Национализмът няма свой говорител | webcafe.bg
Webcafe

Национализмът няма свой говорител

Цветана Георгиева
24.10.2012, 17:13 (обновена 27.10.2012, 07:40)
Българи юнаци

Снимка: © Getty Images

Отчуждаващи, разделящи и идейно захабени изглеждат посланията, размахвани от т.нар. националистически партии

За масовата публика национализмът започва тогава, когато се открои омразата към другия, към чуждия - малцинства, религиозни групи или някакъв външен враг. Така звучи с днешна дата диагнозата на българския национализъм на социолога д-р Живко Георгиев.

В последните 100 години национализмът бе по-скоро маргинализиран и едва ли скоро ще стане обединяващ фактор. Оказваме се в ситуация да се сещаме за него, когато нещо жегне позаспалото ни общество, констатира експертът пред Webcafe.bg.

С Живко Георгиев продължаваме темата за съвременните проявления на национализма и мястото му в ХХІ век.

Добронамереният лексикален синоним "патриотизъм", който приобщава под общия знаменател на любовта към отечеството, е изтласкан от "анти"-говорене, по думите на Георгиев, озлобяващо и плашещо дори самите патриоти.

Все пак, нагласите на обществото олицетворят тези на политическите партии и обратно. Отчуждаващи, разделящи и идейно захабени изглеждат посланията, размахвани от т.нар. националистически партии. "Атака" и ВМРО допълнително успяха да придадат негативна конотация на този термин", коментира социологът.

Тази ниша от политическия спектър се оказва тясна от новопоявили се формации (Слави Бинев, Димитър Стоянов, Светльо Витков), но и непечеливша: "Националистическите партии имат предел от 10-15% от електората, като много повече отблъскват всички останали избиратели".

Това е чувствителна ниша, която така и не може да намери свой общ говорител, поради роящите се партии и фактът, че към нея периодично посягат т.нар. големи партии.

Няма как националистическата нотка неизменно да не присъства на предстоящите парламентарни избори догодина, очаква социологът, но не и изненади или някакво радикално изостряне на тона. Предстои да видим „олекотена версия" на познатото ни говорене.

„За сега няма предпоставки националистическите нагласи да станат доминантни на идващите избори. Не е изключено ГЕРБ и БСП да активират подобни послания, но те ще са премерени, за да не отблъснат избиратели", прогнозира той.

Различни сме от Европа

Икономическата и дългова криза създаде условия за вълна от „войнстващ" национализъм в Европа, която издига на преден план ксенофобски и радикални настроения. Тези опасни страсти се разпалват също от недоверието към имигрантите, бежанските вълни и престъпността.

България страни от този процес, защото не е приемник на тези явления. „У нас няма социално предпоставки, каквито има в Западна Европа, за да са възможни такива настроения", казва Живко Георгиев. Все пак, донякъде общ е отпорът на националистическите партии срещу екстремизма.

И тук определени партии се опитват да плашат с радикален ислям и тероризъм, но това е по-скоро превантивно, отколкото почиващо на реални факти и аргументи, допълва той.

Другата характерна особеност на национализма в Европа е евроскептицизмът. У нас тази идея трудно би сплотила 10% - 12% от електората, и то, при наличието на силно изявен говорител. "Атака" се опитва да играе тази роля, настоявайки България да напусне Европейския съюз.

Тази идея няма особена чуваемост в България, твърди още Живко Георгиев.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

27 Pavur Pezev | 26.10.201214:30

Ахахахахаххахаххахаххххахахаах...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sora5Nq17G8#

За Федар:Fuck off EUSSR.

I'm English first, British second ...... will NEVER be a 'European'

This video makes me want to vomit
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

26 Bobby_gBG | 26.10.201208:01

23 deowin | 25.10.201222:27
>като видя какво "отразяват" така наречените медии

Аха - въпреки, че по принцип не обвиняваш други хора, някак уж незабележимо съумя да добавиш още една класа хора, виновни за неуспехите на Атака - гадните журналя.
---------------------------------
Абе свинчуго, курвичке долна, пак ли почна да слагаш думи в устата на опонентите си? Не ти ли писна ве педалче.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

25 apropos | 25.10.201222:46

Да припомня за "покушение на магистрала “Тракия“".

Сидеров се подписва под официални показания пред органите на МВР, в които твърди, че срещу него е извършено покушение на магистрала “Тракия“. На 8.IV.2006 г. собственоръчно пише: “Шофиращият Павел Чернев овладя колата и успя да излезе напред и да продължи без спиране до София.“
Три седмици по-късно в нотариално заверена декларация Сидеров се отрича от първоначалните си показания. В декларацията той пише: “В този разговор аз записах редица факти и обстоятелства, които не отговарят на истината... При размисъл в спокойна атмосфера реших, че интересите на правосъдието са водещите в случая, поради което аз се отричам от фактите, които съм изложил в написаното от мен...“

ТОВА Е ДОКУМЕНТИРАНО И Е НЕДОПОСТИМО ЗА ЕДНА ОБЩЕСТВЕНА ПЕРСОНА И "ПОЛИТИК“
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 06:08

24 apropos | 25.10.201222:36

E Гюлмезов,
Наистина си МНОГО тъп.
Всеки път си казвам, че не бива да те обиждам
и понякога съжалявам, че съм бил толкова рязък с теб,
АМА НАИСТИНА СИ НЕВЕРОЯТНО ТЪП.
И като сложим самочъствието ти .... става една....

Разбира се че нямам нерви да те чета, НО попаднах на това от писанията ти :

"Атентат (или опит за такъв) - като на тракия, след това предателство ..."

Абе глупако глупав, какъв атентан с един дядо и внука му бе лайо миризливо? Това си беше чист бабаитлък от твоите съпартиици ПУДЕЛА и ШОПАРА....
Няма никакви предателства бе ГУЛМЕЗ с ГЮЛМЕЗ.
Хората които са по-близко до Болен Лидеров са усетили , че Сидеров е лицемер и демамгог..

Гюлмезов, ти си ненормалник и на мен не ми пука за теб.
Но ми пука, че като теб са не малко хора в БГ и
затова БГ е на това дередже!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 25.10.201222:27

>като видя какво "отразяват" така наречените медии

Аха - въпреки, че по принцип не обвиняваш други хора, някак уж незабележимо съумя да добавиш още една класа хора, виновни за неуспехите на Атака - гадните журналя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 25.10.201222:24

>Но когато си бил на митинги, събития и случки, видял си със собствените си очи истината

Някак доста естествено следва предложението ми към теб за следващ лидер, който да последваш, и който аналогично ще те кара да се чувстваш добре, като член на някакво малцинство на хора, прозряли истината.

Казва се Петър Дънов.

Още по-удобно, че е вече покойник, та няма начин тепърва да се осере могъществено както съумя Сидеров, и да трябва отново да въртиш, сучиш, и обясняваш, че той не бил бил такъв в началото, че е принципно добър човек, а други са виновни за падението му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

21 Божидар Гюлмезов | 25.10.201222:16

20 Оня Дето Го Трият | 25.10.201222:13
Това да си видял на митинги истината ми звучи като сектантство...
----------------------------
muhihihihi

Не, не съм видял "истината", ами просто съм видял реално това което се е случило, и много пъти след това съм гледал като гръмнат като видя какво "отразяват" така наречените медии, които са всъщност за "масова дезинформация"...


Как се създаваха митове и т.н. пълни глупости. Няма как след това да им повярваш, ако ще и светата истина да говорят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

20 Оня Дето Го Трият | 25.10.201222:13

Това да си видял на митинги истината ми звучи като сектантство.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

19 Божидар Гюлмезов | 25.10.201221:55

18 deowin | 25.10.201221:14
Времевото съвпадение с падението на Атака с отдръпването ти от нея, предполагам, е чисто и просто съвпадение.
----------------
Не свинчо, няма никакво съвпадение - съвсем нормална си е ситуацията - падението се случва именно защото несъгласните с политиката почват постепенно да се отдръпват. Когато виждат че призивите им за промяна, че предложенията им просто се игнорират. И кораба се засилва с пълна сила към айсберга...


А дали Сидеров е бил такъв още от начало, и просто отначало го е прикривал, или просто с течение на времето тотално е загубил контрол - не ме интересува. Факт е че се хвана в почти всички капани сложени на пътя му, повечето от които можеше да избегне доста лесно. И достатъчно пъти се самозакопа.


Но когато си бил на митинги, събития и случки, видял си със собствените си очи истината, и които след това виждаш тотално изкривени в медиите, просто няма как след това да повярваш на следващата доза "разкрития" за лошия Сидеров и Атака - те ако така нагло и долно лъжеха за това което лично съм видял, как да им повярвам на останалото?

Доверие се губи много лесно, и досега тези медии които лъжеха най-нагло за неща които съм видял лично още не са успели да си го върнат, и най-вероятно няма и да успеят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

18 deowin | 25.10.201221:14

>Даваше и предлагаше работещи решения. Очевадни дет се вика, за всеки нормален човек

Аха, ясно - в началото този човек е бил нормален и трезво мислещ, но с течение на времето някак си странно се е превърнал в идиота, който ще предложи "възстановяване на ДДС на гражданите като на фирмите", и едва тогава ти успяваш да прозреш, че трябва да напуснеш партията.
Времевото съвпадение с падението на Атака с отдръпването ти от нея, предполагам, е чисто и просто съвпадение.

Мен ми се чини значително по-вероятно той да си е бил популисткия кретен, който се виждаше с просто око още в самото начало.
Просто се намериха достатъчно хора като теб, които да си затворят очите и да позволят на пожелателното мислене, комбинирано с нуждата им да се тупат в гърдите и да се изживяват като родолюбци, да придаде на Сидеров розовия оттенък на спасител на майка България.
Какъвто спасител, според мен, той никога не е имал нито способностите, нито желанието да бъде.


>А ако все пак някой успее - накрая ще го ликвидират като Хайдер - на магистралката, катастрофка, сам си е виновен, с гей-дружка, и айде ауфвидерзеен.

Момент, нали не обвиняваше другите за провалите на лидера?
Как така хем не ги обвиняваш, хем после твърдиш, че другите моментално щели да го ликвидират?

Между другото е доволно забавно как всевъзможни очевидни кретении като случката на Хемус и педофилията на депутат от Атака придобиват коренно различно значение, когато се тълкуват от хора като теб. На черното - бяло, и прочие Смее се
   

оценка

+0 -0