Най-късият и сладък ден | webcafe.bg
Webcafe

Най-късият и сладък ден

Виктор Димчев
10.08.2010, 11:35 (обновена 10.08.2010, 12:12)
Човек на улицата

Снимка: © Getty Images

Петъчните хора...

В един ден от седмицата целият офис видимо оживява. Денят е най-късият, неработен, забавен и сладък ден. Петък. Има нещо забавно в това да гледаш завеяните лица на колегите - всички мисли са насочени към едно и също - почивката през уикенда.

В миналото хората почивали един ден. Тия дни четох забавна история от времето на Кръстоносните походи - из Палестина някакъв евреин паднал в кладенец. В събота (почивен за евреите ден) той не се опитал да се измъкне. В неделя (почивен за християните ден) никой не откликнал да го спаси. В понеделник вече се бил удавил.

Впрочем и тогава, и сега, огромна част от човечеството изобщо не почива през отредените за това дни - работи на смени, постоянно и пр. И политиците работят в събота и неделя. Една тънка част от обществото обаче - прогресивна, добре облечена, с поносими доходи и социален статус - почива. Аз съм от тях. И за мен уикендът започва в петък сутрин. Наричам себе си и тях понеделник-петък хора.

Плановете ни са разнообразни - приключения в планината, запои с приятели, мързелуване по плажовете, групов секс на някоя вила ... Както и при играта на белот - понякога имаш късмет, друг път не.

Един понеделник, докато пиехме сутрешно кафе, намусен колега ми каза, че най-шибаното на уикендите е, че времето винаги се разваля. Теорията за всеобщия заговор срещу почивката на понеделник-петъчните хора беше готова - дали евреите, дали правителството, дали някоя тайна организация беше напипала начин да прецаква почивката ни.

Самият смисъл на уикендната вакханалия е малко безсмислен - събираме сили, за да можем да продължим да работим за надниците си, които изкарваме, да си починем, и да можем да изкараме още пари...

По обед петъците са забавни - повечето колеги не обядват. Едни пазят диета, други бързат да свършат работа по-бързо. Трескавата подготовка за уикенда започва. Забързани съобщения в сайтове за запознанства, онлайн резервации за хотели, избор на маршрут, Google maps, статиите на Уикито за село Бръшлян и рафтинга... Всичко кипи. Докъм четири.

Ако някога снимам филм за офис, ще планирам снимките всеки петък следобед. Забележително е как всички дебнат края на работния ден - малко като във вица с полицая, дето дебнал тока.

Към края на тази забавна игра, някои фино се измъкват с дребни извинения (детето-има-празненство-в-училище, трябва-да-мина-през-данъчното, на-зъболекър-съм, дойде-ми-ден-по-рано-нямам-тампон), други откровено се скатават, а най-нещастните - тези, които не могат да се скатаят от задълженията, даже остават в офиса. До късно - понякога чак до шест.

После всички, един след друг, затръшват вратата на омразния офис, минават през близкия банкомат и теглят от смачканите пари на шибания работодател. И се впускат в истинското приключение, наречено уикенд. Живеят цяла седмица, за да забравят, че е минала. Пилеят уикендите, за да могат да изкарат следващия понеделник-петък. И между другото правят планове, сандвичи, деца и компоти.

Само че аз обичам в петък вечер да съм в офиса. Сам. Изградил съм своя собствена комуникация с опразнените бюра, несвършените задачи и омастилената хартия. Когато и последният колега вдигне чукалата, аз оставам. Струва ми се, че не робувам на стереотипа "уикенд" е вид свобода.

И тогава, в онзи промеждутък между последния забързан колега, излитащ от офиса и първата петъчна бира с усмихнати приятели, аз за малко не съм от понеделник-петък хората. За малко се чувствам истински човек - жив, доволен и свободен.

После слагам юлара, задвижвам колелото и продължавам до следващия петък - защото знам, че той ще свърши, и пак ще дойде онзи най-сладък момент, когато - макар и за малко, се чувствам просто като парче глина, а не като тухла във нечия друга стена.

Oще: офис  петък  почивка  приятели  работа  уикенд 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.