Ахилесовата уста на Бойко Борисов се отвори и в Прага | webcafe.bg
Webcafe

Ахилесовата уста на Бойко Борисов се отвори и в Прага

Веселина Седларска , в. "Сега"
07.10.2011, 09:25 (обновена 07.10.2011, 11:25)
Бойко Борисов

Снимка: © БГНЕС

Когато съветваш сънародниците си да садят картофи, си некомпетентен в национален мащаб. А като даваш акъл на Европа да си направи доходите български, го доказваш в континентален...

В чужбина премиерът Бойко Борисов, този човек с ахилесова уста, затруднява събеседници и преводачи по два начина - като съобщава или с говор, или с манталитет непреводими неща. В Германия той приложи първия с култовото "шменти капели".

В Прага опита с втория, като предложи на европейските държави да въведат български пенсии и заплати, за да решат проблемите си. Тук преводачите не са имали проблем, но дали финансовият съвет е прозвучал на европейците по-сериозно от шменти капели, е силно съмнително. Като говорим за преводачи...

Човекът бил доверен преводач на много високо равнище, но вече пенсионер, пък и годината беше след 1989-а, та разказваше спокойно весели случки от ония времена. Превеждал на Пенчо Кубадински на едно сафари в африканска държава. То било съчетано и с официално посещение, тъй че имало и прием. Пенчо Кубадински ял и пил на този прием в такива количества, че се наложило по едно време да тича навън и да върне обратно част от храната и напитките.

Преводачът, човек за всичко, изтичал с него. Поосвободил стомаха си, Кубадински тръгнал обратно към залата. А на входа - нещо като гвардейци в африкански вариант. Спрял се Кубадински пред тях и решил да ги информира за състоянието и разкаянието си. "Превеждай" - казал. "Момчетааа, да знаете от мен, гъз глава затрива."

Това африканско отклонение нямаше да си струва, ако Бойко Борисов не каза точно същото на европейските лидери от Прага: Колегиии, от мен да знаете - гъз глава затрива.

Тогава оня преводач разправяше, че като се върнал в България, направил сред колегите си конкурс за превод на изисканата българска поговорка. Почвам да си мисля, че Бойко Борисов е намерил записките от онзи конкурс и му е харесало следното предложение: намалете заплатите и пенсиите си колкото българските.

В Прага българският премиер, верен на себе си, можеше да каже: "Няма шест, няма пет (или: няма тън-мън) в тая работа с кризата" и това щеше да е непреводимо. Той обаче разнообрази с манталитетно непреводимо, неразбираемо за европейската публика предложение.

Същата тази публика плати за влизането на България в Европейския съюз.

България също плати - заради мечтата да има европейски заплати. После се оказа, че е трябвало да мечтаем за европейски цени, защото нашите ги надскочиха, но това е друг въпрос. Европейската публика плати за финансирането на проекти у нас, парите от които се крадат от хора, за които Европа пита защо не са в затвора.

Нашата публика, от своя страна, плаща вноска в Европейския съюз, за да имаме право да ползваме фондовете, които не можем да ползваме заради некадърността и корумпираността на хора, които пък издържаме с данъците си. В един момент кризата дойде и всички публики паднахме на земята. Европейските държави паднаха от високо и затова се удариха по-силно. Ние бяхме на най-ниското, затова се натъртихме по-леко, а синините по бюджетния ни дефицит са малко в сравнение с ония, които се изръсиха от върха.

Стойте си на ниско, защото боли по-малко при падане - това всъщност предложи Бойко Борисов на колегите си. Само че те не са в състояние да проумеят такъв сигнал по няколко причини.

Първо: В ЕС държавите са се обединили, за да си помагат една на друга да отиват и да се задържат високо. Второ: Работата на България в този съюз е да се стреми нагоре към другите, а не да ги дърпа надолу. Трето: Съветът на нашия премиер щеше да бъде, може би, не толкова комичен, ако не идваше от страна с нисък растеж и висока корупция.

Нашите ниски заплати и пенсии са по причини, които не могат да бъдат причини в добрите държави. Да опаковаш нашенския фарс и да го предложиш като гаранция за европейска трагедия - е, няма кой да купи такава стока.

В Прага Бойко Борисов се случи в разположение на духа, в което мразеше високите европейски заплати и пенсии, но пък обичаше чешкия ЧЕЗ, въпреки че ние си мислехме ден преди това, че е точно обратното. ЧЕЗ ненадейно се били оправили и вече няма да ги национализираме. Вече ще национализираме други неща, и то без съд - имущество. Точно тези неща в Чехия трябва да се приказват по-внимателно. Чехите знаят какво е социализъм и лесно го надушват.

Чехите обаче не знаят, че в антикризисната програма на управляващата партия няма нито една конкретна антикризисна мярка, тъй че там могат с чиста съвест да се дават европейски антикризисни съвети.

Едно е да раздаваш предложения на сънародниците си да садят картофи и на студентите да стават овчари, друго е да поучаваш Европа с какви пенсии и заплати да преживява. С първото показваш, че си постигнал равнището си на некомпетентност в национален мащаб, с второто доказваш същото в континентален. Това се случва или когато няма кой да ти каже истината за самия теб и за нещата, или не си в състояние да чуеш тези, които я казват. Да я разбереш?! Или може би - да я запомниш?

Що се отнася до онова нещо, което колкото е по-малко, толкова по-трудно се скрива... Умът, разбира се.

Segabg.com

Oще: бойко борисов  европейски съюз  ес  заплати 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2011, 04:01

17 Ross Nizamski | 12.10.201106:19

ЩЩД и ШЩД са едно и също нещо да ..браво на Стоянов че се сети Усмивка !
Електората ....даааам...проблема е че скоро само електората ще остане в България. Още ме е яд как манипулираха данните от преброяването! Да лъсне голата действителност ...къде отидоха 4 млн. българи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.10.2011, 09:36

16 Живко Стоянов | 10.10.201109:43

Няма да обсъждам въпросният гусин..чисто и просто????милиционер след баня!!!

но все се чудя на славослова на доста ограничени хора със същият манталитет-
имам предвид,,Бойковеца" наименовал се ,,ЩЩД"-на езика на морз в свързочни войски това е псувня на майка към четящите
ей това му е електората на Бате Ви Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

15 Bichkiiata | 09.10.201108:50

Дойде моментът да си признаем, че България изобразена като клозет е било изстрел точно в десятката, хората в България си избраха еманацията - сублимният продукт (или пък крайният) на лайняната ни действителност - г'усин Боко Борисов помпието. Какво нещо е изкуството, какъв пророк беше тоз чешки склуптор!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.11.2010, 13:01

14 Alexy | 08.10.201118:09

Оххх, "...по-добре в устата на хората, отколкото в краката им...", ами дайте да го сложим и в краката, сега е моментът, избори идат.

Статията я прочетох в хартиения вариант на вестника и съжалих, че го затрих някъде, много е силна, исках да я давам и на други да я четат и да я обсъждаме после. Радвам се, че се появи и тук.

Много ме е срам пред чехите. То, не, че всички не си ни знаят какви сме, ама когато толкова дебелашко ни излагат нашите мили родни избранници се вбесявам. На тези, дето все още гласуват и ги величаят. На това, че са маса. На това, че се чувствам малцинство в собствената си страна.

Искам да живея в Прага, ама да съм пражанин, не българин там...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.05.2011, 23:16

13 tytyrytka | 08.10.201114:05

да, бат Бойко не е минал през факултета на МИО, но дори и да беше, то отвътре каквото му идва, не може да го спре!
ама много се дразня като чуя че не било достатъчно 'елегантно' или ' меко' казано на високо ниво нашите български поговорки или игра на думи, като шменти-капели,

не виждам също така особена разлика в това да се раздават предложения на сънародниците си да садят картофи и на студентите да стават овчари, и да поучаваш Европа с какви пенсии и заплати да преживява.

Те Европейците да не би да не ядат, спат или с*рат, че да са по-различни от нас, българите?
така че, който е достатъно мъдър, ще прозре в политическия сарказъм на ББ.

Браво огне-борецо наш!
по-добре в устата на хората, отколкото в краката им.

Плези се Идея Изненадан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:25

12 Stoyan Naidenov | 07.10.201123:16

БЛАГОДАРЯ ВИ Г-Н БОРИСОВ

Elle She,"Благодаря ви, г-н Борисов. Не знам какво щях да правя без вашата магистрала.

Може би фактът, че нямам кола, защото храната е поскъпнала 2 пъти, а заплатата ми си седи същата, даже по-ниска "заради кризата", ме възпрепятства от употребата на вашата невероятна 10-километрова придобивка, струваща милиони на данъкоплатеца.

Благодаря Ви, г-н Борисов и за метрото. Което мога да сравня с подарък "Лего" за рождения ден на ситито София. Нормалните държави имат метро отпреди 120 години горе-долу.

Благодаря Ви, г-н Борисов и за спортната зала. Жалко, че не се интересувам от волейбол и лека атлетика, а тя, доколкото разбрах, и за това не става.

Все пак бих отишъл да направя една обиколка, но имам ужасна кашлица и ме е страх да отида на лекар - благодарение на Вашата реформа в здравеопазването.

Благодаря Ви за всичките ... 3 неща, които направихте за нашата държава, откакто сте на власт. Мисля, че това е напълно достатъчно, можете да се оттеглите спокойно.

Благодаря Ви, г-н Борисов мисля, че в света няма друго правителство което за половината от мандата си, може да се похвали с една част от магистрала, една спортна зала и една метроотсечка.

Благодаря Ви! Не знам какво щяхме да правим без Вас. Предлагам изобщо да премахнем изборите и само Вие да ни управлявате.

В държавата на тарикатите сме направо супер. Благодаря Ви! Ще Ви благодаря и като отида зад граница - заради факта, че сте ме докарали до състояние, в което да си кажа СТИГА и да спра да пълня резервоарите на колите ви с данъците си. Благодаря и сбогом, г-н Борисов.

*Авторът е на 25 години от София."


Удивителна Удивителна Удивителна Удивителна Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2011, 11:40

11 Krasi | 07.10.201123:14

България ще се оправи само ако стане военно положение,както едно време в Чили и Южна Корея.Крадците и мутрите в затворите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

10 peta_wawa | 07.10.201122:39

Уау, много точна статия. Все се учудвам как има толкова умни хора, наясно със ситуацията в която се намира държавата и нито един от тях не е в управлението, там кой знае как се наместват крадливи, некомпетентни, самозабравили се хора Чуди се ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

9 Stefan Chervenkov | 07.10.201120:58

шщд или какъвто си там, значи не си прочел статията, не си чел коментарите, обаче даваш оценка за коментиращите Усмивка Бих ти казал къде да се скриеш, но е доста вероятно вече да си там Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

8 Мина | 07.10.201119:52

Е това много ме изкефи! " триизмерен джип за магистрално ленторязане." Смее се
   

оценка

+0 -0