Парите, безработицата и мъжете | webcafe.bg
Webcafe

Парите, безработицата и мъжете

Лидия Стайкова
14.03.2010, 18:03 (обновена 17.03.2010, 11:59)
мъж

Безработен мъж

Вчера прочетох, че безработицата била най-голямото зло, а днес пък това, че когато американски мъже изгубели работата си, най-често изгубвали и уважението на семейството си. От вчера насам мисля за безработицата.

Съгласна съм, че тя е зло, когато работата, която си изгубил, е била единствената възможност да оцеляваш физически, но не мисля, че в другите случаи безработицата винаги е зло. Тази тема ще оставя за друг път обаче. Сега бих искала да се фокусирам върху проблема на мъжете, които не изкарват пари.

Като цяло, по време на разни съжителства през по-голямата част от живота си на възрастен съм издържала партньорите си или пък съм изкарвала повече от тях. Това понякога е било проблем за мен, но не в обичайния смисъл – не мога да кажа, че това само по себе си е било причина да изгубя уважението си към недопринасящия финансово мъж.

Не съм се притеснявала и от това какво ще си помислят хората, дори и когато не само са си мислели, ами са ми говорели. За мен няма никакво значение откъде идват парите в семейството; все ми е тая дали са изработени, подарени, наследени или паднали от небето – ако ги има, съм благодарна, че ги има и спокойна, че за да ги имам аз, не е ощетен по какъвто и да е начин някой друг.

Не мисля, че човек трябва да се гърчи на някаква гадна и безсмислена позиция само за да го възприемат като сериозен или, още по-глупава причина, като „истински мъж“. В същото време, обаче, смятам, че човек трябва да е готов да го направи ако няма друг начин за оцеляване, а още повече ако от това зависи оцеляването и на негови близки, особено деца. Последното дава на гадната работа смисъл, а на работещия вдъхновение… освен ако не е твърде закоравял егоцентрик.

Не мисля, че е недостойно мъжът ми да е безработен, дори и ако има възможност да изкарва пари, но пък не се налага да го прави, тъй като издръжката на семейството е осигурена. Човек може да прави доста по-смислени неща от това да изкарва пари, без които може да мине – да се опитва да изобрети електрическата крушка, да изследва живота на мравките, да отглежда децата си, да рисува и пр.

За мен обаче е проблем, когато на мъжа ми му липсва вдъхновяващо смислено занимание, защото тази липса го превръща в егоцентричен досадник, за когото няма ни удовлетворение, ни покой. Всъщност той може да бъде такъв дори и ако ходи на работа, понеже наличието на работа не е равнозначно на наличие на вдъхновяващо смислено занимание.

И все пак, когато някои мъже останат без работа след като дълги години са работили, те не знаят какво да правят със себе си. Това може да е заради факта, че са изгубили възможността да се занимават с това, което смятат за призванието на живота си, но по-често е заради това, че работейки, са убивали времето, което не са знаели с какво да запълнят. Ситуацията им не се подобрява от факта, че много от тях са се идентифицирали с работата си и сега са изгубили солидна част от идентичността си; не им помага и фактът, че жените им смятат, че след като вече не носят пари, са излишни.

Oще: безработица  мъже  пари 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.01.2013, 13:11

5 дали | 18.04.201320:25

е ,,алис,,от много излизания с чужденци гледай да не заразиш бъдещото си копеле (освен ако не си ялова от многото аборти)с някой сложна венерическа ,че тогава и олиткия ти мозък няма да ти помогне отде ти е дошло-то да не е да се хвалиш на дружките как поредния чужденец на който си лигавила мръвката ти е хвърлил на леглото 100 евраУсмивка)))преди да се качи на самолета и да ти звънне ама в някой друг живот или друг път ха хааааа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 04:30

4 Ateista | 17.09.201007:03

Горката Алис...бе не свър6иха ли курвите бреййй...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.06.2010, 15:50

3 The_seeker | 12.09.201017:11

@Alice: Само недей да слагаш всички под общ знаменател....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

2 Alice | 18.03.201011:29

Българските мъже, 99% от тях са пълни комплексари, мрънкащи, оплакващи се, инертни кръгли нули. Пълно е с такива като тях ,аотгоре на всичко се правят на мачовци да им се мчудиш на какво отгоре излизам само с чужденци и не желая да се виждам с български типажи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.03.2010, 01:26

1 goturbas | 16.03.201014:36

Да, има много истина в написаното..., въпреки, че честно казано леко ме подтисна и натъжи, нищо че не съм безработен. Явно към важните неща
в жуувотя има мъжки поглед и женски поглед, а допирните точки не са много.
Няма място за самосъжаление, а всеки усещайки потъване... някакво, трябва да се напъне(като барон фон Мюнхаузен в блатото, да се самоизтегли...), а ако може да изтегли и други(поне коня си... пак от там). Гледам, всички подходи за борба с икономическата криза, все макроикономически, на правителствено ниво..., а никой не гледа обикновения човек и неговата роля и инициатива в това нещо; някакви юнаци са направили сайт Анти Криза и те чудейки се как отнякъде да се пооправи тази държава в която нормални неща отдавна спряха да се случват и нормални правила да действат.
   

оценка

+0 -0