Ути Бъчваров Positive | webcafe.bg
Webcafe

Ути Бъчваров Positive

Елица Николова
07.09.2010, 19:57 (обновена 09.09.2010, 10:57)
ути

Човек трябва да може да се самовъзбужда - в пряк и преносен смисъл, казва Ути Бъчваров...

Културата на хранене е толкова важна и определяща за човек и за една нация въобще, колкото и всяка друга. Според теорията на водещия на 13-годишното кулинарно шоу "Бързо, лесно, вкусно" по БНТ, ако регулираш консумацията на лоша храна например, автоматично почваш да си спестяваш и безсмислени срещи и емоции на гадни места...

BG Positive формата на Ути Бъчваров, естествено, е изграден на идеята за вкуса - към храната и света: "Българинът се научи да не бъде всеяден. Той вече може да отказва..."

Както порция, чийто вкус вгорчава предсатвата от картинката й в менюто, така и екскурзия до място, обявено от ефектните туроператорски картички за рай.

Но "човек трябва да може да се самовъзбужда - в пряк и в преносен смисъл" , казва Ути според когото не можеш да очакваш винаги другите да ти казват каква поза да заемеш, за да ти е добре.

Събитието

Българинът разбра, че няма безплатен обяд - ако иска да пътува и да разбере колко вкусен е този свят, не трябва да чака някой да го прати в командировка. А трябва да си плати.

Независимо дали ще ни излезе евтино - или скъпо, българите се отучихме от много гадния навик да чакаме някой да ни подкани и покани...

Възможността да пътуваме е едно от големите събития - без да казвам чия заслуга е, защото важното беше и да се научим да пътуваме.

За съжаление, нашето детство не е минало в уроци за това и на мен ми беше малко сложно. Първо, трябваха ми една-две години, за да осъзная, че вече не трябва да се редя на опашка пред някое посолство и да ми откажат накрая...

Това беше едно от най-големите унижения. Ето защо това да можеш да се чувстваш нормален и честен гражданин на света, е толкова важно.

Хората от нормалните държави са граждани на света от деца. Надявам се, че новото поколение ще може да пътува свободно, така както ми се е искало на мен.

Въпреки че на преклонната си възраст и аз стигнах до някои от краищата на този свят. Всъщност, в личен план събитието през тези години е пътуването ми до Камчатка.

Явлението

По време на прехода стойността на удоволствието деградира. Удоволствието беше идентифицирано единствено и само с цена - било то много ниска, или много висока. Което отприщи нелепия новобогаташки лайфстайл.

Така деградира и вкусът, и критерият ни към това кое е хубаво и кое не. Оттам и този срив на качеството на продуктите, които се предлагат на пазара.

Кое е вкусно хората не си спомнят вече, други пък никога не са го опитвали. Ние искаме да ядем нещо вусно, но не можем да го опишем, да го назовем, да го изискаме от производителя.

На много хора обаче им писна да ядат боклуци и за моя голяма радост започна завръщането към био- и органичните продукти. Жалко, че това не е масовата (в добрия смисъл) култура - просто някои хора могат да си го позволят, други не.

По-важното е, че сега има ренесанс на желанието на хората да знаят кое е вкусно. Започнаха да гледат не количеството, а качеството.

Личността

Съжалявам, че не мога да определя личност за последните 10 години - всички може би очакват да спомена поне Бойко Борисов, но на него, както и на други знакови фигури от политиката, му трябва още много време, за да покрие това понятие.

През последните 10 години обаче публичните личности разбраха, че наистина са публични - Биг Брадър ги наблюдава, медиите не им прощават и колкото и умело да крият, че са некомпетентни, че ходят до тоалетна в пряк и не толкова смисъл, всичко това може да лъсне всеки момент.

Затова вярвам, че личностите на изминаващото деситилетие разбраха, че трябва да са готови на този изпит - да бъдат подложени на разсъбличане, за да стане ясно дали са хора, които заслужават да се наричат така.

Защото, знаем много добре, сред тях сега няма нито една, която да заслужава място сред портретите, които висят в класните стаи. А липсата на хора, на които да се възхищаваш, води до все по-голям нихилизъм и до все по-ниски нива на идеите за бъдещето.

Не може да има истински патриоти без кумири.

Вярно е, че ние сме готови да оплюем всичко, да го сринем със земята просто защото такава е нормата от известно време. Затова, когато казвам, че всичко е публично, не значи, че паралелно всичко трябва да бъде сривано. Защото така то няма шанс да порасне.

Откритието

Не може всеки човек, който е направил пари, да бъде заклеймен като мошеник. Има достатъчно умни хора, които направиха много пари по честен път - просто защото са по-находчиви.

Пазарната икономика превърна печеленето на пари в качество, изкара го от сферата на мошеничеството. Тя доказа, че всичко има цена - и талантът.

Процесът на осъзнаването, че някои са по-богати от други, беше труден за българина. Още страдаме, че станахме част от система, в която възможностите ни не са на едно ниво с тези на останалите.

Но е така: едните скачат два метра - Стефка Костадинова скача повече.

Творбата

Без да се опитвам да ровя и да правя големи изводи или забележки за културата през последните 10 години, един филм ми направи наистина много добро впечатление - "Източни пиеси".

Много искрена история, която е първото нещо, за което се сещам, когато стане въпрос за творба.

Незабравимото

Като човек, потънал и в мечти, и в спомени, реших да съм от последните мохикани на класическите комуникации. Нямам Facebook и интерент адрес, с изключение на този, който зрителите виждат в предаването, не общувам онлайн. Реших да остана в част от миналото, за да се съхраня в бъдещето.

Незабравимо за мен остава и русофилството ми и си търся интересен човек, който да ми стане учител по руски език. Макар че го знам, искам да уча този език, за да го опресня.

Тази идея ме вдъхновява, защото не е лошо човек да прочете едни от най-големите литературни шедьоври в оригинал.

Повратната точка

Първото ми пътешествие до Карибите. Отивайки там сам и виждайки, че светът извън картичките не е такъв, какъвто си го представяме, че там не е "парадайс", разбрах - и се обнадеждих, че човек не може да очаква рая на готово, а може сам да го открива.

Oще: bg positive  ути бъчваров 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

3 Konstantin | 22.09.201012:39

Добрите новини са две: Ути започна да си мие ръцете преди предаване и освен това след толкова години в това предаване може и да се научи да готви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 15:33

2 b0bae | 14.09.201015:48

ути моля те спри да пиеш алкохол след всяка манжъ,
даваш лош пример на всички с перманентно нетрезвото ти състояние!
...и моля те стига с любимото ти "черно пиперче" на всяка гозба,
жена ми ме трови всеки ден като го слага за цвят...ти си виновен бъчваров!
аман ядосан ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.09.2010, 22:56

1 Boryana Antimova | 08.09.201010:08

Странно, тази рубрика все едно аз съм я реализирала, толкова ми е близка Много щастлив Нали добрата новина не била новина, и така медиите ни се пълнят само с кървища и катаклизми, по-зле от филм на ужасите. И наистина забравяме, колко дълъг път сме извървели и къде сме сега, въпреки проблемите.
Великолепен текст за Ути, не съм чела нищо по-добро за него.
   

оценка

+0 -0