"Отчаяната" любовница на Оланд проговори | webcafe.bg
Webcafe

"Отчаяната" любовница на Оланд проговори

Webcafe.bg, Трейси МакНикол, The Daily Beast
06.09.2014, 19:32 (обновена 08.09.2014, 19:27)
Валери Триервейе

Снимка: © Getty Images

Мемоарите на Валери Триервейе заплашват сериозно кариерата на френския президент

Тя се завръща - и то буквално с гръм и трясък. Само 8 месеца след като френският президент Франсоа Оланд влезе в таблоидите на скутера на бодигард, фарсът в спалнята на Елисейския дворец получава провокативно второ действие.

Валери Триервейе (чиято фамиля е превеждана у нас и като Трирвильор - б.ред) - някогашната първа дама на Франция, се завръща под прожекторите със свръхсекретен мемоар, който вече залива френските книжарници.

Изненада: тя не е особено щастлива. И моментът на излизане на мемоарите й не би могъл да бъде по-лош за Оланд.

Да превъртим лентата 8 месеца назад.

Папараци улавят френския президент, скрит под мотоциклетна каска, да отскача нощем на триколесно Piaggio до апартамент, намиращ се само на метри от Елисейския дворец.

Същият бодигард, очевидно носещ кроасани, се връща да вземе така и несключилия брак президент-флиртаджия на следващата сутрин.

Приключението, представено на 7 страници от седмичния таблоид Closer на 10 януари като "Тайната любов на президента", осигури теми за обсъждания на френските клюкари в продължение на седмици.

Любовницата на президента се оказа 42-годишната френска кинозвезда Жюли Гайе, която потвърди траещите от месеци задкулисни заигравки между двамата.

Триервейе, журналистка в лъскавия седмичник Paris Match, бе хоспитализирана за седмица, очевидно изложена на сериозно напрежение около събитията.

На 25 януари в кратко изявление от 18 думи, 60-годишният Оланд официализира раздялата им.

Тази седмица 49-годишната Триервейе отговаря на публичното оскърбление със 320 безмилостни страници.

Paris Match посвети корицата и 12 страници от броя си на книгата "Благодаря ти за този момент" на Триервейе, публикувайки къси, драматични откъси от мемоарате.

В един от тях Триервейе си спомня сутринта, когато се разчува вестта за любовната афера на президента. Paris Match я нарича "най-ужасния момент в живота й".

Преследвана от Оланд в банята на двойката в Елисейския дворец, пише Триервейе, тя взела чантичка с приспивателни и изтичала в спалнята им.

Оланд хванал чантичката, тя се скъсала и хапчетата се пръснали по леглото и пода. "Поглъщам каквото мога от тях", пише тя. "Искам да спя. Не искам да живея в следващите часове".

След това, казва тя, е изгубила съзнание.

Самото съществуване на шокиращите мемоари е било пазено в тайна до вторник в мащабна операция, сравнима по секретност с дейността на Едуард Сноудън.

Независима парижка издателска къща - Les Arenes, се твърди, че е работила в най-ограничен състав по проекта, за да се предотврати изтичане на информация.

Изключително голям първи тираж от 200 000 копия е бил отпечатан в Германия - по същата причина.

Le Monde съобщава, че Триервейе е подготвяла ръкописа "в най-дълбока секретност в продължение на 6 месеца, на компютър, който е внимавала никога да не свързва с никакви мрежи".

Дори децата на Триервейе не са знаели за творбата, казва Оливие Роян, шефът на Триервейе в Paris Match. Той сравнява процеса на писане на книгата с "шпионски роман".

Триервейе е на корицата на списанието тази седмица, под заглавието "Животът ми с Франсоа".

Публикуваните предварително откъси загатват за мелодраматичен, самоаналитичен стил. Триервейе разказва за ранните "вълшебни години" на двойката, "електромагнитното поле между нас", преди връзката им постепенно да бъде съсипана от взаимни обиди.

Триервейе описва болезнената си ревност към Сеголен Роаял, родила 4 деца на Оланд и изявяваща се като силна фигура в Социалистическата партия.

Оланд официално заряза Роаял заради Триервейе през 2007 година, но връзката им е започнала през 2005.

Триервейе си спомня как е избухнала в сълзи, "съсипана", зад сцената на събитие от кандидатпрезидентската кампания в Рен през 2012 година, където Оланд е нарушил обещанието си да не излиза на сцената с Роаял и публиката ги е посрещнала с оглушителни овации.

Тя разказва за публикуването на съдбовния туит, който е бил началото на края им като двойка, след като Оланд е нарушил ново обещание да не подкрепя Роаял на изборите през юни 2012 година.

"Натискам детонатора и съм единствената отговорна", пише Триервейе за туита в откъс от книгата, цитиран в Le Monde.

"Но бомбата с часовников механизъм бе създадена от Франсоа Оланд и Сеголен Роаял", пише екс-първата дама, представяйки политическата двойка като фигури, подобни на героите от сериала House of Cards, постоянно използващи се един друг за взаимна политическа изгода. (Отдавна извън администрацията на Оланд, Роаял все пак бе част от кабинета му от април насам.)

Докато отношенията между Триервейе и Оланд са се влошавали, бившата първа дама понася всичките негативи.

Президентът стана студен и дистанциран, пише тя. В откъс, публикуван от Le Monde, тя твърди, че е станала "гръмоотвод за всичко, което се случваше. За всеки гаф на министър от кабинета, за всяка затворена фабрика, аз усещах последващите трусове".

Тя казва, че Оланд й е предложил брак през септември 2012 година, само за да оттегли предложението си месец по-късно.

След раздялата им тя е останала огорчена, че министрите на вътрешните работи и финансите на Оланд не са се обадили да й изразят съчувствието си.

Откакто първата двойка на Франция се раздели по този публичен начин, президентът отчаяно се е опитвал да я убеди да се съберат отново, подхвърля Триервейе, като отчаянието му е нараствало със спадането на рейтинга му. Тя твърди, че Оланд я е бомбардирал с SMS-и, понякога по 30 на ден.

"Вярва ли в това, което пише?" пита тя. "Или аз съм последният каприз на човек, който не може да понесе да е в губеща позиция? Той ми казва, че ще ме спечели и ще ме върне, все едно аз съм избираем пост".

Изненадващото излизане на книгата е сериозен удар за Оланд.

Подложен на ожесточени критики отвсякъде, крайно непопулярният президент-социалист се опита да спре кризата с размествания в кабинета миналата седмица, с което допълнително разгневи хората с леви убеждения, смятащи, че правителството му става твърде дясно.

С рекордно висока безработица и дълбока икономическа стагнация, новата поредна публична разходка из спалнята на Оланд изглежда като поредно фриволно безразсъдно изпълнение.

И все пак, по-опростителното четене на мемоара - ако приемем, че има гласоподаватели, които да бъдат опростителни към президент, чиито рейтинги са слезли до почти едноцифрено число - би могло лесно да отхвърли много от критичните коментари на Триервейе като изтъркани оскърбления към някой, който не можеш да притежаваш.

Запитан за коментар по френската телевизия в сряда, съюзникът на Оланд, социалистът-председател на долната камара на френския парламент Клод Бартолон заяви: "Да сте чували някога за раздели, които да са минали безпроблемно? Всички имат своите страдания и своите малки истории, но не всеки има възможността да напише книга".

Последният удар за сбогом от Триервейе обаче може да нанесе най-трайни щети с едно унищожително описание на Оланд, подлагащо на съмнение социалистическите му възгледи.

Отгледана в общински жилища, Триервейее била пето дете в семейство с 6 деца. Баща й е бил ветеран от войните, живеещ на социални помощи; майка й е била касиер на ледена пързалка.

В "Благодаря ти за този момент" тя твърди, че

Оланд се е присмивал на скромния й произход и намеква, че на четири очи е иронизирал бедните като "некъпани тълпи".

"Той се представя като човекът, който не обича богатите. Но всъщност президентът не харесва бедните", пише тя. "Този мъж, мъжът на левицата, на четири очи ги нарича "беззъбите", наслаждавайки се на ироничността си."

Ако Триервейе успее да затвърди този пораждащ емоционална реакция образ на Оланд, тя ще навреди много повече на имиджа му във Франция, отколкото каквито и да е негови пътешествия със скутер до любовни квартири.

В новата си книга, докато описва как връзката й се е рушала между стените на Елисейския дворец, Триервейе се оплаква: "Колко пъти трябваше да моля охраната да ни даде малко пространство, когато вървим заедно?".

Но между този унищожителен туит и нейната отровна писалка, вероятно бодигардът ще да е имал нещо наум.

Oще: валери триервейе  валери трирвильор  книга  компромат  мемоари  оланд  франсоа оланд  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.