пазара в 21 страни и региони по света

Забелязали ли сте колко много хора са влюбени в новите си апарати iPhone? Може би и вие сте един от тях. Потребителите, пристрастени към марката, говорят за новите си придобивки както аз навремето говорех за новото си гадже. Държат се като влюбени. Направо обсебени.

Никой не може да отрече, че технологиите крият непреодолимо очарование с лъскавите си екранчета и вълшебни тайни. Но няма ли да е интересно да изследваме какво точно у тях ни привлича толкова силно? Когато се връщам назад, си спомням, че на млади години съм се влюбвал няколко пъти само за да разбера по-късно, след доста болка и разочарования, че това не е любов, а по-скоро мания.

Защо се привързваме толкова към вещи и особено към технологични играчки? Най-рационалното обяснение, за което се сещам, е, че джаджите ни позволяват да вършим повече неща с по-малко усилия и най-общо улесняват живота ни. Както навремето фермерите са изоставили конските плугове и са си купили трактори или както сезонните работници в началото на 20 век са предпочитали да прекосят прерията с влак, вместо да яздят седмици наред.

Друга причина да ни привличат нововъведенията е, че те ни карат да се чувстваме в крак с времето, модерни и дори мъничко превъзхождащи онези, които не разполагат с последната техно играчка. Напомня ми годините, когато бях тийнейджър и се смяташе за „готино" да имаш определен модел кола или стереоуредба (да, аз бях тийнейджър, когато на пазара пуснаха първите стерео грамофони и ви уверявам, че през 50-те това беше истинско чудо на техниката).

Но да се върнем на аспекта, който ме тревожи, а именно вманиачаването. Човек е обсебен от вещи, които задоволяват патологичните му нужди. Обикновено не си даваме сметка за тях. Става въпрос за предмети (или марки), които ни карат да се възприемаме по различен начин или които ни помагат да избягаме от реалността и да се пренесем в по-сигурен свят, където всички отговори са ясни.

Виждам как собствениците на iPhone вадят апаратите по-бързо от стрелците в Дивия запад, когато трябва да се реши спор или да се даде отговор на сложен въпрос. Сякаш телефонът е портал към друга вселена. Нещо повече - техноманиакът е готов да прекъсне разговора по средата, за да провери нещо в преносимата си „библиотека".

Онзи ден обядвах с приятелка, която ми разказа как социалните мрежи и чатовете в Интернет поглъщат огромна част от времето и енергията й. Минавали часове, без  дори да си даде сметка. Тя е наясно с разликата между хоби и мания и започваше да се тревожи, че увлечението й по онлайн комуникациите клони повече към категорията на маниите. Говореше с болка в гласа, сякаш са я хванали да взема наркотични вещества.

Дали наистина търсим способи да си улесним живота като фермерите в началото на 20 век, или това просто е път за бягство?

Oще: iphone  апарати  мания  потребители  пристрастяване  технологии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.06.2011, 18:56

2 sve | 03.06.201119:39

Очевидно авторът (от поколението на грамофоните) е от хората които използват моб. телефон само за разговори и нищо друго. За него е непонятно защо има хора които постоянно нещо "ровичкат" в смартфона и какво толкова интересно има там... Няма да си правя труда да обяснявам, защото е безсмислено. Също толкова безсмислено, колкото и да обяснявам на майка ми защо харесвам Металика, например. Тя никога няма да го разбере. Както и баба ми, не е разбирала майка ми какво толкова намира в "тези диваци" Биитълс. Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 17.05.201021:58

Да бе портал ... аз ползвам джобен компютър постоянно от края на 90-те, то беше Palm-Size PC, Pocket PC, Windows Mobile и не че е съвършенство ама наистина върши работа - отдавна не чета нито пиуша на хартия, нося си каквото може да ми потрябва с мене от документация до софтуер (май на джобния имам повече отколкото на настолния). А сегашния портал iPhone, дори и най-скъпия не може да ме убеди да се откажа от повечето неща, които ми трябват заради плъзфавия и лъскав интерфейс. От гледна точка на старите електронни номади новите модни устройства за съжаление са връщане назад. Факторите са стотици и може би хиляди и за хора, които не са ползвали дълго нещо от другото време едва ли говорят нещо, но най-общо имам нужда от умален вариант на настолен компютър леко орязан така, че да не харчи много. С iPhone и подобията е невъзможно да управляваш хиляди документи и книги (в момента имам над 2 хиляди под ръка), екрана им е с ниска разделителна способност - т.е. когато се стигне до четене на нещо по-техническо или не дай си боже научно трябва да скролваш наляво-надясно заради един ред, програмния им интерфейс е на прекалено високо ниво и не могат да се създават ефективни или въобще редица видове софтуер като например симулатори за устройства/OS, машини за бази данни, декодери/енкодери и т.н. или ако могат се изисква хакване или добиване на специално позволение от компанията производител, доставчик или бог знае какво. Въобще цялата система е една уловка, порталите към други вселени ги има от десетилетие, но сега се затварят, за да се превърнат в строго охранявани градинки на определени компании - хем ти ги купуваш, хем никога не са твои...
   

оценка

+0 -0