Как да убедим антиваксърите, че ваксините са полезни | webcafe.bg
Webcafe

Как да убедим антиваксърите, че ваксините са полезни

Webcafe, по Политико
13.06.2019, 17:18 (обновена 15.06.2019, 17:42)
ваксина

Снимка: © iStock

Специалисти споделят мерки за справяне със скептицизма към ваксините

Популизмът вече е сериозно намесен в областта на общественото здраве, а според изследване на Евробарометър почти половината европейци са убедени, че ваксините са опасни за хората.

Затова започна серия от дебати, озаглавена "Грижа за здравето 2014". В дискусиите се включват серия от водещи експерти, които посочват какви са приоритетите в областта на здравеопазването пред следващата Европейска комисия.

От "Политико" задават на четирима специалисти един от най-важните въпроси - как да убедим европейците, че ваксините са безопасни и полезни?

Джонатан Кенеди е лектор по обществено здраве в университета "Кралица Мери" в Лондон. Според него ключът е в изкореняването на популизма из основи.

Той е категоричен - науката показва, че ползите от ваксините далеч надминават потенциалните рискове. За съжаление често опасенията около ваксинациите нямат нищо общо с научните доказателства.

Засилването на съмненията за имунизациите е израз на по-голяма тенденция - гняв срещу статуквото и подозрение към елитите, сред които попадат и лекарите и експертите по обществено здраве. Популизмът и склонността към конспирации са тясно свързани, обяснява Кенеди.

В европейски страни като Гърция, Италия и Франция подкрепата към популистките партии е най-висока и съответно доверието към ваксините е най-ниско. Обратното, държави като Португалия, където популизмът е слаб, подкрепят имунизациите.

За да се справим ефикасно с колебанията, казва лекторът, трябва да изкореним причините в основата на тези колебания. Възходът на популистите до голяма степен е резултат от провала на социалните политики в отделните държави. Значителна част от жителите на либерални демокрации се чувстват лишени от представителност и икономически маргинализирани.

За да се обърне тази тенденция са необходими нови социални договори, които да са адаптирани за XXI век.

Кенеди мисли, че такава фундаментална реформа няма да се случи скоро, така че единственият начин скептиците да бъдат убедени колко са важни ваксините е да се отърват от заблудите си. А това със сигурност ще стане, ако броят на смъртните случаи на предотвратими болести нарасне.

Витенис Андрюкаитис е европейският комисар по здравните въпроси, бивш здравен министър на Литва и кардиолог.

Като лекар за него е неприемлива идеята европейските деца да умират от болести, след като има ваксини за тях. От друга страна повишаването на броя заболели от предотвратими заболявания дава на здравната общност ужасяващо, но необходимо събуждане.

Той уточнява, че в Европейската комисия вече активно се търсят начини да се повиши доверието във ваксините. Съставена е Комисия за подкрепа на ваксините, както и Портал за информация за имунизациите, който ще дава прозрачни и обективни съвети за ваксините.

През септември се организира Глобална среща на върха за ваксините. Целта е да се предостави ясна политическа подкрепа за ваксините, да се популяризират ползите от имунизациите и те да бъдат представени като изключително успешна мярка за обществено здраве, която спасява милиони животи годишно.

Разговаряйте със скептиците, казва Лоис Привор-Дъм, комуникатор в Интернационалния център за достъп до ваксините.

За да се справим със скептицизма към ваксините, трябва да започнем да разпознаваме съмненията за тях, а те често са предизвикани от добри намерения, смята Привор-Дъм. Трябва да се научим да слушаме и да не съдим, когато нечии представи се разминават с нашите. Отделните хора имат различни причини за скептицизма си и не всеки скептик се държи по един и същи начин.

Да разберем причината за притеснения е много важна стъпка. Това може да стане чрез проучвания и следене на аргументите поставянето на ваксините да бъдат забавяно или директно отказвано. Веднъж щом опознаят събеседниците си, социалните и здравните работници ще могат да развият стратегии за комуникация с тях.

Да слушаш с уважение може да направи чудеса, категоричен е комуникаторът. Отнема време и за мнозина е трудно, но си заслужава. Една лекция може да събуди любопитството и да накара слушателите си да се разровят за повече подробности. Но истинският жив разговор може да даде повече отговори и да даде решенията за скептицизма у антиваксърите.

Научете хората да различават фалшивите новини, смята Дейвид Робърт Граймс, който е физик и научен писател.

Според него сме склонни да мислим за антиваксърството като съвременен феномен, но противниците на имунизациите са проблем още от времето на Едуард Дженър, британският физик, който изобретява първата ваксина през XVIII век. Модерните им последователи са по-гръмогласни и основен фактор за това е способността на антиваксърските кампании да доминират социалните мрежи.

Най-големият двигател на съмненията във ваксините са конспиративните теории, допълва Граймс. От колективна гледна точка се справяме зле с различаването на достоверното от фалшивото. Антиваксърските активисти разбират това и бомбардират колебливата аудитория с твърдения, които всяват още повече паника. Няма значение, че посланията им са невероятно подвеждащи, тяхното силно влияние променя възприятията.

В дългосрочен план решението е хората да се научат да различават надеждните от ненадеждните източници на информация, казва още Граймс. Самите ваксини според него са станали жертва на собствения си успех. Наложително е да преосмислим ваксинирането като начин за справяне с бедствия и да напомним на хората защо те са от значение.

За да разсеем имагинерните опасности, представени от скептиците, е добре да напомним за истинските трагедии, които ваксинациите предотвратяват.

Педиатърът от Лондон Ракее Шах е на мнение, че ваксините не трябва да са задължителни.

За да се преборим със скептицизма към ваксините, не трябва да забравяме какво е свършило работа в миналото, а именно предоставяне на необходимата информация на пациентите, за да преценят те рисковете и ползите от имунизациите. Здравните специалисти трябва да бъдат обучени да комуникират ефективно и да привличат местни организации и религиозни лидери като свои съюзници.

Да се улесни достъпът до ваксини за маргинализирани групи като ромите в Източна Европа също е жизненоважно, смята Шах.

Това не означава да пренебрегнем настоящите промени в информационния поток. Мониторинг на социалните мрежи в реално време може да осигури ранни предупреждения за надигащ се скептицизъм и да даде възможност на специалистите да го предотвратят.

Но се налага да се избягва задължителната ваксинация, мисли Шах. Той се убеждава в това при всяко избухване на епидемия от дребна шарка в Европа. Задължителните ваксини засилват недоверието в учените, правителството и здравните работници и така захранва антиваксърските настроения, категоричен е педиатърът.

Oще: антиваксър  антиваксъри  ваксина  ваксинация  ваксини  дребна шарка  евробарометър  епидемии  епидемия  заболявания  имунизация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 14.06.201918:36

Тръмп каза че никога не се е ваксинирал и си е добре.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

2 Specifier | 14.06.201915:45

ИНАЧЕ Е ВЕРНО,

антиваксъризмът е само следствие от по-дълбоки процеси (вж по-горе)!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

1 Specifier | 14.06.201915:43

НЕ МОЖЕМ ДА ГИ УБЕДИМ,

защото процесът на интелектуален упадък сред т. нар. "европейци" е изключително. напреднал, а пък примитивната Неомарксистка пропаганда ги е обладала почти напълно.
   

оценка

+0 -0