Живеем в най-доброто време за човечеството | webcafe.bg
Webcafe

Живеем в най-доброто време за човечеството

големият лебовскиГолемият Лебовски
14.12.2015, 20:27 (обновена 17.12.2015, 16:24)
Дете с автомат

Снимка: © Getty images

Ако нивата на насилствена смърт от времето на нашите предшественици се беше запазило в модерността, военните конфликти щяха да погълнат 2 милиарда живота, а не 100 милиона

Войни, тероризъм, масови убийства, ежедневни стрелби, епидемии, гангстерски и граждански въоръжени конфликти, климатични промени, Кание и Ким Кардашян... Отвсякъде четем, слушаме и гледаме за хаос, насилие и смърт. Ако дестилираме световните медийни заглавия до едно основно послание, то би звучало така: "Светът се разпада, страхувайте се! Страхувайте се много!"

Насилието обаче продължава да намалява. Човешките същества никога не сме обитавали по-мирен и богат свят с толкова много възможности за разгръщане на пълния си потенциал. Това звучи почти цинично в контекста на потъналите в гъста кръв новини, но огромен масив от факти подкрепя именно този ракурс към реалността.

Харвардският лингвист, психолог и професор по когнитивни науки Стивън Пинкър предлага най-смислените и добре разработени аргументи за намаляващото насилие в своята книга "По-добрите ангели на нашата природа" - монументален научен труд, който синтезира огромни обеми от данни и предлага няколко интригуващи интерпретации.

Особено драматично насилието намалява през последните 50 години, като най-ярко явлението се регистрира в Западния свят.

По данни на ФБР и Министерството на правосъдието в САЩ нивата на тежки престъпления, като убийства, постоянно спадат. През 2010-та са извършени три пъти по-малко насилствени криминални прояви, отколкото през 1994-та година. Спадът в САЩ съответства на показателите и в други държави.

Дори да се вземат всички чудовищни човешки трансгресии на XX век - Хитлер, Сталин, Мао, геноцида в Руанда и други, последното столетие е било много по-миролюбиво от предходни периоди в човешката история на глава от населението.

Още по-оптимистични са данните за изминалото десетилетие, въпреки клането в Дарфур, войната в Ирак, а сега и в Сирия. Митът за "благородния дивак" и "хипи племената", които са живели в хармоничен режим на примордиална анархия, е окончателно разрушен от серия разкрития на археолози за шокиращите нива на насилие в живота на нашите предшественици.

Допреди 10 000 години хората са били организирани в групи от ловци - събирачи, без държави и закони. Според изследвания на археолози, процентът на мъжете, които са убивани от други мъже по онова време е шокиращ - 60 %. Сред проучените други по-скорошни племена стойностите намаляват до 15%. В САЩ и Европа през XX век тези стойности са минимални и не надхвърлят 2-3%.

Ако нивата на насилствена смърт от времето на нашите предшественици се беше запазило в модерността, военните конфликти щяха да погълнат 2 милиарда живота, а не 100 милиона.

Според Стивън Пинкър всичко, което знаем за миналото на нашия вид Хомо сапиенс, включително и концепцията за "благородните диваци", е погрешно. За него намаляването на насилието е феномен на фракталите и може да бъде наблюдавано през хилядолетия, столетия и десетилетия.

Особено драматичен период за омиротворяване е XVI век на Стария континент - епохата на разума. Европейското просвещение увеличава цивилизационния процес и полага основите на нова човешка организация, мотивирана от разширяващия се кръг на емпатията, увеличаването на правата и отхвърлянето на обществено приетото ритуално насилие.

Ранните цивилизации са били територии на постоянни кланета, санкционирани от древни разбирания и религиозни текстове. "Убий мъжете и запази девствениците за себе си" - този ценностен императив капсулира отношението на нашите предшественици към разрешаване на конфликти за територия и ресурси.

Дребни провинения, за които днес сигурно ви очаква глоба, през средновековието са били наказвани с мъчение и осакатяване.

Садистичните смъртни наказания са били нещо толкова естествено.

Пинкър предлага интересна трактовка по темата. Той обръща внимание на крайно негативното отношение към смъртните присъди с инжекции в модерния свят и описва как според много хора легалните екзекуции са символ на човешкото падение и жестоката ни природа. Пинкър чертае алтернативен подход - смъртоносните инжекции и огромната обществена критика към тях по-скоро са маркер за нашия възход като вид и атестат за положителните ефекти от цивилизационния процес.

Робството вече е немислимо, а горенето на котки за забавление е останало в тъмните кътчета на тъмните векове.

Всички криминални статистики подкрепят аргументите на Пинкър и другите учени, отстояващи идеята, че живеем в най-мирното време в историята на вида. През Средновековието 100 убийства на 100 хиляди души население за период от една година е било нещо нормално. Днес в най-развитите държави съотношението е 1 към 100 хиляди.

След края на Втората световна война през 1945-а се постига траен мир между западните демокрации, а след приключването на Студената война започва и спад на актовете на геноцид, граждански войни, насилствени преврати. Съществуващите въоръжени конфронтации също взимат по-малко жертви - средната стойност през 1950-а е била 65 хиляди убийства на конфликт, докато през изминалото десетилетие е 2 хиляди.

Има няколко причини за масово разпространеното схващане, че живеем във все по-несигурни времена и светът се разваля от година на година.

Медийното отразяване днес е много по-детайлно и качествено отколкото преди столетия и отделно новините за клане, тероризъм или етническо прочистване остават много по-трайно в съзнанието отколкото информациите за прогресивно удължаващият се човешки живот и растящият брой хора, които дочакват естествена смърт.

Също така, никой не привлича спонсори и донори за хуманистични каузи като им казва, че всичко е тип-топ. От една страна омиротворителният процес сякаш парадоксално се нуждае от повече хора, които вярват, че нещата отиват на зле.

Либералният западен мазохизъм също е фактор в тълкуването на реалността. Интелектуалният елит на развития свят спекулира с историческата вина заради третирането на местните населения на други континенти.

Към това добавяме и нежеланието да се признае, че има нещо добро в западната култура. Особено токсична форма на автозаблуда и самобичуване разкрива обстоятелството, че цивилизацията, която е направила най-много за стремителния човешки прогрес, е превърната във вечния виновник за всички беди от хора, наследили благата на Запада и живеещи в най-сигурните места на планетата.

Въпреки това насилието наистина намалява. Пинкър и негови колеги предлагат няколко обяснения, като подчертават, че процесът винаги може да се обърне и прогресът не е гарантиран, ако не се оценява и пази.

"Левиатанът" на Томас Хобс - държавата, която поема монопола над силата и налага правила като безпристрастен участник - е централен фактор за човешкия прогрес. Исторически документи показват, че нивата на насилие бележат драстичен спад горе-долу по времето на създаването на първите централизирани държави.

Животът в природно състояние е описан от Хобс като самотен, беден, животински, брутален и кратък. Стимулът на едно племе да нападне друго не е толкова вродената му жестокост, колкото стратегическото предположение, че това друго племе ще нападне първо.

Държавата решава този спор и налага легитимно насилие според съгласувани демократични правила и механизми. В присъствието на държава изпреварващото насилие, убийствата на честта и циклите на кървава вендета вече не са толкова витални елементи от човешкото съществуване.

Другият фактор е постоянно покачващата се ценност на живота.

Днес хората живеят по-дълго и качествено от всеки друг период в историята.

Свободният пазар и търговията добавят допълнителна ценност и правят насилственото държание по-малко желано. Дивидентите на мира са повече от плодовете на войната - две групи могат да кооперират и да печелят от пазара, егоизмът води до намаляване на насилието.

И накрая - разширяващият се кръг на емпатията емпатията - първо се започва с най-близките, после селото, кланът, държавата, расата, целият вид Хомо сапиенс, а накрая и другите биологични видове.

Стивън Пинкър отново предлага различен ракурс. Вместо до болка задавания въпрос "Защо има толкова много зло - война, убийства, мафия, корупция?", той пита "Защо има толкова много мир?". От "Къде грешим" отиваме на "Къде сме прави". Защото, въпреки всичко, за да намалява насилието, очевидно правим нещо вярно. И според Пинкър е добре да го разберем и да продължим да го правим.

Oще: война  войната в сирия  геноцид  големият лебовски  епидемия  журналистика  конфликт  масов страх  медии  мир  най-доброто време за човечеството  насилствена смърт  смъртно наказание  стивън пинкър  страх  тероризъм  хитлер  цивилизация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

11 Mako | 16.12.201522:03

boris | 16.12.201514:29
чувства се във всичко написано през епохата

**********************************

Прочел си всичко, написано през епохата?
Поздравления!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

10 boris | 16.12.201514:29

чувства се във всичко написано през епохата
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

9 Mako | 16.12.201511:17

boris | 16.12.201510:03
Най-добрите времена са били между 1930 и 1960.Тогава хората са били сигурни в силата на науката и са имали вяра в бъдещето.
***********************

Мдамммм, като се замислиш само каква вяра в бъдещето е падала по време на Голямата депресия, Втората световна, Студената война ....умилително ти става, топлинка чувстваш някаква Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

8 Mako | 16.12.201511:09

тъмните кътчета на тъмните векове.

************************************

Кефещо, директно от Гоуемио Мозак на Гоуемио Уебофтски Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 16.12.201510:03

Най-добрите времена са били между 1930 и 1960.Тогава хората са били сигурни в силата на науката и са имали вяра в бъдещето.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

6 Dox | 16.12.201500:01

След като в днешно време са възможни поне три алтернативи на капитализма, а медиите продължават насила да го представят като най-добрата обществено-икономическа система /защото по-добро за сега не било измислено, представете си!/, поредният панегирик за възхвалата му хич не е случаен. Алтернативите му не само чукат на вратата, ами вече яко я напъват и тя се огъва.

Прочитайки горния текст всеки нормален човек би се запитал - това дали не е написано от самия Дявол?

Ама наистина - допреди година-две в цяла Франция всеки ден се трепеха и избиваха по всички градове и градчета. Докато тази година - едно масово убийство на журналисти в Париж през януари и след това ча-а-а-а-к през ноември - масово убийство на хора в концертни зали и ресторанти. Е това ако не е прогрес. Светът наистина вече е много по-мирен. Ох, отдъхнах си! А аз бях започнал да си мисля разни глупости. Тц-тц-тц - колко лесно е да се подведе човек....
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

5 explorer | 15.12.201517:16

Маслоу добре го е казал, когато се задоволи една базова потребност, на нейно място друга приковава вниманието ни. Няма насита, човек винаги иска повече и това, че живеем по-добре от вчера никога не е достатъчно, искаме повече. Докато клончето се счупи и стане от играчка - плачка,
...а че някой печели от лошите новини, това отдавна не е новина, нарича се търговия с влияние и вече дори индивиди без никой друг зад гърба си, се открехнаха ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 15.12.201513:26

ВВС России разбомбили 4 больницы в Сирии (ВИДЕО)
http://by24.org/2015/10/23/russian_airforce_bombed_four_hospitals_in_syria_and_killed_people/
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 15.12.201513:22

Путин е бомбандирал УЧИЛИЩЕ!?ПОВЕЧЕ ОТ 40 ДЕЦА, СТОТИЦИ РАНЕНИ!!!!!! Хора със слаби нерви и сърца да не гледат Видео Sky News:
http://by24.org/2015/12/13/syrian_school_after_russian_airstrike/
ВВС РФ разбомбили школу в Сирии (ФОТО, ВИДЕО) 13.12.2015

Очередное военное преступление летчиков российских ВВС: сегодня, 13 декабря они нанесли ракетно-бомбовый удар по школе в сирийском городе Дума, контролируемом силами оппозиции, противостоящей диктаторскому режиму Башара Асада. В результате российского авианалета погибли более 40 детей разного возраста, еще около сотни получили ранения. Террористов так называемого "Исламского государства" в этом регионе Сирии никогда не бывало, передает британский телеканал Sky News.
БЕЛАРУСКИ САЙТ
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 15.12.201510:34

Като премахнем новините относно войните и криминалните прояви, остава една куха целофанена опаковка. Някаква форма на механизирано съществуване, без идеи, и без особено зареждащи емоции. Сякаш страхът от сблъсъци с унищожителни последици прави хората да преценяват всяка стъпка, и всяко вдишване. Предсказанието на Оруел, че в няколко горещи точки на света ще се водят войни, за да служат като причина за "опитомяване" на населението се е сбъднало. Мирът е война, войната е мир, невежеството е сила!
Целият Запад е приковал поглед в случващото се в Сирия, и чертае най-мрачни прогнози. В същото време в обществено-политическо отношение има застой, освен в една строга последователност; богатите стават все по-богати, бедните все по-бедни. И вероятността да преминеш от едно ниво към по-горно намалява. Всяка идея отправяща провокация към наложените авторитети кара мнозинството да се отдръпне, и да стане ням свидетел на жестоко възмездие срещу дръзналия. Това е свят на нямо подчинение! Авторитетът на свободния пазар, и модела на капитализма е безусловен, и можеш единствено да се дистанцираш (до някъде) от него, но не и да го оспорваш. После според инструкцията повтаряш колко светът е станал по-човечен, и по-справедлив.
   

оценка

+4 -8