Отсъстващият родител | webcafe.bg
Webcafe

Отсъстващият родител

Webcafe.bg
06.06.2014, 17:46 (обновена 08.06.2014, 18:26)

Професия родител

В социалните мрежи се върти един клип, в който поредица хора кандидатстват за най-трудната работа в света - тя е 24 часа на ден, не се заплаща, няма нормирано време и обедни почивки. Сещате ли се каква е?

Това правят майките по принцип. Всъщност, родителите като цяло.

Във възприятието на хората обикновено липсата на родител е свързана със смърт, физическо отсъствие, живот зад граница - има достатъчно такива случаи.

Отсъствието обаче може да бъде и различно - има ли значение дали си пред компютъра у дома или пред компютъра в офиса, ако така или иначе не си с детето си? Емоционално ти си на работа. А през тези часове детето е самотно, независимо дали край него са роднини или някоя бавачка.

Дори баба и дядо да се намесят, отсъстващият родител оказва влияние върху развитието на детето и неговата нагласа към света. Това може да повлияе на когнитивното му развитие, което е свързано с паметта, отношението с хората, комуникацията с приятели, роднини, близки, казва Руслана Анастасова - социален работник, който се занимава с проблемите на децата и семействата. Тя е слънчев човек с позитивно излъчване, който предразполага към разговор.

По думите й отсъствието на единия или на двамата родители би нанесло тежки щети върху детското развитие. А колкото и впримчени да са бабата и дядото в оглеждането на техните внуци, това е различно, защото децата ги проектират върху себе си и растат като възрастни.

В 60 процента от случаите, с които Руслана Анастасова се е сблъсквала, майките и бащите отсъстват заради страшна ангажираност. А това съсипва отношенията родител-дете, пречи и на нормалното развитие на децата. Децата в семейство, в което единият или и двамата родители отсъстват по-често, обикновено са по-напрегнати и по-нетърпеливи.

Това се отразява и върху техните отношения в детската градина, в училище. И изведнъж се оказва, че детето е с проблемно поведение, а всъщност зад това агресивно или разсеяно поведение се крие много голяма липса - на присъствието на родител. Не толкова на физическото, колкото емоционалното такова.

Присъствие, въпреки отсъствието

Дори и родителите с напрегнат ритъм има какво да направят, за да компенсират липсата си. Като за начало просто трябва да бъдат честни към децата си - това има не просто един голям плюс, а милиони плюсове, според Руслана Анастасова.

При всички положения не трябва да се търсят виновни за ситуацията, защото това е загуба на енергия, която би могла да се инвестира в прекарване на време с детето като реванширане за отсъствието. А родителят обикновено се чувства виновен, Логично и съвсем очаквано, Анастасова съветва родителите да изберат кое е по-важно за тях - хубавата работа или хармоничните отношения с децата. Колкото не му е лесно на детето, толкова не му е лесно и на родителя.

„Аз съм зает", но имаме своя ден

Важно е родителите да кажат на децата си как се чувстват, да им обяснят, че работят от 8 до 8, че са заети. Това не означава, че детето ще разбере напълно ситуацията - все пак то има различна социална способност да ги разбере. Разговорите са важни - дори детето да е много малко, то ще разбере.

Това да планират времето си обаче е не по-малко важно. "Работиш от 8 до 8, за да изкараш пари за семейството си и това в повечето случаи е жизнено важно. Но събота и неделя - това са дните за семейството и за никой друг", казва Руслана Анастасова. Независимо дали почивните дни съвпадат с уикенда, те могат да бъдат прекарани с децата. „Ние имаме някакви представи какви искаме да бъдат нашите деца, но не трябва да забравяме, че и те имат определени очаквания от нас", казва тя и допълва, че няма родител, който да се е родил научен.

Ако не си даде сметка за това, той се завърта в кръга от мисли: трябва да работя, да обърна внимание на детето си, толкова съм изморен - хиляди неща.

Ако единият родител е по-близък с детето, а другият работи повече, детето усеща тази липса

Например, ако майката работи много, а бащата е по-често покрай детето. „Бащата може да води детето при майката в обедната почивка. Или да подредят вкъщи снимки на майката, на бащата и на детето. Една снимка на майката, една на бащата, една на детето, една - всички заедно", предлага Руслана Анастасова. Идеята е да се сложат снимки от важни моменти, в които семейството е било заедно, като е важно и да са ги избрали заедно.

И все пак решенията не са универсални, а семействата трябва да търсят алтернативи, да пробват, да не се отказват. Колкото сме хората, толкова и различни подходи трябва да се намерят, казва Анастасова.

Какъвто и да е подходът обаче, вариантът „сам вкъщи" изглежда добре само в коледен филм. Реално децата имат нужда от родителите си и е добре понякога да се слиза от въртележката на всекидневната натовареност, в която те все още не са се качили. А колкото и да са важни парите, вниманието към детето е по-важно.

Oще: възпитание  грижа  дете  деца  отсъстващ родител  отсъствие  родител  родители 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

5 AlahAkbar | 07.06.201423:01

Няма ли кой да го прибере и лекува наш Бойчо, питам аз? Диагнозата му е ясна... Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

4 Citizen X | 07.06.201421:07

Е не, ти изби рибата...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

3 Boicho Boichev | 07.06.201419:12

Сексуалните и психичните отклонения имат и скрити форми.Понякога неосъзнати.да не говорим, че маса хора си ходят недиагностицирани.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 07.06.201417:27

Бойчо, бе ти дали не се обърка, малко?

Некрофилия - Некрофилията, още наричана танатофилия и некролагния е сексуално привличане от трупове. Класифицира се като парафилия от "Диагностичното и статистическо ръководство за душевни болести" (DSM) на Американската психиатрична асоциация. Думата е изкуствено взета от древногръцки "νεκρός" (nekros; труп или мъртвец) и "φιλία" ("philia"; приятелство, любов).
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

1 Boicho Boichev | 07.06.201417:18

Има такава болест, когато вещите са поважни от хората.нарича се с ужасяващото име- некрофилия.В повечето случаи е прикита зад прекален материализъм, любов към вещите, към "мъртвата природа".И подсъзнателна омраза към живота, към всичко живо-защото е "мръсно" , "разваля","мърси" и пр.Един от сивптомите е отдаването на прекалено голямо значение на чистотота и реда.Най-яркия пример за некрофил в историята е Хитлер.Не случайно не е имал деца.
   

оценка

+0 -1