Дни на кариерата. Как само звучи... | webcafe.bg
Webcafe

Дни на кариерата. Как само звучи...

Ивет Бебова
13.03.2013, 16:31 (обновена 14.03.2013, 13:19)
Стажант

За повечето български работодатели добрият работник е неплатеният

Национални дни на кариерата - колко важно и авторитетно звучи. Току-що сте завършили университета, имате широки познания във вашата област, готов сте да дадете всяка свободна минута, за да се реализирате и превърнете дипломата си в заплата.

Дошло е време да излезете от академичните зали и да се сблъскате с истинския живот, време е за кариера. За съжаление, българският работодател вижда нещата съвсем различно, той не гледа на вас като млад способен специалист, а като на все още неопитен човек, който лесно може да прилъже да поработи за него няколко месеца без никакво заплащане.

Отървете се от илюзиите, че някоя българска компания ще се бори за вниманието ви, или ще обърне внимание на отличните ви оценки или някой от сертификатите ви за специализации (всеки има няколко по език, един-два по компютърна грамотност и някой друг по-екзотичен). За българския работодател добрият работник е неплатеният.

Представителите на бизнеса на изложението търсеха основно студенти 4 курс - или току-що завършили, задължително с няколко чужди езика (английският не се брои), компютърни умения, и, разбира се, опит. Наред с това готов да даде 3 до 6 месеца от времето си, за да работи без заплата.

"Те са тук да се покажат, а не, за да търсят служители", коментираха младежи, обикалящи щандовете, натоварени с купчини брошури, които услужливо приканваха бъдещето на страната да работи няколко месеца без пари. Може би за да е наясно какво ги чака оттук нататък.

Доста примамлива оферта, дали сте 4-5 години от живота си из мизерните стаички на Студентски град, лишавали сте се от забавления или "луксозни" покупки като билети за кино и театър, за да учите.

Дипломите не тежат много тук, важно е поработиш няколко месеца без пари, на пълен работен ден, пък после "наемаме на работа след стажа, разбира се, само онези кандидати, които сме харесали". Няма как да не оцениш безплатната работна ръка, поне докато не дойде времето за наемене.

"Идеята на форума е хубава, защото събира всички на едно място и по този начин ориентира младите хора. Но сериозен минус е, че предлагат почти изцяло неплатени стажове", разказва Маргарита, бакалавър, с три езика. Единствената работа, на която тя може да се надява, е в колцентър. Четири години над учебниците, а накрая единственото, което може да те изхрани, е вдигане на телефона.

Представителите на колцентровете, най-вече чуждестранни фирми, бяха навсякъде из изложението. Те бяха и единствените, които реално предлагаха работа, важно е отново да подчертаем работа, а не кариера.

Макар че наскоро някой отново убеждаваше от телевизора, че студентите търсят само евтин алкохол и "стая в София". Маргарита не спираше да го повтаря докато обикаляше с няколко CV-та в чантата. "Най-важното е фирмата да предлага развитие, чак на трето или дори четвърто място бих поставила заплащането", подчерта момичето. На второ място бил добрият екип.

Дефиницията за добър екип задължително включва обективна оценка на труда ти и получените резултати, нещо, което катерично липсва в българските фирми. Каква оценка на труда и възможносттите, когато дипломата за висше образование служи единствено като достъп до безплатен труд, и то в страна, в която проадавачките в мола взимат заплата от 800-900 лева.

Младият човек в Бълагрия се оказва в унизителната ситуация или да работи без заплата, като продължава да разчита на изтънелите джобове на родителите си, или да преглътне часовете учене и получаването на заветната диплома и да се превърне в горд телефонист в кол център.

Разгледайте бизнес парка в Младост и ще ги видите навсякъде: филолози, финансисте, програмисти, физици и химици, отговарят на телефони... Бъдещето на България работи за чужди компании или сервира, ако иска води нормален и самостоятелен живот.

За малкото останали тук идеалисти винаги съществува възможността да "работят за високото си професионално развитие" напълно безплатно. Всички компании са отворили широко врати за такива ентусиазирани кандидати, задължително висшисти.

Маргарита пусна CV-ата си в няколко чужди компании, които предлагаха платен стаж.

Oще: висшист  дни  кариера  работа  работник  работодател  студенти  университет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 02:08

52 Gastaroll | 25.03.201317:39

"За българския работодател добрият работник е неплатеният."

Няма какво повече да се каже.....дори и само това да беше статията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

51 Dimitar Stamboliyski | 22.03.201317:13

Добре, де... Довлече се секо отнекъде и прави генерален препрочит на СеУската гимназия, дето я е минал с 300 зора. После развея дипломката и виде се успел, та успел...
Значи, мнозинството са некви тотални балъци, дето си мислят, че дипломата значи бУро, костУм, секлецарка и тук едни пАри, там едни пАрии... Радвам се, че след 2014-а тия люде ше могат да си потърсят кИсметя тук и там, да ги забрули житието... Всъщност, надали... Мама дали ше пусне гарджето... То горкото колко теглИ у суфията и уния уоши даскали. Но са и филулок, мож да земе на Райчо даскала местенцету, сал дет кметя требе завишава числата, че нема кьораво дете, чуи да сиди СеУската гимназия...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

50 Krasimir Hristozov | 22.03.201313:00

> При направено проучване 80% от работодателите в
> България са със средно или основно образование,

Това проучване да не са го правили така, както ти проучи моята фирмичка и установи, че е правена с комунистически пари и протекции свише? Много щастлив

На останалите глупости едва ли е нужно да отговарям.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.02.2013, 12:16

49 Пчеличка | 19.03.201316:23

До Красимир Христов и Ивелина Атанасова

Как си я представяте тая работа, някой да ви бачка във фирмите, направени с комунистически пари и протекции свише, безплатно...

При направено проучване 80% от работодателите в България са със средно или основно образование, та тези същите работодатели, освен факта, че са "фирмаджии", какво разбират от персонал и квалификации...

Ако някой "препоръча " кандидата, т.е. наш човек е , ще го наемат и ще му плащат, ако не - в най-добрия случай, безплатен стаж с неизвестни, неизпълними критерии за следстажово наемане.

И вечния рефрен: ами вие вишистите само теория знаете, нищо не разбирате, не сте научени в университета, занаят не се учи , а краде и прочее глупости от хора, кото правят псевдо бизнес,изграден от ДС структури, здраво свързан с олигархията и организираната престъпност, бизнес , създаден да пере пари, на който уж му трябват кадри, ама не съвсем, бизнес, който реално не знае какви хора търси, но ги търси упорито...Бизнес, който наема хора или за безплатен труд или защото има далаверка и държавата ще плати заплатите на наетите младежи по някаква европейска програма.
И това би било ОК, ако не обезсърчаваше младите хора, които не знаят що е комунизъм, типичен, български и не познават мръсотията му...
В България има силно изроден комуноиден капитализъм от ориенталски тип и феодално крепостен привкус....
Така, че скъпи "работодатели" и политици: осъзнайте се и ако не предложите на младите хора, все още с идеали (намират се и такива Усмивка ) и познания, макар и теоретични, добро заплащане, те ще си тръгнат от България, а за вас остава високо ерудираното и квалифицираното ромско население. Късмет! Много щастлив
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 15.03.201322:53

>Да не споменаваме и факта, че езици като Ruby, Phyton, PHP, C# не са много разпостранени в курсовете за обучение

Ако преподаването е каквото трябва, то няма почти никакво значение дали са ти водили програмирането на Pascal, Scheme или Haskell. Ако имаш добра база за различните прийоми (процедурно, функционално, логично, ООП и прочие), нов език се учи за дни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

47 Блуждаещ читател | 15.03.201319:15

http://www.jobs.bg/f1721765
В този контекст ето и нещо от обвите за работа Смее се
Не знам да се смее ли човек да плаче ли ?...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

46 DonTsetsi | 15.03.201319:15

Права е mima, още по-лесен начин е да направиш врати, които се отварят навътре в обществена сграда, но пожарникарите обикновено спират тези неща в проектите. А описанието на Straws е много точно, затова аз уважавам конструкторите, те правят нашите измислици възможни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

45 strawsPulledAtRandom | 15.03.201318:38

Малко тъпо го обясних. Значи, архитектът прави генерален проект с всички размери, визия и т.н., като се съобразява с редица норми (ширина на стълбища, за които питате, посока на отваряне на врати и прочее). След него минават инженер-конструктор, който смята конструкцията (стоманобетонова, стоманена, дървена и т.н.) и задава конкретни параметри на армировката и др, след това ВиК, ел., ОВ инженери, които правят своята част от проекта. Минават и разни комисии за пожарна безопасност и т.н. и се издават разни актове за експолатация, акт 15. 16 и т.н. На обекта бай Иван получава бетон от бетоновия център и го излива в кофраж с точни размери (за което той и техническият ръководител носят отговорност) с правилно ;оложена армировка. Техническият запазва сертификата за бетона (който е различен клас и трябва да отговаря на определени условия по проект), оглежда армировката и се подписва, че всяко желязо е сложено преди да се сипе бетона. Ако примерно някоя колона се счупи при експолатация, се разследва първо дали изчисленията на конструктора са верни (тоест дали вината е негова), после дали действително са вложени всички железа вътре, дали е с правилните размери (дали техническият или бай Иван са виновни) и дали бетонът и желязото наистина отговарят на сертификата (виновен е доставчикът или производителят на строителния материал). Това е опростено, непълно и може би не съвсем коректно описано, но в общи линии би трябвало да разберете каква е разликата между архитект, инженер-конструктор и изпълнител и кой кога носи отговорност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

44 strawsPulledAtRandom | 15.03.201318:25

"...Ако е проектирана грешно, а проектът е изпълнен правилно от строителя, не са ли отговорни? Или е виновен този, който е одобрил проекта?..."
----------
Виновен е конструкторът, който е изчислил конструкцията, в случай, че наистина строителството е извършено точно по техническия проект - точни размери на конструктивните елементи, действително и правилно вложена армировка и т.н. - а това пък се потвърждава на обекта с подпис за всяка колона, греда и т.н. ако не се лъжа на техническия ръководител или май строителен надзор... помня ли. Но архитектът прави само проект за общата визия, размери, функционалност на сградата, като разбира се, взема предвид как ще се реализира после конструкцията - примерно не оставя балкони с широчина на конзолата 3 метра.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

43 паяка | 15.03.201318:00

Ташев, само че , ако си нямал тази диплома от ТУ, едва някой би ти обърнал внимание. Необходимо условие е.
   

оценка

+0 -0