Призрачните имоти на Ирландия са символ на упадъка на страната, която днес е фалирала държава, осакатена от алчност | webcafe.bg
Webcafe

Ирландия се напълни с имоти-призраци

Webcafe.bg , По CNN
30.09.2010, 14:02 (обновена 03.10.2010, 09:08)
Ireland

Снимка: © BGNES

Убеждението, че имотите са равни на пари, движеше ирландския пазар на недвижими имоти...

Проблемът с призрачните имоти в Ирландия е по-сериозен от този с празните къщи. Трудно е да се назове точният брой непродадени жилища в островната държава, но прогнозите се движат между 35 000 и 100 000.

Те са символ на упадъка на страната, която от келтски тигър, водещ европейския устрем към просперитет, днес е фалирала държава, осакатена от алчност, която повечето хора биха признали, че е глобална: алчността на потребителите, предприемачите и тези, които ирландците обвиняват най-много - банките.

Преместих се в Англия от Ирландия преди десет години, тъкмо когато строителният бум започваше. Произхождайки от малък крайбрежен град с малко над 5000 жители, при всяко завръщане се изумявах и донякъде се втрещявах от новите строежи, разположили се в града.

Старият панаирен и увеселителен център беше заместен от блок с апартаменти в ярки цветове. Полето, където приятелите ми и аз някога се събирахме като деца, беше току-що покрито с нови строежи. Дори сградата, в която някога се намираше нашето религиозно училище, според слуховете беше следващата в списъка за превръщане в крайморски апартаменти.

Нужните средства така и не се появиха и сградата сега стои незаета. От пръв поглед личи, че територията остава необитаема, като растителност е избила през някои части на покрива.

Именно това прекаляване - тази гледна точка, че имотите са равни на пари - движеше ирландския пазар на недвижими имоти. Шон О'Калахан, един от авторите на единствените официални доклади за призрачните имоти, ми каза, че по време на бума малкото гласове, които са подлагали на съмнение този потоп от сгради, са били систематично обвинявани в "изпречване на пътя на развитието".

С други думи, ирландците изглежда са възприемали тази строителна тенденция като начин за преход към модерността. Редици блестящи нови къщи с по две бани, предна и задна градина и гараж биха показали на света, че Ирландия вече не е беднякът на Европа; че Ирландия заема мястото си сред развития свят - и гражданите й биха жънали ползите от плодовете на нейния успех.

Хората, които сега живеят в призрачните имоти, не особено изненадващо нямат желание да говорят за усещането от обитаването на недовършени строежи. Но аз срещнах интересен персонаж, който внесе малко яснота във вече трагичната ситуация. Той е общински наемател на призрачен имот, където общината е поела контрола върху около дузина празни домове.

Той се грижи за дъщеря си с тежка инвалидност в двуетажна къща. Придвижването на дъщеря му по стълбите се е оказало затруднително - и той е помолил общинските власти да го настанят в бунгало.

"Това е позор," не спира да повтаря той. "На осем километра по пътя има редици от празни къщи - всичките незаети, и с всичките хиляди незаети къщи в страната, от съвета ми казват, че няма налични бунгала."

Отидох до имота, за който той ми каза в съседното село - и наистина имаше заградена част от съществуващ имот - с редици бунгала и заплашителни надписи: "Опасно. Не влизай."

В радиус от 15 км от град Мидълтън, който е включен в доклада, могат да бъдат преброени поне дузина призрачни имоти. В някои има няколко реда от заселени къщи. Едно цяло селище от 78 къщи, което изглежда почти готово за заселване, сега е оградено и недостъпно.

Предприемачът е фалирал. Пътищата и осветлението не са завършени. Но рекламните табели на бъдещите планирани строежи до призрачните имоти остават по местата си: знак, че ако парите не бяха свършили, апетитът за още строежи щеше да продължи. Сега земята, запазена за бъдеща сграда, стои празна и обрасла.

Въпросът е дали някога Ирландия ще бъде в състояние да възроди тези си планове - в ново търсене на прогрес?

Oще: бум  имоти  ирландия  строителство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

7 zvezdha | 01.10.201019:48

vanko1 | 30.09.2010 18:32

на някой в България трябва да му светне червена лампичка какво да се прави с призрачните комплекси

--
Че тия имоти си имат собственик. Предпочитам ако имам такъв имат да го изравня със земята вместо да ми се настаняват нелегални в него.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2010, 23:34

6 zvezdha | 01.10.201019:46

Така е. Това става от прекалена строително-предприемаческа алчност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 11:26

5 ktivanov | 01.10.201012:13

Днес в Ирландия, утре очаквайте и във всички големи Български градове... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

4 koncentratico | 30.09.201021:45

"ше е по-добре от това да стоят празни постройки, които се рушат, тъй като в тях никой не живее "
Направо да настанят ромите от ямбол. Да видиш колко бързо ще изчезнат призрачните имоти..
Ама преди това да вземат да обезщетят великите дюлгери с по 2-3000 евра на квадрат. Така де, ние данъкоплатците сме ларж и винаги имаме какво да дадем!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

3 vanko1 | 30.09.201018:32

Тъжен на някой в България трябва да му светне червена лампичка какво да се прави с призрачните комплекси - направо да вземат да настанят в тях бездомни /роми/, социално слаби, да има някакво цивилизационно решение - каквото и да е, ше е по-добре от това да стоят празни постройки, които се рушат, тъй като в тях никой не живее Усмивка Нещо трябва да се измисли, който продал досега, продал - оттук нататък най-много някои и друг апартамент на руски пенсионери да шитне и това е
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2010, 17:20

2 Agamemnon | 30.09.201018:15

Излязох на балкона и погледнах навън, чудо, уж съм в София, а като в Ирландия. Бре да му се не види. Шокиран Шокиран Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

1 Nikola Aslanov | 30.09.201014:49

Звучи ми познато, не знам защо така... не разбирам
   

оценка

+0 -0