Лъжите, с които живеем | webcafe.bg
Webcafe

Лъжите, с които живеем

Еми Барух, Дойче Веле
06.07.2012, 10:12 (обновена 10.07.2012, 09:38)
Орлетата

Снимка: © Sofia photo agency

За една поръчана социология, която обявява за правилни или неправилни едни или други протести. Каквото са й поръчали

България си има вече не само поръчкова журналистика, но и поръчкова социология. Двете фактически произвеждат един и същ продукт: евтини заблуди и целенасочени манипулации. Накратко: те произвеждат лъжите, с които живеем.

В началото на седмицата шефката на Института за социални изследвания и маркетинг обяви резултатите от изследване на обществените нагласи за развитието на туризма в 13 планински общини, направено по поръчка на хората на Цеко Минев.

Резултатите - според всички закони на формулата "който плаща, той поръчва музиката" - потвърждават изцяло тезата на инвеститорите и на правителството, а именно: исканите от концесионерите поправки в Закона за горите са правилни, впечатляващата блокада на Орлов мост е била неправилна, а хилядите протестиращи са хора с объркани глави.

Ротация на "истините"

Този пореден случай на поднасяне на данни от претендиращо за обективност проучване подрежда поръчковата социология до поръчковата журналистика - двете фактически произвеждат един и същи продукт.

Евтина заблуда на аудиторията, целенасочена манипулация, опит за маскиране на бързо протичащите процеси в икономическата и социална пирамида, лишаване на хората от възможността да открият причините за случващото се около тях: пожарът на Витоша например - предизвикан ли е или не, хаосът при гасенето - дирижиран ли е или не.

В света на интернет-комуникацията обаче всичко това е до време. Тиражираната вчера версия бива заменена от нова. Тази ротация на "истини" води до натрапчивото усещане за циничното участие на професионалисти, политолози, журналисти, социолози - хора с подготовка и умения - в създаването и разпространяването на разнообразието от лъжи, с които свикваме.

В обществото се напластява недоверие към всичко, което се съобщава в публичното пространство. Така изчезва онази спойка между хората, която прави от индивидите общност. Изчезва най-важният компонент за участие в демократичните процеси - кодът на доверието.

Много от "обърканите глави" съвсем скоро ще установят, че наистина има само два изхода: терминал 1 и 2

Тъй като именно доверие е онова, от което управляващите ще се нуждаят най-много в тази предизборна година, а и защото Бойко Борисов е истерично зависим от старателно градената от него самия собствена проекция в електоралното огледало, той даде заден ход, направи символичен реверанс пред протестиращите, своеобразна демонстрация, че слуша "народа" и разпореди на "независимите законотворци" какво и как да направят.

Този почерк на премиера създава странни управленски маневри - министър-председателят се ръководи от едни "объркани глави" и в същото време ръководи един кабинет, който неприкрито застава срещу техния протест.

Укротяване на опърничавите

Същият показен пирует бе изигран преди два дни във Варна, към чиято Морска градина има точно толкова алчни апетити, колкото и към софийския Парк Витоша. Протестите, блокадата, митингите и огромното гражданско недоволство на варненци бяха временно укротени по разпореждане на премиера. Временно, защото ако София си има Цеко Минев, то Варна си има групировката ТИМ.

А в България напоследък изглежда всичко е за продан. И ако това се случи, много от "обърканите глави" заедно с принадлежащите им тела ще напуснат това атомизирано общество, чиято енергия очевидно не е достатъчна, за да доведе до смяна на елитите.

Oще: журналисти  закон за горите  поправки  протести  социолози  цеко минев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.01.2012, 09:02

11 светъл балкански субект | 09.07.201207:09

докато има консуматори на илюзииядосан .....

-ще има и нужда от производители на илюзии бой
--------
верващите винаги са потърпевши - и преди Стария Завет и след Най-новия Завет глупаците ще движат колелото на историята

никой не ни е виновен .....
както казва класикът: "лош човешки матрял"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

10 Harry | 08.07.201210:56

"Лъжите, с които живеем" от Еми Барух е пример за "лъжите, с които живеем". Много щастлив
"България си има вече не само поръчкова журналистика, но и поръчкова социология."
Не е вярно, не "вече", а винаги е било така. Това е манипулация, опит да се прехвърлят всички негативи на сегашните управници и подготвяне на новите разбойници, напомпване на положителни очаквания от новите политически "проекти", които догодина да спечелят изборите и да продължат да ни дерат кожата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 19:17

9 Аз008 | 07.07.201223:30

ХАХАХА ... Отдавна не бях чел "кафето" и пак ще спра.
Видите ли, медиите и социолозите манипулирали. Добро утро, г-жо Барух! Доста хора знаят това отдавна. Моля престанете да натяквате "терминал 1 и 2" ... Това е още по-мръсна манипулация. С бягане нищо няма да постигнем. Тук сме и ще променим нещата към по-добро.
М.О.М
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 17.01.2012, 17:38

8 Vesela Romanska | 07.07.201209:55

имало едно време, един български гражданин, който станал политик и в деня на коронясването някой го убол с вълшебното вретено и му прошепнал "гражданин и политик са двете най-противоположни роли в обществото, приготви се да се откажеш от първото и ще имаш страхотен живот в твоето охолно царство"

в приказката е ясно какво се случва...но хич не ми е ясно, ако днес 10 от протестиращите и/или разумни Български граждани, се качат на трона - през същото коронясване ли ще преминат??? Какво точно се случва през нощта, когато вчера си гражданин, а днес политик???
'Съединението прави силата' , силни са, но в парламента, за останалите примирение или терминалите Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

7 KingoftheROAD | 06.07.201222:10

mima лекарството срещу тази болест се нарича повтарям АК47М. Ефектът му е доказан милион милиона пъти. И няма грешка, и няма повтаряне. Пример - Швейцария - 500 000 щика зиг зауер 580. И цивилизована държава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 06.07.201218:20

Мима,
слушал съм много, за това как се взимат решения, особено по общините. Мръсно е, и именно за това някой трябва да изкара тези неща на светло. Дори в коментарното пространство на някоя статия да е, дори с отворени писма до институциите, пак е нещо. Ако само седим и се чудим от къде ни идват бедите, и чакаме медиите да ни светнат съвсем ще тънем в дезинформация.
Като гледам как се отразяват събитията в последните седмици, просто се чудя как съм могъл някога да се доверя на телевизията за каквото и да е Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

5 mima | 06.07.201214:54

Макароне, когато присъстваш на мястото за взимане на решения още повече мирише и е още по-мръсно. Всичко е за свои хора, ама абсолютно всичко. От друга страна тези свои хора понякога взимат добри и морални решения, понякога не - лошото е, че те не се ръководят от някакъв закон или общоприет морал, а от собствените си желания. Ако искат да направят добро, ще го направят, но ако искат зло - няма кой да им попречи. Ето това е България, аз съм наблюдател, от първа ръка. Мръсно е!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

4 fata morgana | 06.07.201212:46

Едностранчива позиция, както обикновено.
Просто си има хора с различни гледни точки. Трябва да има и протести и спорещи страни, за да се стигне до някакво конструктивно решение. Най-доловим за обонянието резултат от пожара на Витоша беше, че протестиращите природозащитници се надъхаха още повече и няма да се откажат в близко време. Ако един човек е убеден във вижданията си най-малкото, което може да го разколебае е мнението на социолозите.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 10.09.2010, 11:40

3 Атанас Ташков | 06.07.201212:32

Хайде стига с тия глупости за двата изхода. Може пък да има и трети, като например вместо само мрънкане да вземем и да си подредим нещата, така че прекрасната ни страна да стане чудесна държава.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 06.07.201211:09

Лъжите на медиите и жлъчното отразяване на събитията създават стена от негативно отношение към всякакви позиции. Каквото и да кажеш, все излиза, че си купен от някого, за да милиш така. Това създава непоносима среда за каквато и да е дейност.
Решенито според мен е, да се откъснем от влиянието на медиите и да присъстваме на мястото на вземане решенията. Така получваме информация от първа ръка.
За онези, на които "времето им е ценно", ще препоръчам да се въздържат от коментари. Безполезни са. Всеки мислещ и действащ човек вече е наясно, че спора, разговора или дори присъствието на подобни дезорганизирани личности е вреден, и по всякакъв начин ще гледа да ги изолира от средата си.
   

оценка

+0 -0