Александър Дунчев: Всичко води към умишлен пожар | webcafe.bg
Webcafe

Всичко води към умишлен пожар

Ивайло Стоименов
05.07.2012, 12:12 (обновена 05.07.2012, 14:03)

1 от 2 снимки Назад Напред

Александър Дунчев

Снимка: © Личен архив

Специалистът по горите Александър Дунчев е убеден във версията за човешка намеса

Александър Дунчев работи в българския офис на Световния фонд за дивата природа (WWF) и е лесовъд по образование. Той бе един от доброволците, включили се в потушаването на пожара в местността Бистришко бранище на Витоша. По негово мнение е абсурдно пожарът да е възникнал непредумишлено.

"Мястото е непристъпно, то е извън туристическите маршрути. Както се видя, и на противопожарните екипи им трябваха дни, за да си проправят път до пожара. Изключено е някой турист да е изхвърлил незагасен фас, например", смята Дунчев.

"Нещо повече, сухите дървета, които изгоряха, напук на общоприетото схващане, въобще не могат да пламнат от една цигара, а трябва да бъдат полети с бензин, например. Другият вариант е от светкавица, каквато, както знаем, не е имало.

Тезата, която се лансира за процеси на гниене и самозапалване от въглеродния двуокис е абсурдна, защото гниещите дървета са влажни и изобщо не горят в този период на годината.

Горят живите зелени дървета, където листната маса е по-запалима. Късмет е, че пожарът бе запален в суха гора, защото ако не беше там, можеше да изгори цяла Витоша", коментира за Webcafe лесовъдът.

Според Дунчев има три възможни обяснения за умишлено подпалване на пожара:

- Отвличане на общественото внимание от недоволството срещу новия Закон за горите;

- Хвърляне на вина за пожара върху еколозите, които не са допуснали разчистването на сухата дървесина... "Една лесна теза, която се подхвърля на обществото, е, че сухата гора е запалима, а всъщност пожарът е далеч по-опасен за живата иглолистна гора", каза той.

"В резерватите е редно да се оставят естествените процеси и само да се изучават. Неслучайно се казва резерват, защото там е недостъпно", категоричен беше вчера Дунчев в интервю за Дневник и припомни неуспешните опити в други части на Витоша за справяне с корояда с планирано изсичане. "Пожарът не е фатален за гората в тези зони, тя ще се възстанови естествено. Това е научно доказано".

Специалистът прогнозира, че изсичането и разчистването на сухите дървета би създало реална опасност от ерозия и невъзможност за възникването на по-устойчива естествена гора. "Сега трупите правят сянка на новозараждащата се отдолу смесена гора. Естественото им гниене в дългосрочен план пък подпомага появата и растежа на смърча", обясни още той.

- Легитимирането на противопожарните просеки в други защитени местности. Според еколога пожарът е аргумент за такива просеки и в други планини, където действа Законът за защитените територии, а, веднъж направени, просеките могат да служат и за ски писти...

 

Oще: александър дунчев  витоша  еколози  закон за горите  пожар  природозащитници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

2 Bobby_gBG | 06.07.201208:01

Тезата, която се лансира за процеси на гниене и самозапалване от въглеродния двуокис е абсурдна, защото гниещите дървета са влажни и изобщо не горят в този период на годината
--------------------------------------------
Трябва да отида да обясня на пожарогасителите ни със въглероден двуокис че са "уволнени", защото вместо да гасят пожари явно ги самозапалват смешник muhihihihi


По интересно е че автора не използва този аргумент за тезата си, ами явно обяснява как това че са влажни дърветата пречи на въглеродния двуокис да се самозапали muhihihihi
Та и той е толкова грамотен кат свинчо, и като автора на първия бисер...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

1 fALLEN | 05.07.201219:15

Тезата, която се лансира за процеси на гниене и самозапалване от въглеродния двуокис
---
който е казал това за запалване от въглеродния двуокис е по-неграмотен и от наш форумен свирчо...
   

оценка

+2 -0