Марин Райков: Преговорите за компенсации с Турция не са от вчера | webcafe.bg
Webcafe

Марин Райков: Преговорите за компенсации с Турция не са от вчера

Вера Александрова , bnews
05.01.2010, 16:05 (обновена 06.01.2010, 19:49)

Разговорите с Турция за компенсациите за изселилите се през 1913-а етнически българи текат от доста време, каза заместник-външният министър Марин Райков. Той обаче отрече резултатът от тях да е обвързан с европейското бъдеще на Анкара.

Г-н Райков, появи се информация, че България води преговори с Турция за компенсации за тракийските бежанци и обвързва резултата от тях с членството на Турция в ЕС. Така ли е?

Подобна обвръзка аз не мога да коментирам. Това, което мога да кажа е, че действително между България и Република Турция от немалко време се водят поредни кръгове от преговори в четири работни групи. Първата работна група е така наречената група по имуществени и социални въпроси. В нея действително се обсъжда и този въпрос, който е един от имуществените въпроси между България и Турция. Става дума за темата за компенсиране на тракийските бежанци от Одринско, които - всички знаем, са принудени вследствие на извършеното мащабно насилие, да напуснат родните си места - тогава, когато не са изгубили живота си, и да избягат в България. След себе си оставят действително впечатляващи по своето финансово измерение земи, постройки и др. С други думи този въпрос продължава да стои в нашите двустранни отношения. Ние не го драматизираме, а напротив, търсим начин да намери решение в духа на един нормален партньорски диалог с Република Турция. За последен път преговори по темата бяха проведени през май миналата година. Самият аз съм участвал в тези преговори.

Компенсациите ли са единствена тема на разговорите?

Освен този проблем, има и други, които България поставя. Става дума за необходимостта от възстановяване на така наречените екзархийски имоти - иначе казано имотите на Българската екзархия, на българската църква в Истанбул и в други градове на Турция. Това е част от диалога, който имаме между нашата страна и Република Турция и в никакъв случай аз не бих разглеждал тези разговори извън контекста на добросъседските и приятелски отношения между нашата страна и друга страна - член на НАТО, каквато е Турция.

Планира ли се посещение на премиера Борисов в Анкара този или другия месец, по време на което да бъде поставен въпроса с компенсациите?

Това, което мога да кажа е, че един контакт между министър-председателя Бойко Борисов и премиера Ердоган би бил изключително полезен и навременен за развитието на двустранната комуникация. Убеден съм, че подобно посещение би било не само полезно и навременно, но ще има, бих казал, и позитивно отражение - включително и върху общия ни стремеж да увеличим шансовете на страните от нашия регион за допринасяне на стабилността в Европа. Бих казал и че тези срещи ще дадат възможност за обсъждане на теми като европейската перспектива на различни държави от Балканите, пък и други въпроси, свързани със сигурността в по-широк план, включително и за Ирак и Иран. Но не мога да кажа нищо конкретно за подобно посещение преди да имаме всички елементи и преди да бъдем сигурни кога би било проведено то.

Каква е нагласата на турската страна по отношение на исканите от България компенсации?

Нагласата на турската страна е да защитава своята визия за собствените си интереси, така както правим и ние. Тоест по отношение на нашите искания те на този етап остават скептични и търсят повече аргументи, които ние, разбира се, им предоставяме.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.