Пътеводител на наивния избирател | webcafe.bg
Webcafe

Пътеводител на наивния избирател

Владимир Каролев
04.10.2014, 09:42 (обновена 06.10.2014, 08:26)
Hitchhiker’s guide

Снимка: © http://energitismo.com/

Размислете добре в деня за размисъл...може би пък е време да помислите много внимателно, като пускате неособено големия къс хартия

Някъде далече в неотбелязания на картата затънтен и рядко посещаван край на западния спирален клон на Галактиката се намира едно дребно, с нищо незабележително жълто слънце. Около това слънце, на разстояние приблизително деветдесет и два милиона мили, обикаля една съвсем незначителна, малка синьо-зелена планета, чиито обитатели - произлезли от маймуната форми на живот - са така изумително изостанали, че все още смятат електронните часовници за доста хитроумно изобретение. На тази планета, там, където се срещат три континента, тоест, по средата на нищото, имаше една миниатюрна държава, на име България.

Тази държава има - или по-точно имаше - един проблем: почти всички хора, живеещи на нея, през по-голямата част от живота си се чувстваха нещастни. Много бяха предложенията за решаването на този проблем, но повечето се отнасяха до движението на едни неособено големи късове хартия веднъж на 4 години (а от време на време и по-често), чрез които хората в държавата определяха кои политици да ги крадат. Понеже неразбираемо защо те обикновено си гласуваха за политици, които бяха бедни, докато станат депутати и после забогатяваха от спестени закуски.  И така, проблемът си оставаше нерешен - много хора се чувстваха зле, а повечето от тях - отвратително, включително и онези с електронните часовници.

Много изказваха мнението, че поначало човечеството е допуснало голяма грешка, като е слязло от дърветата. А някои твърдяха, че дори и крачката към дърветата е била погрешна и че изобщо не е трябвало да напускат океаните.

Този пътеводител ще ви даде основните насоки как на предстоящото преброяване на неособено големите късове хартия да си изберете същите политици и да не промените нищо, така че да можете да продължите да се чувствате зле. В крайна сметка, това е единственият начин да си осигурите необезпокоявано обмисляне дали грешката на човечеството е слизането от дърветата или излизането от океаните и с това да се успокоявате, че не сте виновни, че продължават да ви крадат.*

1. Държавното си е хубаво, ама правилните хора да са на власт

Задължително е да повярвате, че властта на политиците над живота ви е жизненоважна за вашето съществуване. Това, че нещата не се получават, е просто плод на вашия грешен избор. Ако направите правилния избор, ще заживеете в красивия идеал на комунизма и така ще цъфнете, че чак ще вържете. Няма нужда да се притеснявате, че тоя идеал все не идва в България от има-няма вече един век, а в опитите да се създаде в световен мащаб са измрели над 100 милиона души. Ей, този път вече е сигурно, че ще си изберем правилните хора и комунизмът ще проработи.

2. Данъците са ниски

Също толкова важно е да вярвате, че данъците в България са ниски и държавната власт няма пари. Данък доход е само 10%, докато на Запад бил по 50%, нали така? В никакъв случай недейте да се сещате, че освен данък доход, в България имате и ДДС, мита, акцизи, местни данъци, данък дивидент, данък върху труда, наречен за благозвучие „осигуровки", данък сгради и още една камара такси за задължителни и „препоръчителни" обществени услуги, които хранят бюджета и хрантутят политици. Също така недейте да отваряте статистиките, в които пише, че държавната власт първо прибира през данъчната система, а после преразпределя както тя си реши над 40% от това, което обществото произвежда цяла година. И не забравяйте данък „време" - че трябва да висите с часове на опашки пред държавни и общински служби вместо по интернет да подадете някакъв документ и също по интернет за ден-два да получите отговора (ако има нужда от отговор).

3. Държавата няма пари и е пред фалит

Както споменахме, държавната власт изсмуква през данъчната система над 40% от това, което изработваме и след това разпилява всяка годинa стотици милиони и дори милиарди по неефективен начин, в нереформирани сектори, а често и в откровени корупционни схеми. Важно е да вярвате, че въпреки всичко това, държавната власт не разполага с много пари и трябва да се съгласите с всяко предложение да й дадете още от вашия джоб.

4. Държавните фирми ще проработят, ама правилните хора да са на власт

Това е пряко следствие от 1. Един от основните ключове към избора, който ще ви осигури 4 години нещастие, е да продължите да вярвате, че държавните фирми (като предвестници на красивия комунистически идеал) ще проработят и ще станем велика индустриална мощ като едно време. Ама този път реално ще надминем САЩ по производството на дюли, неработещи радиостанции с ексцентричен дизайн и електрокари (предният път ни оставаше само една петилетка, когато ЦРУ дойде и ни разтури комунизма). Нищо, че ако се огледате около вас, няма нито една стока, произведена от българска държавна фирма, вие продължавайте да вярвате, че именно в тях е ключът към забогатяването на нацията.

Нищо и че 45+25 години държавните фирми са доказали колко са неефективни, че и една хиперинфлация спретнаха до голяма степен през тях, само да изберете правилните хора и те ще почнат да работят на милиардни печалби. От там ще има за пенсии, безплатно училище и университет, безплатна почивка на бунгало в Кранево, безплатен таблет, че даже и безплатна ракия. На всичкото отгоре, ще можете да се уредите и да работите в такава държавна фирма - хем няма да работите, хем и вие ще крадете, хем не могат да ви уволнят, хем и правилните хора ще я изкарат на печалба. Звучи логично, нали?

Горното се отнася в особено голяма степен за БДЖ, Топлофикация София, НЕК, държавните военни заводи, водоснабдителните дружества и златодобива. И затова те в никакъв случай не трябва да се приватизират и концесионират, а тези, които са частни, бързо да се национализират.

4.1. БДЖ

Ако случайно работите за повече от минималната заплата, вие сте един от хората, които всяка година плаща над 300 милиона субсидия за железопътния сектор в България (основно БДЖ). Голяма част от тази субсидия се разпилява, точи и краде всяка година. Но не губете надежда, само да изберете правилните хора и вече няма да е така, нищо, че винаги е било така. Пък и да дадеш 300 милиона на година, за да може едни хора да не работят, други хора да крадат, трети хора да са тарикати и да се возят без пари, а четвърти хора да пълнят партийни каси и офшорни сметки, си е социална функция на ЖП транспорта и стратегически ход за националната сигурност. Ей, на това, последното, е много важно да повярвате, за да не се промени нищо и БДЖ със сигурност да не се приватизира.

4.2. Топлофикация София

Ако пък сте от София, много е важно да вярвате, че Топлофикация София може да се оздрави без приватизация или концесиониране. Нищо, че нейният дълг вече е повече от приходите, но само да изберете правилните хора и изведнъж всичко ще се оправи. Ако пък някой ви каже, че частната Топлофикация Варна се справя чудесно, има много по-висока събираемост на сметки от тази в София, няма почти никакви дългове, че огромната част от клиенти й са доволни от нея, да знаете, че лъже. В никакъв случай да не му вярвате.

Също не се ядосвайте, че Топлофикация София направи от една камара чиновници - милионери. Те са крадци, а вие сега като направите правилния избор, вече в нея няма да има крадци. Не е зле от време на време да вярвате и че Топлофикация София ще цъфне, като стане общинска или държавна, нищо че винаги си е била такава.

4.3. НЕК и ЕРП-тата

НЕК трябва да се спасява на всяка цена, нищо, че е от няколко годни е пред фалит. А трябва да се спасява, защото.... абе, не си задавайте този въпрос - опасно е. Засега вярвайте, че е задължително да се спаси. НЕК не е виновен за колабиралата енергетика, нищо, че по-голямата част от сметката ви за ток отива в него. Въпреки че в частните ЕРП-та остава едва няколко процента от сметката (под 15%), важното е да обвините тях, винаги да ходите на протестите пред тях и по възможност да хвърляте яйца. Ако ли пък нямате яйца, гледайте страшно, загърнат в националното знаме и тъпчете с крак в ритъма на възрожденската песен, гърмяща от уредбата, монтирана на патрЕотично боядисания джип, който е купен с държавна субсидия, тоест от данъците на работещите. В крайна сметка, ЕРП-тата не само са частни, а от време на време дори имат и печалба, пък НЕК е държавен и винаги е на загуба.

Нали няма как скъпият ток да е, заради този, който е на загуба? Също е много важно да вярвате, че токът е скъп и да не влизате в Евростат, където ще видите, че е най-евтин в Европа. Това е лъжа. Ако не на ЦРУ, то 100% на Сорос.

4.4. Водоснабдяването

Ако сте от София, е много важно да гласувате точно за този, който ще изгони французите от Веолия. Нищо, че фирмата е световен лидер с поделения в почти 100 страни по света и ползвате най-евтината и най-качествената вода в България, те са виновни. Можеше да е още по-евтина, ако ВиК-то стане пак държавно. Нищо, че където е държавно е по-скъпа и по-некачествена, ама само да гласувате за правилните хора и всичко ще се оправи.

Ако сте от град извън София, не се поддавайте на сравненията с частното ВиК в София, което давало на софиянци по-евтина и по-качествена вода от вашето. Те софиянци само се фукат, иначе по цял ден нямат вода. А и не плащат два пъти по-малко за вода (ако сте от Добрич или Хасково - четири пъти), това е гадна софийска лъжа. Нали са софиянци, все се правят на голямата работа, пък животът им е супер гаден.

4.5. Златодобивът

България е държавата с най-златното злато. Професор Гергелчев (който само изглежда като луд, ама иначе не е луд) е изчислил, че българската златна руда е най-златната руда и е с 87.987654321% съдържание на чисто злато. Даже е консултирал няколко ракиени политици и националисти къде е златото и то се оказало навсякъде. Та сега само трябва да изгоним лошите канадци от "Дънди", които го изсмукват и пращат в Канада.

Тия са много корумпирани канадци и даже са подкупили всички министри на икономиката да държат на сайта на министерството лъжата, че България имала по-малко златоносни руди, отколкото Австралия изнася само за една година. Туй не е вярно, вие вярвайте на професор Гергелчев. И му дайте на него и политиците едни 100-200 милиона да си направят държавна фирма и да вадят кюлчета злато от земята.

5. Лихвите

Важно е да продължите да бъдете твърдо убедени, че политиците трябва да свалят лихвите по кредитите и да вдигнат тези по депозитите със закон. Нищо че през 2007-2008 държавите, които правеха първото по отношение на ипотечния пазар си забъркаха огромна финансова криза, в която им фалираха банките, а в тези, които не го правиха, проблеми от това естество нямаше. И това се повтаря периодично през няколко десетилетия. Вие продължавайте да си вярвате, че е чудесна идея политиците да управляват лихвите. И не обръщайте внимание, че последният опит това да се прави в България със закона за потребителския кредит на Георги Кадиев се провали по страховит начин, стоварвайки още повече главоболия с дребен шрифт и допълнителни клаузи на главата на потребителите и разширявайки бизнеса на най-неетичните компании, лихварите и заложните къщи. Този път ще изберете най-накрая правилните хора и те ще ги нагласят правилно тези пусти лихви.

6. Природата

Българската природа се съсипва от лошите частници, нищо че сме с най-голям процент на държавна и общинска собственост на гори в цяла Европа, а плажовете са държавни по Конституция. Българските депутати и министри, на повечето от които надали бихте оставили да ви пазят дори чадъра, докато сте в тоалетната, трябва да получат повече власт върху природата, за да я опазят. Ако някой ви каже, че най-зелените държави в света са именно тези с най-много и най-добре защитена частна собственост на природните ресурси - да не му вярвате, както и на официалните данни, които го потвърждават - те са част от международния заговор срещу България (виж следващата точка).

Изключително важно е под предлога на всякакви псевдо-зелени клаузи да подкрепяте, без особено да се замисляте, всеки политически произвол над чужда частна собственост. Те политиците ще ограбят само чуждата собственост, за вашата няма да дойдат после. Бъдете сигурни. А когато дойдат да знаете, че ще е случайно.

7.  Чужденците са виновни

Всеобщо известен факт е, че чужденците са виновни за всички несгоди на иначе гениалния, трудолюбив и гостоприемен български народ. Американски, руски, израелски, китайски и всякакви други заговори срещу българското кисело мляко, ядрени реактори, национален отбор по футбол, енергоразпределение и търговия на дребно са причината да не се превърнем в Швейцария на Балканите. Всичко ще се оправи като се оградим с телена ограда отвсякъде, минираме Черноморието и изгоним всички посланици.

8. Социалната политика

Златното правило тук е, че винаги щом чуете как някой ще провежда социална политика, тоест, ще взима от едни и ще дава на други, веднага и без да мислите, да повярвате, че вие ще сте в групата на тия, които ще взимат. Майки, пенсионери, инвалиди, бедни, роми - ще бъдете всичко накуп и вие ще облажите от социалната политика. Не обръщайте внимание, че през последните години повечето сте се оказвали от страната на даващите и сте плащали сериозни суми през данъците си, които са отивали в ромските гета, фалшиви инвалидни пенсии, мързеливи многодетни майки от малцинствата, безполезни програми за преквалификации и всякакви други социални бандитлъци.

9.  Здравеопазване и образование

Там всичко е наред, нищо че всяка година бюджетите се увеличават все повече и промените са не особено видими и значими. Държавните монополи в тези две сфери няма нужда да ви притесняват, сега, като изберете правилните хора, те ще намерят едни невероятно благородни лекари и учители, които за без пари ще работят максимално ефективно и всичко ще се оправи.

И така, размислете добре в деня за размисъл...може би пък е време да помислите много внимателно, като пускате неособено големия къс хартия. И всичко написано по-горе да се промени. Или пък не? Изборът е ваш.

*Уводът е адаптиран от книгата Пътеводителя на галактическия стопаджия на Дъглас Адамс.

Текстът е публикуван в блога на икономиста Владимир Каролев.

 

Oще: владимир каролев  гласуване  енергетика  здравеопазване  избори  икономика  каролев  кредити  лихви  нек  образование  пари  пътеводител  ток 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

15 Conspirator | 05.10.201411:53

Dox,предлагам фундаментно и конспиративно разрешение на въпроса с гласуването.
Въвеждане на ДИференциална/различна/ бюлетина със сериен номер като лотариен билет и съотв.етно с теглене на големи награди след изборите.Партиите да са без пореден номер,изписани с еднакъв шрифт и с лотарийно разместване на партиите.ВРЕМЕ за гласуване-1 минута и завесата пада.По закон.
Резултатите.Реален вот дават само тези,които са грамотни.Другите участват в лотарията.Имаш право само на едно ''хиксче''.Дава ти се поименен отрязък с номера на бюлетината и вечерта след изборите се тегли лотарията.
Не се нарушава Конституцията.Избирателното право си остава всеобщо,без ограничения.
И последно,Dox.Знаеш ли защо никога няма да приемат ДИференциалната/за разлика от интегралната/ бюлетина/политиците/.Защото тези,които могат да четат/останалите грамотни в България/имат особено мнение за провежданата политика от 25 години.
По мои скромни изчисления около 100 депутати нямат никакъв шанс да влезнат в парламента ако гласуването се извършва от грамотни хора.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

14 Dox | 05.10.201401:41

Кандидат-членът, на Политбюро на ЦК на Уебкафе - другарят Онзи, на проведеният днес пленум, отправи унищожителна и безпощадна критика относно зачестилите прояви на Ванковщина в Партията. Другарят Онзи изрази непоколебимата си увереност, че няма да пожали сили и средства за да бъде изкореннено веднъж завинаги това вредно явление.

Отново някой се опитва да ни убеждава как частното е супер, а държавното ... - а бе по-лошо няма. Държавата наистина е лоша. Разпилява парите на данъкоплатците чрез подкупни държавни чиновници и тези пари отиват в по-голямата си част чрез "напълно прозрачни" схеми в частни фирми. Но за това е лоша само държавата. В никакъв случай частните фирми. Все едно да пребиеш някого до смърт и след това да кажеш, че вината за това е изцяло негова, защото не се е отбранявал!?!?! Сума ти време вече се обсъжда дали една известна банка трябвало да фалира или не. Ама там имало пари на общински и държавни предприятия, на Вежди Рашидов .. . Значи наистина държавата е лош стопанин, след като държи парите си в частни банки!?!?!?!

Уви, днешният капитализъм не е онзи от 60-те и 70-те години на миналия век. Днешният капитализъм нанася на обществото много повече вреди, отколкото допринася с ползи, ако въобще вече има такива. Замърсени и изтощени почви, съсипана природа, ГМО-та, храни, които стават за всичко друго само не и за ядене, техника, домакински уреди и автомобили произведени на принципа на "планирано остаряване" /между другуто, този термин го въведе Стив Джобс/, и т.н. Единственото, което се иска днес от човека, е да бъде перфектният потребител - колкото повече, толкова повече. За да не се случи най-страшното - да спре оборотът на капитала.

Интересно е предложението на Роуан - като ще е частно, да е частно до край - един монарх и се приключва. Аз бих отишъл и по-далеч - да слиза Господ и да казва: "Чш-ш-ш, пичове, ква частна собственост, кви пет лева бе! Всичкото това тук съм го създал Аз и е Мое! Ясно ли ви е, тъпаци! Или забравихте ..."
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 14.06.2011, 20:32

13 Vasil Atanasov | 04.10.201422:30

"2. Данъците са ниски

Също толкова важно е да вярвате, че данъците в България са ниски и държавната власт няма пари. Данък доход е само 10%, докато на Запад бил по 50%, нали така? В никакъв случай недейте да се сещате, че освен данък доход, в България имате и ДДС, мита, акцизи, местни данъци, данък дивидент, данък върху труда, наречен за благозвучие „осигуровки", данък сгради и още една камара такси за задължителни и „препоръчителни" обществени услуги, които хранят бюджета и хрантутят политици. Също така недейте да отваряте статистиките, в които пише, че държавната власт първо прибира през данъчната система, а после преразпределя както тя си реши над 40% от това, което обществото произвежда цяла година. И не забравяйте данък „време" - че трябва да висите с часове на опашки пред държавни и общински служби вместо по интернет да подадете някакъв документ и също по интернет за ден-два да получите отговора (ако има нужда от отговор)."

Че нима в другите страни няма ДДС, мита, акцизи и т.н., а само в България? С изключение на тази точка, другите звучат правдиво, но да се обяснява, че всъщност в България имало високи данъци е доста несериозно за мен. Като съм си играл да смятам, "данъчното бреме", т.е. разликата между брутото и нетото на заплата, в което влизат всички здравни осигуровки, ДОД, пенсионни и т.н., в зависимост от сумата, в най-лошия случай това е около 24%, а колкото е по-високата заплатата, толкова повече пада и процентът, като за примерно 3000 лв е вече 16-17% някъде... Теоретично с мнооого висока заплата, ще стигне и до 10.1% "данъчно бреме". Но така или иначе, ако в най-лошия случай то стига до 24% в България, то ОЧЕВИДНО в България то е за предпочитане в сравнение със западните страни, където в повечето случаи данъчното бреме стига 40-45, че дори и 50%!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

12 Ролинс | 04.10.201418:48

За Каролев нямам нищо позитивно да кажа. И той като Плевню изведнъж стана първи демократ и нео-либерал. Ама е лесно като си изкярил веднага след 90-та, когато парите се даваха на "нашите другари". Опитай да ги говориш тези неща, ако си започнал от нулата и си успял, иначе си лицемер.

Аропо НДСВ беше проект да измести СДС и да върне БСП/ДС на власт. И успяха. За 8 години тяхно управление, мафията си възвърна загубените позиции.

Каролев, да знаеш, синът ти учи в Лондон, а не в София заради твоята партия, която реши да служи на олигархията. И е правилен избор да го пратиш в Лондон, щото в студентски град стават страшни случки... И аз не бих си пратил бъдещите деца там. Тъжен
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

11 Ролинс | 04.10.201418:30

Оня Дето Го Трият | 04.10.201417:25

Внаковците бас държа, че ако трябва да избират транспорт, за да отидат в някоя друга част от страната ни, със сигурност и през ума им няма да мине да пътуват с БДЖ. Ама иначе всичко държавно е върха на сладоледа muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 04.10.201417:35

Роуън

Остави малко Сократ, а прегледай икономическите новини и курса на рублата. За обща култура де, знам че иначе всичко знаеш...

Абе Сократ ли беше казал онова - аз знам, че нищо не знам?
Ти уж си мъдър, а си точно обратното на тая сентенция
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 04.10.201417:25

Аз предлагам Ванко-вците първо да кажат с кое точно не са съгласни е статията. Или просто името на автора и не им харесва?

После ако искат да изброят пред нас 5 услуги, от които са доволни и 5 услуги от които не са доволни. Да видим коя от тях е държавна и коя частна.

Щото а на бас, че на повечето хора първи в списъка ще им бъдат парното, тока (тока е НЕК, а не ЕРП-тата), бюрокрацията, транспорта-железопътен и градски....
Опааа, май все държавни владения Идея
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

8 Rowan | 04.10.201417:20

Ае, като ще е частно да е частно докрай. Абсолютна монархия – един човек собственик на държавата и ще си я стопанисва както трябва. Те ви Турция със султан Реджеп и Русия с император Путин – те на, колко години все растеж и никакви сътресения не ги вадят от релси.

Между другото, винаги ми е било странно, що Симеон не си върна монархията? Имаше обществена нагласа и можеше да го направи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.01.2013, 19:42

7 VladimirKarolev | 04.10.201416:03

Хората са едни и същи, без значение дали са частници, политици или чиновници. Просто частникът иска или не иска, поема както вредите, така и ползите от своите действия. Докато чиновникът поема само ползите, а вредите прехвърля на обществото. Примерно, ако Горни Лом беше държавен завод, глобите и обезщетенията щяхме да ги платим ние като данъкоплатци (разбира се, друг въпрос, че те са малки, според българското право, ако това беше на Запад, щяха да са десетки милиони долари).
   

оценка

+4 -4

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

6 Boicho Boichev | 04.10.201415:12

А нещо за "честния частник", който току що "изпари" 15 работници, та и ден за траур обявявахме?
   

оценка

+4 -0