САЩ не могат да слязат от балона | webcafe.bg
Webcafe

САЩ не могат да слязат от балона

Webcafe.bg, по Washington Post
30.04.2013, 14:16 (обновена 04.05.2013, 08:19)
Американски дирижабъл

Такива "въздушни кораби" вече няма, но държавната програма за тях още съществува

Роналд Рейгън опита да се отърве от нея. Бил Клинтън също се пробва. През октомври желанието им може и да се изпълни. Антика от времената на цепелините и символ на невъзможността Вашингтон да спре излишните си харчове, Федералната хелиева програма ще бъде закрита. Освен ако не бъде. Всъщност, преди няколко дни Конгресът гласува с 394 гласа „за" срещу 1 „против" да я запази.

Програмата е създадена през 1925 г., за да може при необходимост САЩ да поддържат армада от „въздушни кораби", подобни на немските цепелини, но пълни със значително по-безопасния от водорода хелий. Още тогава се е смятало, че това е временна мярка до появата на пазара на частни доставчици на хелий за армията. 88 години по-късно това така и не е станало.

В резултат Федералната хелиева програма продава на компаниите, които се нуждаят от хелий - от производители на апарати за ядрено-магнитен резонанс до такива, които пълнят балони. Ако държавата се оттегли, няма кой да я замести и може да се усети недостиг.

Донякъде причина за това са ниските цени, на които Федералната хелиева програма продава своите резерви. Освен това, другите компании нямат достъп до находище като това в Тексас, което има в себе си достатъчно хелий за 33 милиарда балона.

Даже и самите конгресмени смятат, че правителството не трябва да е в бизнеса с хелий, но е ясно, че няма кой да го замести.

„Ако на този етап не можем да се освободим от запасите на хелий, чиято цел вече не е актуална, ние не можем да направим нищо", коментира конгресменът Барни Франк... през 1996 г., когато Вашингтон си мислеше, че се е отървал от програмата. Днес тя е поредно доказателство, че във федералния бюджет нищо не си отива безвъзвратно. Така по времето на Бил Клинтън бяха спрени помощите за пчеларите и субсидиите за вълна, но те се завърнаха триумфално няколко години по-късно.

„Това прилича на най-дълго водената битка от Троянската война насам", коментира сенаторът Рон Вайдън, който е автор на проектозакон за удължаване срока на хелиевата програма след октомври 2013 г. и евентуалното й закриване след това. Той гарантира, че ще следи внимателно дали наистина Вашингтон ще скъса с летливия газ.

А сега накъде?

Според приетите през 1996 г. текстове, Федералната хелиева програма трябваше да бъде закрита, след като погаси своя дълг към други агенции в размер на 1 млрд. долара. Последният транш се очаква съвсем скоро и след него би трябвало програмата (която разполага с резерв за още 5 години) да остане в историята.

Изведнъж победата се превръща в бедствие. „На практика отнемаме 40% от наличния хелий", обяснява проф. Моузес Чан от Университета в Пенсилвания. Той е един от хилядите учени по света, които използват втечнен хелий в работата си. Той им позволява да извършват експерименти при изключително ниски температури.

Пред Конгреса през последните седмици се оплакаха и други. Ако държавното кранче за хелия секне, това ще удари производителите на медицинско оборудване, а също и заводите за полупроводници. И да, балоните също ще поскъпнат.

Затова и последното решение на Конгреса е хелиевата програма да се запази, като обаче вдигне цените си до пазарните. Така ще даде шанс на частния сектор, който този път е малко по-готов да поеме щафетата. И все пак, колко време ще отнеме? 88 години след старта на временната програма, надали някой би се наел да каже.

Oще: дирижабъл  сащ  федерален бюджет  харчове  хелий 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2013, 23:34

3 Димо Дренчев | 04.05.201323:41

Пропускаш големият розов слон в стаята, да държавата е най-лошият стопанин. Програмата има 1 милиард дългове. Обществен ресурс (хелий) се дава на ниски - не пазарни цени на някои частни фирми които инкасират печалби, а загубите остават за обществото. Никой не знае каква е цената на хелия понеже никой не го е грижа колко точно харчи тази агенция, а лобито на фирмите които се облаготеделстват удължава софрата до 2189 година.

P.S. Вероятно и директорите на програмата са ок с това, както и тези които ги назначават на служба.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 01.05.201309:57

"като обаче вдигне цените си до пазарните. " Шокиран
Кой казва кои са пазарните цени? Само не казвайте "пазара" първосигнално! Защото пазар в случая няма, Много щастлив , има монополист - държавно предприятие и понеже е с 88 г. напред в добива и не формира печалби, никой честен частник не може да се конкурира с нея, без да му се даде нечестни привилегии, които обаче по същество са антипазарни. Много щастлив
Но либерастите никога няма да признаят това, защото противоречи на основния им постулат, за превземането на Света от корпорациите на космополитния безроден елит, а именно "държавата е лош стопанин".
Обърнете внимание на императивната форма "трябва да бъде закрита", а тя осигурява консуматив за много отрасли, които се рентират на обществото.
Просто някой "честен частник" си е харесал находището в в Тексас и иска да го заграби, после ще върши същото но ще си начисли чудовищна печалба която обществото ще му плаща.
Кое сега е по-изгодно за едно общество?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 30.04.201316:04

E все пак дългите полемики по този въпрос са напълно оправдани - в съвременната икономика, САЩ освен да надуват балони не се занимават с нищо друго.
   

оценка

+1 -0