Банско, Банскоооо | webcafe.bg
Webcafe

Банско, Банскоооо

Борис Стоичков
02.02.2013, 10:44 (обновена 05.02.2013, 11:56)
банско

И как ни гониха заради бакшиш от 10 лева...

Стоях си в офиса в последните дни на годината и гледах как колегите симулират работа. Цяла година се мотат, обаче точно преди Коледа ще наваксат. Край, тая Коледа ще се забавлявам яко и най-важното - извън София!

Проведох няколко дълги телефонни разговора, малко кандърми, малко молби и организацията е налице. Кой с децата, кой без, събрахме се четири семейства плюс едно хронично ергенче.
Добре, ама къде да ходим? До Коледа има десетина дни и народът е напълнил курортите.

Започна едно ровене по сайтове, звънене и късане на нерви - и никакъв успех. По едно време ми звъни ергенчето, имал някакво гадже, работила в туристическа агенция, та ни настаниха криво-ляво в Банско. Браво бе, има едно черпене момичето. Нищо, че сме в различни квартири, нищо, че някои са без самостоятелна баня - заредени сме с положителни емоции и
такива подробности не могат да ни влияят!

Става ясно, че всички ще бъдем с децата, така че циркът е пълен. Тръгваме два дни преди Коледа. Пристигнах в курорта и бързам да се настаня с домочадието в квартирата. Болни, здрави пристигнаха и другите в Банско. Става четири часа следобед.

Моето семейство, кротко и търпеливо, вече около два часа очакваше да се увенчаят с успех опитите на собственика да приведе наетото от нас апартаментче в нормален за гости вид. Този факт ме кара да разяснявам на домашните разликата между "прекарвам" и "изкарвам" почивката, защото, обяснявам аз, никое "прекарване" не е приятно.

Най-накрая се настаняваме. Вътре студ, влага - обаче ни обясняват, че току-що са били напалили парното и докато се върнем от кръчмата щяло да бъде "достатъчно топло".
Леви, десни и хоп в кръчматааа...

Вътре: "весело е, хубаво е и отвсякъде се чува музика...", хм, ако ме разбирате. Посрещна ни сервитьорът Г. с маниери на заместник на СЕО. Хем важен, хем от него нищо важно не зависи. Гледам около мен - разпищолил се народът, яде, пие, пее и пет пари не дава. Подвикват
грубовато на Г., дюдюкат и намират кусури на капамата. Ааа,викам си, на финала няма да им пее петелът на масата вдясно! Г.,като го гледам е строг, но ще отсъди справедливо.

Идва и нашият ред за поръчка. На мен по принцип всички ми казват, че окото ми е лакомо, ама може ли да си в Банско и да не хапнеш една зачервена агнешка главичка с масълце и букет от подправчици? Или порцийка ароматна капама? Или пърленка? Гледам менюто - сещам се за кръвното, гледам менюто- майната му на кръвното!

И като се отпочна една... На качеството на манджите няма да се спирам. Едното от аверчетата ми вика: "Абе представи си, че сега сме 1996 г. и ядеш същите гозби на същото място. Представих си аз и някак друго ми стана... Уютно, топло, усмихнати банскалии...

Обаче всичко хубаво свършва и на финала Г. се понесе със сметката.Бодър, засмян - не мож го позна. Платихме каквото платихме и се строихме за дотъркалване до квартирите. Току на входа ни догони Г. Бесен, направо фучи. Четиринайсет човека сме били, цяла вечер ни търчал по г...., а само десет лева бакшиш ли му оставяме?

Бая неща съм видял, ама тогава направо онемях!И понеже и другите онемяха, Г. се развихри още повече и след като ни тегли по една, явно решил, че каузата е загубена ни изпроводи с тежък поглед. Леле, викам си, ние се държахме добре, ама тия от четвърта маса?!

Такива работи.

Oще: бакшиш  банско  капама  коледа  кръчма  поръчки  празник  сервитьор  хотел  храна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

45 deowin | 06.02.201319:15

>случайно да видя, че в някои страни не е прието даването на бакшиш

Тоест, това, което вече казах още във втория си коментар, #24? Ще ти припомня:

>В Италия или Холандия не е обичайно да се оставя бакшиш.

Оставам с впечатлението, че заяждането или не ти е сила, или доста те мързи да си дадеш зор и да го правиш поне сносно.
А да говориш с мен рационално очевидно хич не те влече.

>Социалните норми са различни

Да, погледни отново моя коментар #24.
Според тези в България е нормално да се оставя бакшиш.
Всички мои познати и приятели винаги са оставяли бакшиш, когато съм излизал с тях.
Ако ти сега ми кажеш, че никои от твоите не го правят, то би имало три възможности - или всички мои познати в България са адски непредставителни за обществото, или твоите познати са такива, или просто ме лъжеш. Последното би било най-простата причина, при което бих ти припомнил за Окам.

Апропо, не си особено запозната с похватите на интернет троловете.
Ако бях трол, щях да се придържам към кратки, ясни и същевременно много спорни твърдения.
Нещо от типа на "ти си жена, значи си тъпа и нищо не разбираш".
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

44 Elena Dyakova | 06.02.201318:57

Напротив, точно "релевантно" исках да кажа, защото ти е любима дума. Та като видя подробната статия в английската уикипедия (където България не е включена), случайно да видя, че в някои страни не е прието даването на бакшиш, дори получателите му биха се почувствали неудобно, в други е прието само при някои случаи и т.н. Социалните норми са различни. Ти се опита да се заядеш, че не действам по социалните норми. Та каква точно е връзката, релевантностността, между няколко деяния, които са различно социално приемливи? Аз не я виждам. В България бакшиш се оставя, когато е заслужен - това е социално приемливото поведение. Фактът, че българите не оставят бакшиш, когато са недоволни от обслужването, не ги прави социално неприемливи или невъзпитани.
Нема да ти отговарям повече, защото си трол.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 06.02.201318:37

>даването на бакшиш не е "релевантно" на отстъпването на място

Може би си искала да кажеш "еквивалентно", "аналогично" или "сходно", защото "релевантно" означава "свързано с" и не може да се използва смислено в този контекст.
Тоест, не би било зле да избягваш да използваш думи, чието значение ти е чуждо.

А относно това колко двете ситуации са сходни - би могла да подходиш към аналогията ми както следва, тоест, като се опиташ да разбереш общите им черти, заради които търся паралел между тях.
Вместо това ти си предпочела да видиш единствено това, което ги прави различни, като по този начин съзнателно търсиш да избягаш от това, което се опитвам да кажа.
Това си е твой прерогатив.
Но не прави това, което казвам, по-малко вярно (нито повече, естествено - просто няма отношение).

>Леле мале ти е дала линк от уикипедия, знам, че на нея супер много й вярваш

На никого не "вярвам", но в значително по-обемистата и подробна статия от уики, тази на английски, подробно са описани обичайните бакшиши в различни страни. Те се покриват изцяло с това, което казах аз.

А етимологията на думата е почти несъществена - произходът на думите е последната инстанция, към която следва да се обръщаме за значението им. Сляпото позоваване към нея, докато напълно се игнорира как думата се е развила в исторически и социален контекст, и как се употребява, е пример за закостеняло мислене на кон с капаци.
По същия начин можеш да се опиташ да ме убеждаваш, че влаковете били бавни, защото думата "влак" произхождала от "влача се".

>бъркаш сарказма в собствените си постове с ирония

Аз не използвам сарказъм.
А пример за ирония е когато собствените ти коментари доказват мнение, противоположно на твоето. Според мен твоите са такива.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

42 Elena Dyakova | 06.02.201318:17

Отново си мегагигакомпетентен, деовине, и се опитваш в собствените си очи да излезеш прав. Първо, ако трябва да използвам една от твоите любими думи, даването на бакшиш не е "релевантно" на отстъпването на място на бабички в градския транспорт и пр. Леле мале ти е дала линк от уикипедия, знам, че на нея супер много й вярваш. Ако си пътувал нейде по света и, ако си си купувал разговорници, в разговорниците доста често се споменават съвети за намирането на хотел, на ресторанти и пр., и различни местни нрави и обичаи като даването на бакшиш в различните страни.
Второ, бъркаш сарказма в собствените си постове с ирония.
Трето. Виж си дефиницията все пак за ексхибиционизъм. След като според теб ексхибиционизмът е достатъчно "релевантен" на даването на бакшиши. Ако нямаш публика, Нема такова животно като "публичен ексхибиционизъм" - ексхибиционизмът по дефиниция предполага публичност, щото ако си показваш интимните части само пред себе си в огледалото, тогава е нарцисизъм. Ако си ги показваш пред гинеколога, имаш публика, но не изпитваш удоволствие от показването.
Трето, деяние под името "ексхибиционизъм" не е подсъдимо и не е наказуемо. Могат да те осъдят само на базата на това:
"Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
Четвърто, термин "едро хулиганство" съществува... То също е по горепосочения член.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

41 deowin | 06.02.201317:31

>в бг ексхибиционизмът сам по себе си не е наказуем.
>Разглежда се като частна форма на хулиганство, по чл.325 ал.1 от НК.

Как така уж не е наказуем, а се разглежда като хулиганство, което е наказуемо според цитирания от теб член на НК?
В напъните си да ми намериш някаква неточност не само си потвърдила каквото съм казал, ами си се набутала и в глуповато противоречие.

>непубличен ексхибиционизъм няма

И едро хулиганство няма, но терминът си остава "дребно хулиганство".

Както няма и едро заяждане, но ако трябва да квалифицирам твоя коментар, бих се спрял именно на израза "дребно заяждане".
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

40 imperiall | 06.02.201313:48

deowin е добра причина по-често да си задаваме въпроса 'мое ли логичен и нормален човек нонстоп да броди в собствените си лабиринти от морални противоречия'
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

39 lele male | 06.02.201312:32

НАДПИС В СЕЛСКА КРЪЧМА:
БАКШИШ НЕ Е ОСТРОВ В КИТАЙ!!! muhihihihi

И сега....из Уикито:
Заведенията в САЩ имат регламентиран процент възнаграждение за обслужващия персонал (service fee, такса за обслужване). Очаква се клиентът да плати допълнително сума между 15-25% от цената на консумацията. Процентът е регламентиран в меморандума на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ.
В Европа (и България) бакшишът се възприема като награда за добре свършена работа или добро обслужване.

Етимология
Думата е от персийски произход - bakshish (بخشش), което означава „дар“. Разпространена е в Турция и всички територии на бившата Отоманска империя. Смята се, че думата бакшиш е свързана с персийската бакхшидан — което означва „давам“, както и бъкши — което означава „допълнително“ или „даром“.

ТА - Всеки сам за себе си преценява дали и колко ще "дари" на обслужващият го в дадено заведение... А относно сервитьорчето от гореразказаният случай, аз и/или моята компания бихме си искали обратно оставеното. Като му е малко бакшишът, може и без него... не разбирам
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 30.01.2013, 13:54

38 futin4o | 06.02.201311:56

Нещо не схващам, ама келнера не получава ли заплата та трябва да му се дава бакшиш. А колко е 'общоприетият' % примерно за чиновник на гише в общината - и той върши услуга. Въобще може ли някой да сподели списък с % за различни професии/видове работа?
А в Банско си е типична за нашите земи трагико-комична простотия.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

37 Mile Manolov | 06.02.201311:25

и 90-те години кога бех у армията по тоя край си беше кенеф.. и са си е кенеф.. бетонено село и най-кривите ора в региона след помаците от якоруда.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2011, 14:16

36 Elena Dyakova | 06.02.201310:05

Деовине, близо 20% самовзет бакшиш,съчетан с лошо обслужване, без скандал си е достатъчно социално поведение от моя страна. И преди този случай, и след него, съм посещавала заведения, но този път нещата бяха прекалено нагли.
Иначе отново си суперкомпетентен (познай дали съм саркастична), щото непубличен ексхибиционизъм няма, а в бг ексхибиционизмът сам по себе си не е наказуем. Разглежда се като частна форма на хулиганство, по чл.325 ал.1 от НК.
   

оценка

+3 -0