Културната програма на Еврокомисията за 2010 г. е твърде странна | webcafe.bg
Webcafe

Брюксел пилее 366 млн. лири за хип-хоп и книга на щастието

Webcafe.bg
20.03.2010, 14:45 (обновена 22.03.2010, 14:25)
Евро

В разгара на кризата културната програма на Европейската комисия предвижда солидни суми за твърде странни проекти

Европейската комисия бе обвинена, че хаби милиони лири от джоба на данъкоплатците за "безсмислени" културни събития, въпреки икономическата криза, съобщи британският вестник "Дейли телеграф".

Културната програма за 2010 г. разкрива 366 милиона британски лири, които ще бъдат похарчени за поредица от събития, целящи промотирането на духовата музика, "хип-хоп" танците и цирковите умения.

Европейската лаборатория по хип-хоп танци ще получи чисти 900 000 лири за "повишаване на публичността и популярността на хип-хоп танца в Европа" и "насърчаване на връзките между хип-хоп изпълнителите".

Лансираното като най-значимо събитие от Европейската година на междукултурния диалог се предвижда да повиши осведомеността на населението за "слабо представяна страна на европейската култура".

Също така има 180 000 лири, отделени за "Фестивал на духовото изкуство", който цели да се справи с "нуждата да се увеличи публиката за органовите изпълнения, за да получи органът естествената си роля в културния живот".

Комисията обяви, че желае да "представи нови приложения на изкуството с органи, църкви и други центроне на високо художествено ниво, така че европейците да бъдат запознати с пъстротата на тяхното общо европейско културно наследство." Парите ще бъдат използвани за организацията на 80 изпълнения на 200 музиканти от цяла Европа в 50 зали, като организаторите се надяват на събитието да присъстват 40 000 души.

Други странни проекти включват "Проект Щедрост", който ще получи 180 000 лири, за да "разпространява движението за прогятане на ръка и споделяне".

Организаторите му казват, че изпълнителите ще "пътуват из Европа, придружавани от 'Книгата на щедростта', приканвайки хората да добавят мечтите си и да продължават да разпространяват щедростта."

Друг бенефициент на европари ще бъде проектът TRANS-Mission, за който са предвидени 143 000 лири. Той ще "подобрява съдействието на съвременния цирк" и "ще повишава професионализма в този сектор и неговото признание на европейско ниво".

Членовете на европарламента посрещнаха програмата със саркастични критики, а консерваторката Ема Маккларкин заяви, че ЕС би трябвало да използва бюджета си, за да спомогне за възстановяването на икономиката.

"Ако националните правителства желаят да използват парите на данъкоплатците за културни проекти, това е техен избор, но британските данъкоплатци не би трябвало да харчат пари в напразни опити да се създаде обща европейска идентичност," каза тя. "Бюджетът на ЕС се нуждае от сериозна реформа, за да стане по-малък и по-добре насочен към приоритетите на хората. Не мисля, че много хора биха описали тези проекти като оправдани начини да бъдат похарчени техните пари."

Годфри Блум, британски евродепутат от Партията на независимостта, описа финансирането на проектите като "позор": "Извратената идея на ЕС е да харчи нашите пари, стотици хиляди лири, за да ни накара да се почувстваме щастливи, че те харчат нашите пари. Със сигурност не се чувствам толкова щедър към тях, и не мога да помисля за мъж, жена или дете в тази страна, който да се чувства другояче".

Стивън Бут от британската консултантска организация Open Europe коментира: "Тези проекти показват, че ако не друго, бюрократите в ЕС имат изключителен талант да намират креативни начини да хабят парите на данъкоплатците. Европа се бори с най-лошия икономически климат от поколения, и все пак бюджетът на ЕС все още се прахосва за съмнителни проекти, които не правят нищо за създаването на стабилни работни места и бъдеще за европейските граждани."

При предишната Европейска комисия пък стана ясно, че 20 млн. лири са дадени за карибски плувни басейни. Парите са били от  еврофондове, предназначени за бедните региони, но са били използвани за "подобряване, реновиране или изграждане" на басейни в Гваделупа. Френската отвъдокеанска територия, която - въпреки местоположението, си се води част от Европейския съюз, се радва на кристално прозрачно море почти целогодишно. Също така се смята и за относително благоденстваща в сравнение със съседите си като Куба или Доминиканската република.

В отговоро на парламентарен въпрос в Брюксел бившият еврокомисар по регионални политики Данута Хюбнер заяви, че инвестициите са били предназначени за подкрепа на Гваделупа в опитите й да "изгради добра хотелска индустрия" и за промотиране на "потенциала и културата на Гваделупа". За целта са използвани пари от Фонда за развитие на ЕС, който е замислен за подпомагане на по-изостаналите региони в ЕС да наваксат в икономическо отношение.

Oще: брюксел  европейска комисия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.