Нападението в Пирогов, което завърши трагично | webcafe.bg
Webcafe

Нападението в Пирогов, което завърши трагично

webcafeМария Панайотова
30.10.2017, 14:16 (обновена 01.11.2017, 15:11)
Пред компютъра

Снимка: © Getty Images

Една трагична история, завършила със смъртта на Калоян Милев, който преби медицинската сестра от Пирогов

Калоян Милев е едно обикновено 18-годишно момче, обича спорта - тренира усилено бокс и фитнес. Има много приятели, някои са фенове на Левски като баща му, други са свързани с Националната спортна академия. Ядосва се на момичетата, които понякога са готини, понякога са "курви", и като всяко момче на тази възраст често сменя приятелките. Напоследък обаче си има гадже.

Тази събота момчето влезе в новините, защото преби медицинска сестра в Пирогов. Но докато течеше поредният дебат за насилие над лекари, стана ясно, че младежът се е самоубил. Историята се оказа доста заплетена и придоби контурите на криминален сериал, който тепърва полицията ще трябва да реши.

Какво се случва?

От една седмица момчето е неадекватно, вече не тренира, нещо, което прави всеки ден, престава да се вижда и с приятелката си. Седи с Библия в ръка, говори за Исус, за ангели и демони и твърди, че той е избраният. Според чичото на Калоян - Атанас Милев, той е потрошил апартамента, след което бащата е извикал линейка и полиция.

Петък, 11 часа сутринта. Калоян е приет в токсикологията в Пирогов. В онзи момент той не е агресивен, правят му изследвания, които показват наличие на марихуана. Иво Милев, бащата на момчето, твърди, че никой не им е предлагал да останат в болницата със сина си. Предварителната информация беше, че родителите са отказали да останат, тъй като присъствието им дразни момчето.

По думите на Иво Милев, жена му е била с Калоян до 18 часа следобед, когато лекарите й казват, че няма смисъл да продължава да седи и те ще се погрижат. Преди това бащата прави видеоклип на сина си, за да му покаже после до какво води употребата на наркотици. Във видеото се вижда момчето, което лежи спокойно на леглото.

Оттук нататък

На смяна идва медицинска сестра, която по-късно ще попадне под ударите на Калоян. Заедно с дежурния токсиколог тя прави визитация на момчето. Всичко изглежда наред. След един час сестрата вижда, че момчето е извън стаята и го кани да се върне обратно и да легне на леглото. Калоян й удря едно кроше и тя изпада в безсъзнание. След това младежът иска да излезе от отделението, но то е заключено. Отива в друга стая, където кара пациентката да му отвори, тя обаче няма ключ и момчето започва да я души. Удря и противопожарната аларма, която се задейства. Счупва стъклото на вратата и успява да отвори, след което излиза от отделението, където оставя нанесени щети. Облечен е с къси панталонки и тениска. Вече е петък вечерта.

Къде е охраната?

"В Пирогов има охрана на пет места и в двора, където един човек обикаля между клиниките", казва директорът проф. Асен Балтов. Щом чуват задействалата се противопожарна аларма, охранителите се качват в асансьора, за да стигнат до отделението, но тъй като са твърде много, той блокира. Междувременно момчето вече е излязло от Пирогов. Според директора тепърва трябва да се видят камерите, но най-вероятно Калоян е прескочил някъде оградата, а не е излязъл през входа на болницата.

Събота сутрин - Във вътрешен двор на бул. Васил Левски е открит млад мъж, който лежи в безпомощно състояние. Хората веднага се обаждат на телефон 112, но Спешна помощ единствено констатира смъртта на момчето. По тялото му няма следи от насилие, а травми в резултат на скачане от високо.

По-късно предварителният доклад на вещите лица постановява, че най-вероятно става въпрос за самоубийство.

Неделя следобед - Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщава пред медиите, че според прокуратурата най-вероятно намереният в столицата труп в събота е на Калоян Милев. До този извод водят дрехите и външните белези на момчето. Тепърва обвинението ще разследва причините, довели до смъртта на момчето.

Много въпроси без отговор

Трагичната история на Калоян Милев, която приключи фатално за него и за семейството му, оставя много въпроси без отговор. Бащата обвинява Пирогов, че е оставил детето си в ръцете им, а някой го е развързал и той е успял да избяга. Според Иво Милев Калоян не се е самоубил, а е бил бутнат. Той се пита как по тениска и боксерки синът му е могъл да извърви пътя от Руски паметник до Попа и да остане незабелязан.

Според родителя, Калоян е искал да стигне до Гурко, където е живеела прабаба му и е прекарал едни от щастливите моменти в живота си. Такова желание е възможно и при наличие на психични разстройства. Бащата обаче е убеден, че синът му не се е самоубил, а е бил бутнат. Според него пред Пирогов го е чакала кола, която го е закарала.

Мистериозната секта

Важен детайл в случая е религиозната увлеченост на Калоян. Бащата подозира, че синът му е бил замесен в секта от близо месец, като през последните дни религиозните постове във Facebook на сина зачестяват, на 25 октомври момчето публикува през десет минути. Родителите мислят, че става дума или за Свидетели на Йехова или за Бялото братство. Според бащата именно сектата е причина за смъртта на сина му.

Последният пост във Facebook на момчето е цитат от посланието на апостол Павел до Коринтяни на английски. Това е преводът на български - "Когато бях младенец, като младенец говорех, като младенец мислех и като младенец разсъждавах; а като станах мъж, оставих младенческото". Коментарът на Калоян е, "Rano e mnogo, no e hubavo da ne se zabravq istinata, ne istinata ot falshivite "istiniti" a istinata".

Може би именно в търсене на истината момчето се обръща към религията, която поне в последните дни влошава състоянието му, вместо да му даде упование и надежда. Във профила във Facebook на Калоян наистина постовете на религиозна тематика са много. Те са най-вече цитати от Библията на английски език за това, как Господ ще те спаси и ще бди над теб. Набляга се и на идването на Страшния съд и на ада - моменти, които са характерни за Свидетелите на Йехова.

Организацията е официално регистрирана в България - те се отличават с това, че обикалят по улиците и по домовете и разпространяват листовки и списания. Бог се казва Йехова в техните вярвания и в момента са последните времена, като малцина ще се спасят. Седалището им в София е в Павлово. Свидетели на Йехова отричат официалните църкви и остро ги критикуват като фалшиви пророци.

Свидетелите на Йехова по принцип не поощряват самоубийството, което считат за грях спрямо Йехова, нито приема на наркотични вещества. На теория смъртен случай, в който би било замесено името им, няма да им донесе полза, защото те искат да имат повече членове, а не да си навличат проблеми с полицията.

Според различни експерти обаче методите на Свидетели на Йехова може да подействат депресивно и да подтикнат към самоубийство млади членове на организацията. Православният богослов Филип Филипов счита, че мишени на религиозната организация са млади хора със здравословни проблеми или сериозни лични драми, от които пропагандаторите се възползват. „Крехката детска психика е лесна за обработка. Сектантите внушават чувство за вина у младежите и ги тласкат към депресивни и меланхолични състояния. Крайната цел е да генерират психоемоционална зависимост и да постигат лесни внушения от философски и екзистенциален характер", обяснява Филипов.

Това, разбира се, са само хипотези. Няма доказателства, че Калоян е посещавал "Свидетели на Йехова", а организацията е официално регистрирана. Има нужда от сериозни улики, за да бъде обвинен конкретен човек, че е замесен в смъртта на момчето. Фактът, че си ходил на техни проповеди и после си се самоубил не значи нищо.

Психично разстройство?

Поне от Facebook профила на Калоян си личи, че момчето е объркано. По информация на Webcafe, майката и бащата на Калоян не живеят заедно. Това се вижда и от профила на бащата Иво Милев, който поства снимки, на които целува жена, която не е майката на момчето.

Това би било сериозна причина за младеж на неговата възраст да изживява криза. Бащата обаче отрича да има проблеми в семейството.

От активността на Калоян във Facebook се вижда, че на моменти той страда, защото момичетата или приятелите му не го разбират и най-вероятно търси смисъл в живота. Може би така е стигнал до крайните си религиозни убеждения. В същото време изглежда страстен спортист, тренира усилено и редовно. Има много снимки от фитнес залата, както и фотоси на известни боксьори.

Също така бащата отрича момчето да е било агресивно като той не подозира кой би завел Калоян в евентуалната секта и твърди, че няма представа за контактите му във Facebook, както и че тепърва трябва да бъде разбита паролата му. Според Иво Милев постовете на религиозна тематика са от няколко месеца. Първият пост за Господ във Facebooka на Калоян обаче е от 3 ноември 2016-та година. На въпрос говорихте ли със сина си за това, бащата твърди, че Калоян му е казал, че във Facebook ще си слага каквото си иска. Той признава, че синът му е пушил марихуана и преди.

Може би родителите е трябвало да се отнесат по-сериозно към религиозните залитания на Калоян по-рано, особено през последната седмица, когато той става неадекватен. Може би токсикологията не е била точното място за момчето, което би получило по-адекватна помощ от психиатър. Тук има и пропуск от страна на лекарите в Пирогов, които сами би трябвало да насочат родителите към психиатър, ако, разбира се, са наясно с предисторията на състоянието на момчето.

Директорът проф. Асен Балтов обяснява, че се случва пациентите да успеят да се развържат, а самото лечение не може да даде веднага ефект, то се случва в рамките на 24 часа. В началото Калоян не е дал индикации, че може да се държи агресивно. Друг е въпросът имали ли са полезен ход медиците - пребитата медицинска сестра е била в безсъзнание, а докато момчето е тичало надолу по стълбите на Пирогов, охраната е била заседнала в асансьора.

Според бащата няма как по гащи и тениска в петък вечерта момчето да стигне до Попа необезпокоявано и никой да не го забележи. Това не звучи толкова невероятно за съжаление, а докато бъде обявен за национално издирване Калоян вече е бил далече.

Големият въпрос обаче е защо момчето решава да посегне на живота си? Най-вероятно причините са много и няма един-единствен виновник, който да го е подтикнал.

В цялата история има твърде много липсваща информация, за да може да се състави пълната картина. Дано полицията да успее да разкрие неизвестните, за да стане ясна истината около смъртта на Калоян Милев.

Този случай нашумя най-вече заради пребитата медицинска сестра, която отиде леко на заден план след трагичната развръзка. За съжаление все по-често медиците се оказват жертва на насилие и пациентите решават да се саморазправят с тях, а те няма как да се защитят. Не може до всеки пациент да стои полицай, но не може и лекарите да се страхуват за сигурността си, а виновните да остават безнаказани.

Главният секретар на МВР Младен Маринов мисли, че има пропуски в поведението на служители на Пирогов, по-конкретно на охраната, която е предприела "неправилни тактически действия". МВР продължава да работи по случая и да са види как може да бъде предотвратено посегателството над медици в бъдеще.

През юли акушер-гинекологът д-р Албена Гагова също бе докарана до безсъзнание след нападение на баща, който искаше плацентата на детето си. Тя все още чака справедлив изход от делото, което не е приключило. Нападателят Владо Плацентата твърди, че той никога не е бил в болницата и не е посягал на лекарката, а тя си е измислила. В момента той е на свобода, а перспективите да бъде осъден намаляват с всеки изминат ден.

Oще: иво милев  калоян милев  което преби медицинската сестра  момчето  насилие над медици  полиция  пребита медицинска сестра в пирогов  прокуратура  свидетели на йехова  секта 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

17 deaf | 02.11.201714:37

Dox,

само една забележка,няма как да напълниш бутилка с вода от чешмата и да я продадеш за минерална,защото тази вода,само след четири-пет дена ще позеленее като онази от блатото и ще засмърди на тиня.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

16 Citizen X | 02.11.201713:06

- Нефункционално семейство, сбор от два незрели индивида. Бащата ми мязаше на един от многото лутащи се лузъри, които все още живеят с идеята "Яга" какво велико място бе. Вероятно са чадели със синчето. От репортажите става ясно доста за него

- Тренирал бокс всеки ден, висял във фитнеса, не бил агресивен... Зайче е бил, месо не е ял, само е облизвал кокалите

- Днес малките друсат к'вото им подадеш. Особено тия, бутиковите, направо ти пържат мозъка

- Малкия дришльо е нямал абс. никви ценности изградени. Всръхкипящо его, болно себеусещане и велики комплекси

- На биохимично ниво е изгорил някое жизненоважно реле. Не е бил сам в начинанието си. Мамка и татка усърдно са подпомагали процеса

- В статията се отправени тежки имплицитни обвинения. Лековерния ум не би търсил друго, а буре барут и юруш на Павлово. Смятам че свидетелите на йехова, колкото са ми неприятни, толкова са в правото си да потърсят правата си в адекватна съдебна инстанция
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

15 Dox | 31.10.201722:51

Уебкафе,
Макар винаги да преглеждам и други заглавия, освен най-коментираните, най-четените, най-лайкваните, най-споделяните, най-отваряните, най-затваряните ..., изглежда, че няма гаранция да не пропусна нещо, както е в случая със статията на Сула. Както и да е, дължа ви извинение.

Това, за съжаление, не променя генералното ми мнение за вас като медия, поне за сега.

Желая ви успех!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 31.10.201720:24

Mitglied 555, някой от изброените са още тук, просто под нова виртуална дрешка. Потникът е царят на тези трикове, макар не толкова на умелото им практикуване, колкото на тъпото и упорито настояване да се преражда в "нови" образи. Други се оказаха по-умели, съдейки, например, по това, че още ги мислиш за изчезнали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

13 Mitglied 555 | 31.10.201718:12

Даже Потника и Лилито Сапунова ги предпочитам пред сегашните евро-гей-толераст-соросоидни тролове, с които се напълни тук. Тъжен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

12 Mitglied 555 | 31.10.201718:07

Доксе, пропусна да споменеш още и такива съфорумници като Леле-мале и Такеши. Че даже и Федъра с неговите епични сблъсъци с Прасюгера... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

11 thefish33 | 31.10.201714:08

"Такива бяха Макалистър, Конспиратора, Роуан, Алилуйщина, Хари, Диар Иван и др. "
Най-червените писачи... Много щастлив Много щастлив Много щастлив
Ама не пропускаш да оспамиш нещо, в което става дума за комуняги, СССР, Русия и т.н.
Така че, ти не си просто тук, а си тук по задължение, ми се чини.. Идея

Жалко за момчето, дано открият с какво се е дрогирал, че да могат да го забранят, ако е дизайнерска дрога.
   

оценка

+0 -6

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

10 boris | 31.10.201711:48

Защо историята да е завършила "трагично"?!? Той е левфскар и е мъртъв. Чуди се
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 25.09.2012, 17:55

9 Webcafe-то | 31.10.201708:24

Господин Dox, много пишете и малко четете!

http://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_1403079098_Subekti_meryat_muskuli_chrez_zakonotvorchestvo_
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

8 Kenny McCormick | 31.10.201708:20

"Е, някои, разбира се, ще кажат - ми ти тогава не чети и не влизай тук бе. Да, така е, но кога ще стане това все пак решавам аз." - и всички ти повярвахме. Такъв виден графоман явно няма да остави току-така занаята. Поне не се прави... Чуди се
   

оценка

+0 -6