Игри на глупостта | webcafe.bg
Webcafe

Игри на глупостта

Д-р Александър Колевски, микробиолог
05.02.2015, 10:08 (обновена 07.02.2015, 17:09)
ваксини

Снимка: © Getty Images

В страна като България медицинската култура на огромна част от хората е микс от градски легенди, бабини деветини, „една жена на детската площадка каза, че на нейна колежка една позната...", илюминатите и естествено - интернет

Има една прекрасна скулптура, изобразяваща лекар, който инжектира малко момче. Той е проклетият, смел човек, позволил си да направи първата ваксинация. Казва се Едуард Дженер. Революционер в медицината. Легенда.

Обаче, ако беше извършил тази манипулация днес, милият доктор щеше да лежи в затвора поне 17 живота, да е враг номер 1 на поне 134 сдружения „Майки против живака и чипирането на бебета", а в BG-Mamma под неговата снимка с червени букви щеше да седи надписа: „Убиец на деца."

Слава Богу, в онези безпросветни времена е било лесно.

А сега? Всички разбират от футбол, политика, атомни централи и от медицина, разбира се.

В страна като България медицинската култура на огромна част от хората е микс от градски легенди, бабини деветини, „една жена на детската площадка каза, че на нейна колежка една позната...", илюминатите и естествено - интернет.

Сериозно се вярва, че с подръпване на мъжката чест на момчето като бебе, порасналият мъж ще има страховития размер от истински 25 сантиметра.

Обзалагам се на каквото щете, че няма човек, който да не е чувал „не излизай с мокра глава - ще хванеш менингит (или пневмония, още известна като племония или бронхова плеумония)" или „не яж много сладолед - ще те заболи гърлото и ангината ти е кърпа вързана".

А ако гълташ обелките на слънчогледовите семки се задава апендисит, последван от преплитане на червата.

„В нета прочетох..." е магичната фраза, която изпусната от пациент, е способна да изпоти всеки лекар.

Сега хора, които вярват, че червата стават на плитка рибена кост, а енцефалита дебне от прозореца на влака (затова не трябва да си показвате главата навън при скорост над 10 км/час), искат да се премахне задължителната ваксинация.

Това са несериозни неща.

И нещо много сериозно: при неваксинирани деца леталитетът (смъртността) е:

Дифтерия: 5 -10% при нелекувани пациенти.

Полиомиелит: до 20%.

Тетанус: 80%.

Мисля, че тези стигат.

Що за човек, доброволно и с пълно съзнание за последиците, би изложил детето си на какъвто и да е риск, бил той дори 0,000000000000001% ?

Все пак, през 1796-та година (XVIII в.) е първата ваксинация. Живо момче. През 1796 -та.

Oще: антиваксъри  ваксина  ваксинация  ваксини  деца  здраве  здравеопазване  имунизация  лекар  лекари  медицина  не на ваксините  риск от смъртност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

110 deowin | 09.02.201518:16

>ваксинираните, като са толкова защитени, защо не искат неваксинираните около тях, нали ваксината ги пази?

Никоя ваксина не е 100% ефективна, средната ефективност е 80%-95%. Това е причината да говорим за стаден имунитет - достатъчно голям процент ваксинирани на практика компенсира непълната ефективност на ваксината.
Също така, някои деца не са ваксинирани защото или са твърде малки, или имат други здравословни причини, поради които не могат да бъдат ваксинирани.

Повече подробности например тук:
http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/why.htm
http://www.cdc.gov/features/ReasonsToVaccinate/
http://www.scientificamerican.com/article/straight-talk-about-vaccination/
http://www.popsci.com/science/article/2013-07/popsci-guide-anti-vaccine-claims
http://vaccinateyourbaby.org/why/index.cfm

Ако не ти се чете, занимателен филм тук: https://www.youtube.com/watch?v=f-cKzzPkz2o

Други въпроси?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2014, 18:03

109 Pavla Otova.1176678813 | 08.02.201521:54

А добре де, аз не разбирам, обаче - ваксинираните, като са толкова защитени, защо не искат неваксинираните около тях, нали ваксината ги пази?
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

108 Galina Aleksandrova | 07.02.201517:01

Паяк, грипът е ОВИ. Когато 200 ученика дойдат да искат бележка за ОВИ, се обявява грипна епидемия в училищата, но не и за работещите. Бележките обаче не се взимат за реално заболяване, а защото някой кихнал в понеделник и я да си взема бележка да не ходя тази седмица на училище. Хубаво е човек да поогледа какво става около джипитата, преди да раздава квалификации. А моето джипи по случайност е педиатър.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.06.2012, 11:35

107 Сърце Червено | 07.02.201517:00

100Pavlin Gyurov | 07.02.201513:12
Значи, на кого да вярвам? На личния си лекар, който е прекарал поне 8 години от живота си да учи медицина и всеки ден се занимава с болни и от който имам преки впечатления или на някакви писания в интернет от хора, за които първо не е ясно кои са, второ, с каква цел са го написали и, трето, доколко са наясно с тематиката?
Нека всеки си отговори сам и се замисли за дипломата си. Аз лично моята не бих я скъсал и работя с хора, които си разбират от работата. За важните неща викам специалист, на когото имам доверие.

Дали да се хвърлиш от прозореца - изборът е твой, но нямаш право да хвърлиш оттам детето си.
==========


Политиците също имат много дипломи! Тогава трябва ли да им вярваме ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

106 паяка | 07.02.201514:16

Съгласно актуалния Имунизационен календар на РБългария се провеждат задължителни профилактични имунизации и реимунизации на определена навършена възраст, а именно:•всички новородени се имунизират с ваксини срещу туберкулоза /БЦЖ / и хепатит Б до изписването им от родилния дом;
•на едномесечна възраст се поставя втората доза от ваксината срещу хепатит Б;
•при навършване на 2, 3, и 4 месечна възраст децата се ваксинират срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит;
•на шестмесечна възраст се поставя трета доза ваксина срещу хепатит Б, с което имунизацията се счита завършена
•между 7 и 10 месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се поставя отново същата ваксина, но след отрицателна туберкулинова проба;
•при навършени 13 месеца децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит
•при навършени 16 месеца се провежда първата реимунизация срещу полиомиелит, както и тази срещу дифтерия, тетанус, коклюш. Срокът за завършването им е до 24 месечна възраст на детето.
Периодът от 2 до 6 годишна възраст е свободен от имунизации.След това Имунизационният календар предвижда следните реваксинации:•на 6 г. възраст - комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит;
•на 7 г. възраст - реимунизация с БЦЖ ваксина на децата с отрицателна туберкулинова проба;
•на 11 г. възраст - както при 7 годишните;
•на 12 г. възраст - реимунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит, както и с ваксина срещу тетанус и дифтерия;
•на 17 г. възраст - реимунизация с БЦЖ ваксина на децата с отрицателна туберкулинова проба, както и с ваксина срещу тетанус и дифтерия;


При навършване на 25 години реимунизациите се провеждат на всеки десет години с ваксина срещу тетанус и дифтерия.
При всички здравноосигурени лица с избран личен лекар задължителните профилактични ваксинации се извършват от личния лекар след преглед в деня на ваксинирането и са безплатни за пациента.
Освен задължителните, съществуват и т.нар. препоръчителни имунизации.Те се извършват по желание на пациента с ваксина, закупена от него.Тук се включват имунизациите срещу хепатит А, менингококови, пневмококови и хемофилус Б инфекции, коремен тиф, бяс, жълта треска, грип, както и полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и хепатит Б при неимунизирани в детска възраст.


Също съвсем официална информация
http://www.mh.government.bg/ForThePacient.aspx?pageid=482&home=true&categoryid=4135&articleid=3831
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

105 паяка | 07.02.201513:55

Няма Бг мамчета, няма леля ви Пена от входа, няма припалващите се от първо ритане като Симсонки Дракони, с пригласящи им Хаоси, Мануела Геренова и трошещия си главата Дедогош, останалите не ви знам, още няколко сте
Това е официална информация от хората легитимно отговарящи за имунизациите в България -

http://srzi.bg/Pages/prophylaxis/28/Default.aspx?evntid=RoRRspZGYgI%3D
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

104 паяка | 07.02.201513:47

Препоръчителните имунизации са въпрос на личен избор на родителите. За да вземете информирано решение, преди поставянето им е необходимо да се консултирате с медицински специалист.

Препоръчителните имунизации за деца и възрастни, съгласно указанията на Министерство на здравеопазването на Република България, са:
•имунизация срещу морбили, паротит и рубеола с комбинирана ваксина морбили-паротит-рубеола – препоръчва се за лицата, родени преди 1991 г.
•имунизация срещу заболявания, причинени от хемофилус инфлуенце тип В (ангини, менингити, сепсис и др.) – препоръчва се за деца до 5-годишна възраст, родени преди 2010 г., при болни от сърповидноклетъчна анемия, при имунодефицитни състояния, при отстраняване на далака, при лица на химиотерапия;
•имунизация срещу вирусен хепатит тип Б – препоръчва се за лицата, родени преди 1992 г, пациенти на хемодиализа и такива, които подлежат на чести трансфузии на кръв и кръвни продукти и на органна трансплантация, лица с хронични чернодробни заболявания, независимо от етиологията, включително носители на вируса на хепатит тип С, при имунодефицитни състояния;
•имунизация срещу вирусен хепатит тип А – препоръчва се при деца над 2 годишна възраст и възрастни с хронични чернодробни заболявания, при чести кръвопреливания, при престой в социални домове, при лица заминаващи за страни с висока заболеваемост от хепатит тип А и лоши санитарно-хигиенни условия;
•имунизация срещу заболявания, причинени от стрептококус пнеумоние (отити, пневмонии, менингити) – препоръчва се при деца над 2 годишна възраст и възрастни с хронични заболявания (сърдечно-съдови, белодробни, чернодробни, диабет и др.), при болни от сърповидноклетъчна анемия, при имунодефицитни състояния, при отстраняване на далака, при лица на химиотерапия;
•имунизация срещу менингококови инфекции тип А и тип С (менингит, сепсис, ендокардит, миокардит и др.) – препоръчва се при деца над 2 годишна възраст и възрастни с хронични заболявания, при имунодефицитни състояния, при пътуване, при отстраняване на далака, при пътуващи в ендемични райони;
• имунизация срещу грип – препоръчва се при възрастни и деца, навършили 6 месеца, при страдащи от хронични заболявания, имунодефицитни състояния, при престой в домове за медико-социални грижи;
•имунизация срещу човешки папиломен вирус – препоръчва се за момичета във възрастовата група 12 - 18 години преди започване на полов живот, с възможност за приложение на жени до 25 години;
•имунизация срещу жълта треска – препоръчва се за възрастни и деца над 6-месечна възраст, заминаващи за ендемични или заразени зони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

103 паяка | 07.02.201513:44

Александрова, гледай сега как се забатачваш: "Паяк, кой говори за епидемия? Аз говоря за обичайна зима и настинали хора. Къде виждаш епидемии, не ми стана ясно. Епидемия скоро в България да е имало" Ваксина против настинка няма.

Към много инфекциозни заболявания има разработени ваксини, но не всички са включени в списъка на задължителните. За да се премине към задължителна имунизация срещу дадено заболяване, то трябва да се разпространява епидемично, да е социално значимо (в хода на боледуването могат да възникнат временни или трайни усложнения, или заболяването да предизвика смърт) и да има значителни здравно-икономически и социални последствия.

Същевременно трябва да е възможно разработването на достатъчно качествена ваксина, създаваща продължителен протективен ефект, която да се използва успешно за провеждането на имунизационни кампании в цял свят.

Задължителните имунизации са отразени в имунизационните календари на всяка страна. Те се разработват съгласно изискванията на Световната здравна организация и се отличават незначително в схемите си на прилагане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

102 dedogo6 | 07.02.201513:31

Аре стига глупости.Аман от тролове.
Квото искате правете със себе си, и с децата си.Ако заради такива прости хора избухне някоя епидемия, ще се опитам да събера достатъчно голяма група хора , които да внесем предложение в парламента, с което да се отнемат всякакви права на всеки, който чрез собствените си действия , вреди на здравето на обществото.
Бесен Лош или много луд Палав Бесен цензура цензура цензура ядосан

Аре ся четете тука:

http://www.gatchev.info/blog/?p=1811
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

101 Rowan | 07.02.201513:20

Значи с‘я другари, щото излиза пета поредна статия, написана по едни правила, направих си труда, да изкопая лекциите си по PR и направо ви давам схемата:

„Зелен PR” наричаме масираното, дори агресивно въздействие на институции и фирми срещу природозащитни организации като “Грийнпийс”, “Екогласност”, “Зелени патрули” и пр. Работата в това направление върви поне в две посоки. От една страна, фирмите, организациите, институциите засипват медиите с прессъобщения за високите стандарти на своята работа, които трябва да внушат, че усилията на „професионалните протестиращи” са излишни; от друга страна, се използва всяка възможност за „компрометиране на компрометиращите”, например, че са платени от чужденци, че са купени от конкуренцията, или поне, че са в нещо „по-особени”...

За ваше сведение, има и „сив“ - платен, „розов“ – де си показват сливите по ТВ-то, „жълт“ – слухове, „черен“ – оплюване и още доста вариации, но всичко различно от „бял“ PR е пропаганда в интерес на даден производител.

Просто да отсявате методите на пропагандата от текстовете, които просто ви информират. Един вид да ви ваксинирам срещу промиване на мозъка. Па дали ще хване ваксината, зависи от степента на промиване.
   

оценка

+3 -0