Възгледите на един 17-годишен за училището | webcafe.bg
Webcafe

Възгледите на един 17-годишен за училище

Веселин Николов
15.09.2012, 12:40 (обновена 14.09.2015, 15:05)
Училище

Учи те на куп неща, задължителни за живота

Вече е следобяд, а все още не съм си оправил леглото. Макар че се събудих преди обяд.

Около мен ЦАРИ абсолютен хаос. Опаковки и кутии от кроасани, вафли и други сладки истории. Всички телевизори са включени, различни гласове и тематики от всеки. Музиката от колоните ми и някакъв документален филм формират немислим дует.

Мислите и спомените ми отразяват кочината около мен. Рошавата ми глава също.

Поначало този ден с нищо не е по-различен от предишните. Същото се повтаря всеки ден. Сезонът, в който CHAOS REIGNS SUPREME ON NEARLY EVERYBODY.

Днес обаче е денят преди ДЕНЯТ. След около осем часа настъпва Първият учебен ден. Началото на Новата Учебна Година. Ние, българчетата:) сме щастливи, че този Ден не е 1 септeмври, както е в голяма част от Европа.

На какво дължим това щастие? Малкоизвестен факт е, че принципно до 15 септември се е събирала последната селскостопанска реколта. В тази дейност са се включвали и децата и това е  възпрепятствало появата им в класните стаи.

Все пак прехраната е по-важна от това да научиш абзуката петнадесет дни по-рано. Така че Ние, Децата на Демокрацията, благодарим на немързеливите поколения преди нас.

Какво му е толкова неприятното на първия учебен ден. Естествено, училището. А то с какво чак ПЪК толкова!?

Училището е мястото, където KNOWLEDGE REIGNS SUPREME ON NEARLY EVERYONE - буквално. Без образованието и знанията да са ми омразни по никакъв начин. Просто данъкът, който налага това управление, е изключително тежък.

Сега пиша - спокоен, доволен, изпънал краката си на кревата. Толкова ми е сладко и приятно, че чак мед ми капе по пръстите, докато бетовенски тропам по клавиатурата. Напълно различно от дните, в които съм си вкъщи след училище.

Тогава се прибирам изтощен, недоволен, гладен, мръсен, жаден, нагърбен с няколко изпитвания, 1000+1 нови думи, ненужни химически уравнения, плазмодий, микроби и други микроорганизми и, разбира се, още и още и още. Когато хвърлям раницата си в средата на стаята, за да мога да я подритвам всеки път, когато минавам покрай нея.

А телевизори и музика? В тези дни нито един нерв от системата ми не може да понесе никакъв шум поне за едни дълги и протяжни, нестигащи за нищо, 5-6 часа.

Но все пак училището е полезно. Намираш интереси, образоваш се, общуваш с големи групи хора, полагаш усилия да се разбирате, откриваш професионалната насока, с която искаш да се занимаваш. Общо взето, всестранно полезно развитие.

Абе на кой му тряя сичко тва, бе батеееее?!?!?

Моите интереси ги открих в библиотеката или в книгите, на които отделям внимание, след като си напиша домашните и науча уроците. От най-ранен първи клас досега.

Книги, музика, вестници, седене на пейката, ако щеш. Може да разбереш какво те интересува и каквто ти харесва само в свободното време.

Общуване с големи групи хора - т.е. социализираш се. Надали някога през живота ми ще ми се наложи да общувам и/или да работя на едно място с между 100 и 1000 човека. Още повече, когато те са в особеното състояние на пубертета, преди, в или на излизане от него и с тях през по-голямата част от времето няма никакъв шанс да се разберете.

Откриваш професионалната насока, с която искаш да се занимаваш. Ами да, откриваш я след училище. Пример ли? Пожарникар-бодигард-Главен секретар-политик-футболист. Всичко под общия знаменател на Каратист.

Немалко световноизвестни писатели са завършили право. Друг пример ли? Бил Гейтс, който си е имал огромни заложби в математиката. И после спира да влиза в часовете, да учи и да пише домашни, отделя цялото си внимание на компютъра. Сега всеки знае кой е.

Ами Шофай Тхобани, който е на ОСЕМ и вече е специалист в MICROSOFT. Има и още примери. Тук всяка мама, всеки татко, всички с житейски опит и здравомислещи биха казали: "Това са случайности, това е друго и бла-бла". Да де, ама на този свят няма нищо случайно.

Както каза на първия учебен ден госпожата ми по история преди години: "Знанието е всичко, което имате. Ако къщата ви изгори, ако родителите и близките ви починат, ако се окажете в затвора или ви се случи каквото и да било друго житейски нещастие, вие винаги ще имате вашите знания, придобити в училище и тях никой не може да ви отнеме." Надъхващо, а?

Въпреки всичко, училището не трябва да се пренебрегва. Училището ми помага в развитието. Прочел съм немалко книги в часовете по химия, физика, математика, биология.

Училището те учи на отговорност, уважение, представа за йерархия.

Среща те с различни проблеми, хора и характери.

Предлага спокойствие на родителите ти - могат да бъдат спокойни, че поне за няколко часа от деня знаят (горе-долу) къде си и какво правиш.

Училището те учи да се усмихваш на хора, на които не искаш или чийто първи имена не знаеш. То те учи да се примиряваш с другите, пренебрегвайки себе си, за да се запази добрият тон.

Училището те учи на много неща, задължителни за живота. Останалото трябва да компенсираш в свободното време.

Oще: възпитание  уроци  училище  учители  хора  часове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

68 koya sam? | 19.09.201214:41

Гледайте си Вип Брадър-а. И прочие простотии. Вчера беше дошла една позната у нас и настоя да включа ТВ да го гледа. Е, даже тя не можа да го изтърпи, при все че пожела...Това си е губене на време. Същото и за фейсбук клюките. И като гледам, тази зараза е не само по младежта, а и по-възрастните се изкушават. Помислете, че това време може да го използвате за нещо много по-полезно. Може да се забавлявате и по друг начин и да има полза за развитието ви като личности.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2011, 13:29

67 Jordan | 18.09.201207:39

уравнения, плазмодий,

Журналя негодни! Няма окончание за множествено число "иЙ"
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

66 Bichkiiata | 17.09.201219:16

Преди малко се върнах от преглед и докато чаках четох някакъв стар брой на Economist от 2008. А там писано за колапса на Германската и Италианската училищни системи в периода преди университета. Германската система е яростно критикувана заради явната сепарация на децата още от 3-4 клас когато се директно се канализират. За тез дето искат да учат в университет Gymnasium, за с по-средните възможности Realschule, и за подържащият персонал без амбиции за нищо Hauptschule. Звучи доста безкомпромисно за възгледите на един 17-годишен айляк в българско училище
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 16:36

65 Ivan Chernozemsky | 17.09.201218:28

Добро Утро, открихте топлата вода и Америка. Алвин Тофлър Ви го е казал отдавна нарича се "Скритата училищна програма" и никога не е имала нищо общо със знанието
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

64 паяка | 17.09.201217:44

Супер и за строителството и за велИсОпедо, хубава вечер! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

63 lele male | 17.09.201217:37

Айде чао и до утре Много щастлив

П.С. В петък бях вързала за колелото на колегата един перфоратор с надпис Just fucked... Много щастлив В началото не се осети... В един момент започна да се ослушва... Когато го видя настъпи промяна в атмосферното налягане и нивото на река Дунав, в сантиметри... направо пребледня... после се разхили Смее се
Попитах го защо така побеля първоначално,а отговорът беше "Помислих, че е започнало да се разпада..." / колелото, не перфораторът/ Много щастлив
Хубава вечееер!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

62 lele male | 17.09.201217:30

Чуди се Абе има... пра-дядо му е архитект, завършил в Германия, едната баба е геодезист, другата беше проектант... С баща му не сме го насърчавали за каквото и да е. Бяхме му казали още в 7-ми клас, че относно висшето образование той сам трябва да реши какво ще учи... Според мен, наистина си го влече... а относно това дали ще има работа... ако не си намери, ще работи при баща си Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

61 паяка | 17.09.201217:22

Може би имате потомствени строителни инженери във фамилията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

60 lele male | 17.09.201217:16

Смее се Смее се Смее се
Фата, Смее се
Не знам какво да ти кажа Чуди се Сигурно си права и сигурно има защо да си толкова категорична, но келемето това иска не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

59 паяка | 17.09.201217:13

Усмивка Разбира се, да ти е здрав! Където му е късмета - там да е , за да е щастлив. Желая му от сърце да успее! Усмивка
   

оценка

+0 -0