Българската мечта - "Всекиму според потребностите” | webcafe.bg
Webcafe

Българската мечта - "Всекиму според потребностите”

Никола Рачев
04.11.2010, 10:08 (обновена 06.11.2010, 10:29)
Старец

Снимка: © БГНЕС

Тъжна родна картинка...

Няма вече площади за политици, които с мегафон в ръка направляват народното недоволство. Къде отидоха онези млади хора, които тогава постигнаха толкова много?

"Онези" сте вие, а "тогава" е вашето "вчера". Старите кадри трудно могат да предадат сплотяващата сила и заряда на идеята. Много съжалявам, че поради обективни причини не съм могъл да бъда част от сътворяването на промяната.

Връстник на прехода и демокрацията

Роден съм на 01. 01.1989 година, което горе-долу ме прави връстник на демокрацията. Всички знаем каква беше съдбата на идеята, сплотила толкова много хора. Няма го вече романтичният партиен дуализъм на прехода, в който новото добро се сблъсква със старото зло, а разказите на очевидците оставят горчив послевкус на разочарование и счупени илюзии.

"Левите" открай време са обединени около партията майка, която си остана същата дори под новото име и при новата конюнктура. Въпросът, който всички си задаваме, е къде отидоха всички "десни"?

Част от тях останаха вечната опозиция, винаги недоволни и нещатно протестиращи. Други се изродиха в крайнодесни, защото все някой трябва да понесе отмъщението за житейския им провал - циганите, комунистите или мюсюлманите - все тая.

Голям процент формираха фронта на политическия нихилизъм. Но може би най-много останаха „вечните излъгани". Те яхат всяка следваща политическа вълна и тръгват с надежда, че, видиш ли, днес животът им е скапан, но от вдругиден ще стане приказка, защото на власт е нов премиер. Респективно винаги са „измамени", а всяка следваща власт "се подиграва с надеждите им". Доказателство за горното виждаме във всеки епизод на сериала "Парламентарни избори".

Именно последната група по манталитет и претенции е силно лява, но гласува за десните. Не се вълнува от засукани абстракции като "бюджет", но пламенно брани социалните си придобивки.

Българската мечта - "Всекиму според потребностите”

Не знам как е било навремето, но знам какво виждам с очите си днес - българинът иска да работи малко (по възможност николко), да плаща ниски осигуровки (най-добре - никакви), да се пенсионира на 50, а 80-годишната му майка, учила до четвърто отделение, да получава 1000 лева пенсия.

Отделно да не дупчи билет в автобуса, да не се разкарва да гласува, да не плаща за здравеопазване, да се намалят данъците, пък ако изпадне някоя дребна далаверка с държавно имущество - берекет версин. Българската мечта е пределно скромна, изчерпва се с "Всекиму според потребностите". Това горе-долу означава притежаването на вещи, осигуряващи екзистенц минимум -джип и вила, ама ако може някой да ни ги подари.

Българинът иска да харчи много, въпреки че печели малко, а това е левичарско отвсякъде. Това, естествено, няма как да стане, за което единствените виновници накрая винаги са политиците. При редуването на правителствата по цял свят се наблюдава тенденция, че десните правителства пълнят хазната, а левите я празнят, но създават социален комфорт за населението.

Няма значение какъв си, а какъв ти изнася да бъдеш

В България тази зависимост се развива в различна цикличност - всяко правителство пълни ковчежето в началото, за да го изпразни непосредствено преди избори. Виновен за размиването на понятията е дивият популизъм. Практически ляво и дясно не могат да бъдат разграничени по друг признак, освен по партиен. Няма значение какъв си, а какъв ти изнася да бъдеш.

Истински десни са не повече от шепа интелектуалци

В този смисъл има твърде много и десни, и леви на приказки, но твърде малко на дела. Мисля си, че за да бъдеш „десен" все пак е необходим определен неформален ценз. Т. е. трябва да си образован, не е достатъчно само да мразиш комунистите. Политическата ориентация би трябвало да се базира на определена визия за икономическото развитие и стратегия за разпределяне на общите пари, но както знаем, това явление е рядкост.

Родният избирател е целенасочено дезинформиран и му се натрапва, че трябва да се вълнува от глупости като размера на минималната работна заплата, например. Накратко, в България истински десни са не повече от шепа интелектуалци, а това е много, много тъжно.

Oще: българин  десни  леви  преход 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

26 DonTsetsi | 19.05.201313:25

Да дообясня: Казах, че искам след края на СТАЖАНТСКА програма, да бъда нает на заплащане, което да е що-годе нормално. Един младши експерт взима 800-900 лева. Това ми е целта. Не съм казал, че съм свръх способен, казах, че се старая, ВЪПРЕКИ МИЗЕРНОТО ЗАПЛАЩАНЕ (което е 400 лева БРУТО- малко над 300 нето). И казах КОЛЕГИ, тоест хора, които след същата стажантска програма чакат сума време до заветното място на младши експерт в държавната организация, където са карали стажа. Същият този стаж от тази година става 12 месеца, тоест държавата очаква 1 година младите да работят за 300 лева на месец преди да разберат ще има ли място въобще за тях!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

25 DonTsetsi | 18.05.201323:36

Мануела, аз казвам, че ИСКАМ 900....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

24 Manuela Gerenova | 18.05.201323:16

Дон Цеци, значи имаш приятели:
а) идиоти
б) мързеливци
в) и двата по-горни отговора.
Хайде спрете се вече с позата "Аз съм мега-гига-способният кадър, трябва да ми капят поне три бона на месец, ама злите работодатели са тъпаци и дават 900". И, нали, нема начин да почнеме като стажантчета, требе минимум некое мениджърче да сме, иначе за кво живееме. Шеф да си, кво са седнали да те подценяват, почваш като управителя на водопада минимум. Ей така някой като почне да чупи стойки на недооценен гений и се чудя кой точно го е изтървал на главата му като малък и дали е било случайно. Ало, шефче, има милионери, дето си пращат хлапетата за вестникарчета да се научат, ти се мусиш като госпойца.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

23 DonTsetsi | 18.05.201318:24

"Всекиму според потребностите" е само половината, другата половина е "всекиму според възможностите". Не е лош принцип. Аз искам като работя усърдно да ми се заплаща подобаващо, но това просто не е така. Още работя на пълен работен ден за едната социална помощ ("Старт на кариерата"), полагам усърдие и внимание, даже често оставам след работно време, но ако не ми предложат едни нормални условия след тези 9 месеца, си взимам шапката и това е. По-добре безработен, за родителите ми цената ще е същата. Добре, че махнаха допълнителните стажове в държавните учреждения. Имам колеги, които са стояли на мин. заплата + 32 процента години наред.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

22 daysydogy | 18.05.201316:18

Общественото съзнание е инерционна система, както и икономиката... Поне 50 години ще са нужни, за да започне нацията да мисли нормално.
Ето ви пример. До заветния девети септември домашните животни - крави, овце, кози, биволи са били повече от населението на страната (който иска - да провери в статистически годишник). С т.н. „колективизация“!?!?!?, когато на българският селянин му взимат дори каруцата - от собственик (собственост значи отговорност) го превръщат в наемен работник лишен от земя, рало, добитък... Децата му от земеделци, наследници на благодатна земя, и те се превръщат в „граждани“...
Род, във който всички работят къртовски и с припечеленото купуват още ниви, и продължават да работят неуморно - идва последният мързеливец в селото (мързеливец, но комунист), нарича те кулак и сиромашки изедник и обявава, че резултатите от твоят труд са „общонародна!?!?!“ собственост!?!?!
С течение на годините то не бяха специализации, уедрявания, промишленизация на селския труд - всуе, производството намалява непрекъснато. Когато няма естествено развитие, а насилие над човека и природата, резултатите са ни до болка познати - да ядем вносни храни. Хората, давали най-качествените храни на еропейците, сега ядат боклуци...
България е била мястото за инвестиции на Балканите, със стандарт съизмерим с най-богатите европейски страни - справка: статистичиските годишници... А сега!?!?!?
Това е резултатът от „великият“ експеримент на комунистите...
И това е във всички области на нашия живот...
Е, много лесно се затрива постигнатото, трудно и дълго продалжава съграждането... Най-трудно се възстановява „погубеното“ съзнание.
За това лумпенът не признава умният...
Някой спомена пенсионният фонд. Знаете ли, че до 1960 г. той е бил независим от държавния бюджет? Не знаете... Е затова пенсиите зависят сега от него!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

21 Manuela Gerenova | 18.05.201309:31

Абзацът за Българската мечта е толкова безпощадно точен, че сигурно много от четящите са получили урикария.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.08.2011, 09:00

20 Гриша Димов | 18.05.201303:13

Драги ми момко. И теб те пердаши папагализма: популизъм та популизъм.Белким си изследвал това понятие както трябва, та дърдориш като зрял политик, ама изкуфял.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

19 Начко | 05.11.201017:28

До 17:

Крачка наляво, седем напред, завой около слънцето...опа, дирек! Намига

Към автора:

На Вашата възраст и аз проявявах глупостта да генерализирам, за щастие успях да се отърва от този вреден навик. С други думи:

"Аз - Начко - обичам да работя много (по възможност МНОГО), искам да не плащам осигуровки, а сам да се погрижа за старините си, да съм в състояние да упражнявам професията си докъм 70-годишна възраст, а майка ми - педиатър с 40 години стаж, да получава 1000 лева пенсия, защото заслужава.

Отделно - дефлорирам билет в автобуса, разкарвам да гласувам, плащам за здравеопазване, когато е редно, като всеки нормален човек на света си мечтая да намалят данъците, избягвам всякакви излишни контакти с държавата и нейното имущество - вярвам в частната, но честна инициатива."

Това е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 10:30

18 farola | 05.11.201015:05

Авторът малко се изцепва, но предвид възрастта му нека бъдем снизходтелни. Трябва да има и крайни мнения.
Никола предлга някакво неясно „дясно“. А, какво представлява „дясната„ политика-силна, богата и независима държава, правителство което защитава икономическите и финансови интереси на едрия, средния и малък бизнес, да привлича инвеститори които ще произвеждат, а не да посредничат и да търгуват, банки и финасови структури които развиват фондовия пазар ,да провежда протекционистична политика за националното производство и насионалния пазар. Нещо което е правил единствено струва ми се Ст. Стамболов-всички държавни служители по негово времи са били длъжни да носят дрехи и обувки made in BG. Това звучи много много добре, но какво става с образованието, здравеопазването, културата, социалните необходимости, като платено майчинство например или безплатно качествено здравеопазване!!!
Ами логично е да се развиват, ако има силна икономика, производство, развит пазар на труда, функциониращи профсъюзи които да защитават интересите на професионалните съсловия и т.н. ще има пари и за санаториуми и за български гугенхайми и кино...но да не се е впускам във фантазии.
Така че всъщност при едно силно „дясно“ могат да се получат много „леви“ придобивки.
Това обаче не важи за България.
В България тази кратка схема която нахвърлих е неприложима, изтърава се момента. Това трябваше да се случи още 92г. при правителството на Ф.Димитров.
Но с общите усилия на ДС на СССР и САЩ, внедрени агенти в СДС и всички т.н. опозициони партии и организации тази възможност беше убита.
А да се започва всичко от начало...просто е абсурдно, страната няма ресурс от хора които да захванат това начало, а е необходимо коренна промяна на политическата и съдебна система, лустрация на всички държавни нива, много хора трябва да влязат в затвора..не, не. Тоав е играно в българската история и Стамболийски плати с главата си, така че ...майната му и толкоз.
Спасявайте се навън деца
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2010, 15:35

17 egasimus | 05.11.201006:36

"ляво е горе, а горе къде е?
аз се загубих, а той ми се смее..."
   

оценка

+0 -0