Патриархатът отвръща на удара - какво стои зад движението за правата на мъжете в Италия | webcafe.bg
Webcafe

Патриархатът отвръща на удара - какво стои зад движението за правата на мъжете в Италия

Webcafe по La Stampa
26.03.2019, 13:28 (обновена 28.03.2019, 14:11)
Агресивни мъже

На какво се дължи възходът на мачизма в страната

След период на възход в защитата на правата на жените, в който все повече и повече се говори за проблемни теми като разликата в заплащането между половете, домашното насилие и сексуалния тормоз, изглежда, че е дошло време мачизмът да "отвърне на удара".

Така в редица западни общества се срещат все повече мъже и мъжки организации, които смятат, че техните "изконни права" - права, за които се смяташе, че са останали малко или много в историята - биват системно нарушавани.

Възходът на социалния либерализъм и политиките на идентичността до голяма степен беше белязан от развитие на правата на жените, ЛГБТ общностите и различните етнически малцинства. Консерватизмът, от своя страна, успя да набере сила именно противопоставяйки се на всичко това. Един от начините за изтъкване беше залагането на твърдите патриархални ценности и дори възприемането на мачизма.

А с времето и продължаващото разделение в идеологическите позиции, логично се засилва цялата тази вълна на подкрепа за "изконно мъжките ценности".

В Италия това движение се радва на все по-голяма известност и политическа подкрепа. Популярни подобни каузи включват защитата на права като това да застреляш човек, навлязъл незаконно в имота ти, или правото свободно да посещаваш публичен дом.

Нещо повече - сега се иска възстановяване на правото "Ауторитас", отменено с реформата в италианското законодателство от 1975 г., според което попечителството върху децата се пада на бащите им при развод. Сега сенаторът от "Лигата" Симон Пилон предлага промяна на действащите закони, която до известна степен цели да върне "Ауторитас" и да постави нещата така, че деца да могат да бъдат отнемани от майките им дори и в случаи на домашно насилие от страна на бащите.

Това е едно цялостно движение, което в основата си поставя традиционния патриархат от началото и средата на XX век и изтиква на преден план правата на мъжете с превес над тези на жените. Някои местни феминистки се обръщат към това движение като "реставрация на патриархата".

Но може би това е преувеличен етикет. В момента основната цел зад тази борба за възстановяване на стари прерогативи изглежда е желанието да се възбудят симпатиите на типичния мачо, който съставлява статистически значима част от италианския електорат.

В южния град Кротоне местният клон на партията "Лигата" издаде брошура, която пряко ударя по самоопределението на жените, определяйки го като "настройващ обществото срещу мъжете акт".

Самият партиен лидер и настоящ вътрешен министър Матео Салвини се опита да се разграничи от документа и заяви, че не е знаел нищо за това решение на местния клон на партията му. Също така коментира, че "не споделя част от съдържанието му".

И макар да изглежда, че хората от "Лигата" в Кротоне са прекалили този път, самата реторика на Матео Салвини, навикът му да се заиграва с мачовското и с темата за забравените права на мъжете в Италия, е нещото, което задава силата зад целия този процес. Това отваряне на "кутията на Пандора" на про-патриархалните манифести обаче може да се окаже твърде скъпо за него.

Един немалък сегмент от установения електорат на "Лигата", особено в северната част на страната, е съставен от еманципирани и самостоятелни жени със собствен бизнес и собствено мнение. А цялото това възраждане на стария патриархат може и да не се хареса на точно тази част от избирателите.

И все пак тези мъжки желания и носталгията по "добрите стари времена" продължават да са водещ момент в реториката на партията. В основата на всичко това е специфична възрастова група, най-значима от електорална гледна точка: хора на възраст от 45 до 65 години, които са най-склонни да отидат до урните.

А в една страна, в която политическата апатия става все по-сериозна, подобно нещо има сериозно значение. И тъй като става въпрос за около 20 милиона души, влизащи в тази демографска група, ухажването им може да се окаже решаващ елемент в деня на изборите.

Най-малкото - в тази конкретна възрастова група, гласовете на мъжете се ценят повече от тези на жените от чисто математическа гледна точка, тъй като жените не са толкова склонни да гласуват. Разликата между половете, когато става въпрос за участие в изборите, достига наистина много високи нива. Според проучване, поръчано от Евробарометър, има 4% разлика в активността по време на последните избори за Европейски парламент през 2014 г. (мъжете 45%, жените 41%).

И изборните експерти в партията на Салвини не са пропуснали този момент. С други думи, стремежът да бъдат уловени гласовете на 50-60-годишните мъже е истинският подтекст на цялата тази вълна за правата на мъжете в Италия момента.

Затова са и законодателните инициативи на "Лигата". Така в началото на март в Долната камара на италианския парламент беше гласува на първо четене подкрепа на законопроекта за самозащита у дома. Текстовете уточняват, че всяка форма на самозащита в дома на човек е допустима и легитимира насилието срещу нарушител.

Междувременно сериозно възмущение и притеснени мнения предизвика опита за прокарване реформа в семейното законодателство, която да дава предимство на бащите при дела за попчеитество след развод - нещо, което засега е изоставено като идея.

Големият въпрос - доколко тази вълна на реверанси към мъжката аудитория над 45 години ще повлияе на самото общество и на постигнатите вече права на жените и социален ред? Според експертите засега причина за реални притеснения няма.

Трудно е човек да си представи, че Италия може да се върне назад по отношение на свободата на жените, ще започне да отделя деца от майките им или ще започне да заобикаля закона на Мерлин от 1958 г., който забранява публичните домове в страната.

Напротив, вероятно даже цялата тази тенденция на мачизъм ще доведе именно до обратния ефект и ще върне много млади хора и много жени към политиката, за да се противопоставят на това.

Oще: жени  италия  лигата  матео салвини  мачизъм  мачовци  патриархат  права на жените  права на мъжете 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

3 Specifier | 12.04.201923:08

НЕЩО СА СЕ ОБЪРКАЛИ ФОРУМНИТЕ УМНИЦИ

За баща на "матриархата" се смята Енгелс (Произход на семейството, частната собственост и държавата). Той го е изобретил, като част от теорията за класовата борба. Смята, че след падането на "матриархата", жените са експлоатирани от мъжете чак до негово време. Само че не е смятал 2 000 г назад, е свързвал тази епоха със стадия на н. нар. от него "дивачество", което предполага епохата на палеолита, т.е. от 10 000 до 15 000 г. назад (тогава, може би, е завършил в Европа). Това е най-неясния и спорен момент от човешката история, безписмен и почиващ само на археологически находки, често противоречиви...
Съвременните, неполитизирани (като неомарксисти) изследователи са на мнение, че "матриархат", както Енгелс и Маркс (а също Бахофен, Морган, Бебел) са го е разбирали, НЯМА.
Енгелс и Маркс наричат тази измислена епоха "епоха на примитивния комунизъм" и я обявяват за "златна ера” на човечеството, време когато не е имало частна собственост, а оскъдица на материалнаи блага и хората са били "щастливи". Тази епоха те смятат за своя крайна цел в процеса на преобразуване на обществото и ликвидирането на "експлоататорската буржоазна държава".
Принципно същата цел си поставят и Неомарксистите, вкл. установяване на "матриархат"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 27.03.201921:33

Защо се връщаш само 2000г назад Имаима? Да не би дотогава да е процъфтявал матриархат. Той е отпаднал още 5-6000г преди това. Да оставим потисническия изток, да се ограничим в Европа. От 700 и кусур г пр. Хр. в римската република патерфамилиас е имал право да усмърти всяка жена (и всеки мъж) от фамилията. И е били недопустимо жена да стъпи на Форума, камо ли в сената.
Никой не иска да върне това положение. Днес има жени премиери и президенти.
Призивът за право на защита на имота не изключва и жена да застреля нарушител.
Кое им е лошото на публичните домове. В тях жените са донякъде защитени като инвестиция, подлагат се на редовни профилактични прегледи и съдържателите плащат данъци. При полулегалната проституция са изложени на произвола на клиентите и сутеньорите, няма профилактика и сутеньорите плащат на корумпираната полиция да си затваря очите. Кое е по-добро и по-безопасно за жените, клиентите и обществото?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 27.03.201902:38

правата на мъжете ХАХАХА срам няма явно. Жените са жестоко потисничество. от 2000 години насам тия за 5дена и започнаха да ревът.
   

оценка

+0 -0