В кой отбор играе Борисов | webcafe.bg
Webcafe

В кой отбор играе Борисов...

Webcafe.bg , Ясен Бояджиев, Дойче Веле
28.03.2011, 10:20 (обновена 28.03.2011, 10:49)
бойко борисов

Снимка: © Sophia Photo Agency

... Изведнъж премиерът заряза героично-мъченическата си поза и се хвърли в защита на АЕЦ "Белене"

Преди година и половина новото правителство започна със спиране на преговорите за АЕЦ "Белене". Последваха клетви като: "няма да направя като предишните, за да заробя държавата с още пари", "нямаме нужда от "Белене", който иска, да я строи на свой риск" и "няма да има "Белене" без европейски инвеститор".

После постепенно преговорите бяха размразени, а изявленията - нюансирани. Премиерът зае позата на трагичен, изправен пред мъчителна дилема герой, подложен на нечовешки натиск от обстоятелствата и от Русия.

Но ето че по парадоксален начин съдбата му се притече на помощ. "Фукушима" преобърна представите и намеренията. Европейският съюз с нов, по-взискателен поглед започва преглед на сигурността на съществуващите и на бъдещите атомни мощности.

На България от Брюксел й бе казано, че трябва да преразгледа проекта "Белене". Европейската комисия (ЕК) пък обяви, че трябва да размисли. Същевременно везните на българското обществено мнение, което отдавна е твърде разколебано по въпроса, рязко се наклониха срещу строителството на „Белене".

Ако някой е искал да се откаже от проекта с минимални щети, няма по-добър момент от сегашния. Още повече, че в случая няма и противоречие между сигурност и икономическа необходимост. Защото нищо не налага да се поема ядрен риск в земетръсна зона, ако и без това безбройните неясноти правят проекта икономически високорисков и направо безсмислен.

Руски аргументи от устата на Борисов

Първоначалната българска реакция изглеждаше адекватна на момента - икономическият министър Трайчо Трайков обяви, че каквито и да са били размислите ни за "Белене", сега натискаме копчето "пауза" - поне за три месеца, или докато не се видят "всички нови елементи и решения за повишаване на безопасността, които могат да бъдат приети или разисквани на международно ниво".

"Тази седмица той направи няколко много необосновани твърдения", скастри го обаче премиерът. И изведнъж заряза героично-мъченическата си поза и се хвърли в защита на "Белене". По-важното е, че възприе като свои руските аргументи, с които доскоро беше спорил.

Дни преди японската трагедия министърът на икономиката изложи тези аргументи така: "Изпращат писмо, в което казват - ние ви даваме всички пари на кредит, вие няма да давате нищо, какво ви интересува цената. Това е абсолютна обида за интелигентността на българската страна. Макар че, като гледам, има и такива, които се връзват на този номер".

Сега излиза, че "на номера" е вързан самият български премиер. "Да, разбира се, ще строим "Белене", как няма да го строим... Имаме две условия - 51% държавно участие и да не даваме ние пари... А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената?", заяви той.

Мъчителната дилема е била само театър

Да оставим настрана потресаващата и срамна за един десен политик глупост на това твърдение, според което парите на заем не са разход, а купеното с тях е безплатно. По-важно е защо е това бързане.

Руската страна иска до края на март да бъде подписан поредният, 12-ти анекс към договора за "Белене" и заплашва, че ако това не стане, ще напусне проекта. Този анекс ще задължи българската страна с още 2 милиарда евро, което пък ще направи нещата необратими.

"Фукушима" очевидно застраши предварителния сценарий. Времето изтича и затова се налага картите по-бързо да се свалят на масата. Говори се, че за по-сигурно дори предстои сделката да бъде спешно одобрена от българския парламент. Което пък обяснява защо след премиера "на амбразурата" в защита на "Белене" за първи път се хвърли и неговата парламентарна група.

Така японската трагедия, замъглила бъдещите ядрени планове на света, тук предизвика обратен ефект - направи пределно ясно, че мъчителната дилема е била само театър. А ако някой е имал съмнения в кой отбор играе българският премиер, вече може окончателно да ги забрави.

P.S. Трайчо Трайков: Клан-недоклан договор!

Настоящото правителство е правителство на истински патриоти, заяви пред Нова телевизия вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обясни, че има два вида патриоти - фалшиви, които не допускат в "крепостта" си външни инвеститори и истински, които позволяват на външни фирми да се влизат в страната, но само ако спазват правилата.

Според министъра строителството на АЕЦ "Белене" ще бъде отложено, докато не се изяснят аспектите със сигурността на централата. Като "очевидно ново осем" определи разпространената от "Росатом" цена на "Белене" (8 млрд. евро). "99% от строителството на ядрените централи сега зависи от един съвсем външен фактор - Япония, Фукушима", обясни Трайков.

Той определи като "извадени от контекста" думите на премиера Бойко Борисов пред bTV, че "Белене" може да се строи и не е важно колко струва, ако друг плаща". "Това не е становище на премиера, а на "Росатом" от тяхното отворено писмо разпространено по-рано", обясни икономическият министър.

Трайков определи договора за изграждането на "Белене" като "клан недоклан" от две години, с цена от 4 млрд. евро и незнайно какво увеличение. По думите му държавата иска да активизира проекта, но не вижда никакво конструктивно решение от своя външен партньор.

"Когато искате да пуснете някого в крепостта, трябва да знаете кой и срещу колко отваря вратите", каза Трайков. Той обясни, че "някои фирми и държави са свикнали да сключват така споразумение, че да получават от 1 млрд. - 900 млн. за себе си, 100 млн. за партньора и 100 млн. за подкуп". Сега правителството се стреми да договори равни ползи както за държавата, така и за участниците в проекта, стана ясно от интервюто на Трайков.

Oще: аец белене  бойко борисов  брюксел  правителство  фукушима 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.03.2011, 06:04

28 Martin 'Matt' Sirakov | 05.04.201106:45

Въпреки, че не съм съгласен с всичко, което казва MacAllister, мисля че мнението му повдига много адекватни въпроси върху които трябва да се замислим като избиратели и като граждани, чиито деца ще живеят с последствията от нашите действия и бездействия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 17:32

27 Stoyko Georgiev | 29.03.201116:44

Статията е написана от едно гербаджийско мекере което се е продало за едната заплата. Заради такива МЕКЕРЕТА като вас съществували в цялата и история, днес България е това което е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

26 MacAllister | 29.03.201115:09

Уж сме разумни хора, а се държим като невежи диваци. Надигаме емоциите си въз основа на предразсъдъци и съмнителна или непълна информация, заемаме твърда позиция въз основа на убеждения, а уеждението може би да е добро според комунистите, религиозните и тям подобни, но е признак на съзнателен отказ от информираност и разсъдък. Добре, че има хора като No Name да приведат малко факти, ето и още за четене:
http://gigaom.com/cleantech/terrapower-how-the-travelling-wave-nuclear-reactor-works/
http://en.wikipedia.org/wiki/Traveling_wave_reactor
http://en.wikipedia.org/wiki/Fast_breeder_reactor

Защо пускам горните линкове? Ами защото ВВЕР реакторите (какъвто се готви за Белене) може и да са актуални, но като залог за далечно бъдеще едва ли са най-доброто решение. За всеки, който може да си направи сметката е ясно, че да се разчита на вятъра е вятър работа и подобни алтернативни източници могат да се разглеждат само като допълнителни, но не и стратегически. ЕвроПИйските програми са най-вероятно поредния чиновнически балон, косвено ми е ясно какви са чиновниците на EUSSR, както му казват някои, но дори и да приемем това за мое субективно мнение, технологията сама повдига въпроса "какво си мислят тия?". Не мисля, че има алтернатива на ядрената енергетика за цивилизования свят и е важно да се търсят оптималните начини за използването й.

Във връзка с това аз съм против Беляне в сегашната му форма. Разпръскването на услията ще струва скъпо, а стратегическия ефект на диверсификацията е нищожен, по-добре е да се добави умерена мощност в Козлодуй (1-2 реактора) и да се търси сътрудничество за по-модерни решения за нова централа. Такава трябва да се построи, ТЕЦ-овете освен, че превърнаха в лунен пейзаж огромни плодородни територии носят общ екологически ефект сравним с авария в АЕЦ, но разликата е, че в АЕЦ това е авария, а за ТЕЦ-а е гарантирано, но просто е разпределено във времето. ВЕЦ-ове, дори да игнорираме всички негативи просто нямаме къде да построим в необходимите ни мащаби. Остава да гледаме на ядрената енергетика сериозно и с поглед поне век напред.

Именно заради това е по-добре да не се изсилваме с Беляне, всички страни могат да получат един достатъчно изгоден компромис, ако се насочи вниманието към увеличаване на мощностите в Козлодуй. Не е нужно много, малко сме и дори само един нов реактор там ще има достатъчен ефект, а разходите за експлоатация ще са по-ниски, отколкото чисто нова централа. Щом Бил Гейтс влага парите си в нови инкарнации на FBR (Fast Breeder Reactor) би трябвало да се запитаме дали това не е разумно. Досега подобни реактори бяха по-скоро изключение, но има десетина работещи по света, с малко нови инженерни решения те могат да станат по-лесни за построяване, а ефективността им е несравнимо по-висока от всичко съществуващо досега. Докато не овладеем ядрения синтез подобни решения са единственото разумно поведение. За жалост те елиминират и някои бизнеси - например идеята на TerraPower до голяма степен прави ненужни далаверите с ядрени отпадъци, а те са изгодни. И все пак ние трябва да мислим за себе си, в рамките на едно-две десетилетия тази или подобна технология ще влезе в редовна употреба, въпроса е защо ние не насочим погледа си натам, а се дрънкаме за "има-нема" без да правим разлика между ядрен реактор и друг ядрен реактор, заслепени от новини за човешки грешки да правим още по-голяма - да елиминираме всякакъв шанс за обсъждане на всички възможности и да осъждаме наедро без никаква яснота за какво говорим и на какво се осъждаме. Прочетете и вижте сами, ядреното гориво също не е безкрайно, ефективността е по-важна отколкото изглежда и до сега само една единствена авария е резултат на конструктивен дефект - и Чернобил и Фукушима са резултат на много подобни малоумни действия на чиновници и хора гонещи само краткосрочни свои интереси. Истинската авария е възхода на чиновника и за радиацията от нея няма защита.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

25 Оня Дето Го Трият | 29.03.201113:43

Те за тая работа много данни се изнесоха, който иска да ги чете!
Но на хора като теб аргумента им е, че Мартинчо фъфлел, а еди кой си бил грозен примерно......нищо по същество.
Точка по темата от мене
Бъдете здрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

24 No name | 29.03.201112:48

Оня, дай малко по конкретно, де! Кажи как сметна цената от "Белене", че и нашите заплатки!
Да имаш коментар относно цените в момента, на които се изкупува енергията от "Козлодуй"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

23 Оня Дето Го Трият | 29.03.201112:15

А цената от Белене ще е 120 лв. само ако хванеш някой циганин на ръка да клати атомите вътре Много щастлив
Реалността за съжаление е, че за да излезат сметките цената ще се наложи да е доста доста повече..... дано са ви високи заплатките, ама не вярвам Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

22 Оня Дето Го Трият | 29.03.201111:54

Сигурен съм, че когато са решили да се строи Кремиковци навремето точно същите задълбочени аргументи са вадили Много щастлив
Понеже кажи речи лобистите за тоя проект са почти същите (или синовете им) Чугунените глави по далече от Москва не виждат!
Жалко че след 10 години няма да драскаме пак в тоя форум да ви видя как ше хленчите тогава....рев
Айде останете със здраве
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 29.03.201110:43

безиме ДА! А за сеизмичната активност:http://www.iris.edu/seismon/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 12:32

20 No name | 29.03.201110:26

Оня, като не ти се рови в нета, те ти малко инфо и сам си прави сметката:

"Цената на мегават от "Белене" ще е около 120 лв. В момента цената на мегават ток от ТЕЦ-овете в "Марица Изток" е 130 -140 , от вятъра - 300 лв., а от слънцето - много отгоре. Когато се миксира всичко това, се вижда колко ще плати българинът, дапълни Борисов. Той не отрече обаче, че в енергетиката се бият много лобита и интереси."

"Цената, на която в момента се продава енергията от ветрогенератори, е около 18 ст. за киловатчас. Доста по-евтина излиза производствена цена от 3,5 ст. на тока на НЕК, коментира шефът на АПЕЕ."

"В момента АЕЦ „Козлодуй” произвежда енергия на цена 40 лв. на мегават. Ако се пуснат ІІІ и ІV блок, ще произвежда енергия на цена 10 лв. на мегават. Атомната централа може да бъде пусната без да има някакви сериозни разходи, заявява в студиото на „Денят започва” бизнесменът Христо Ковачки. "

"Зелената енергия" и ВЕИ са един голям балон, като имотния балон който скоро ще гръмне и ще оцапа всички. Защото: тока им се изкупува СЕГА на 700 и кусур лева на мегават от фотроволтаици и 200 и кусур лева на мегават за вятърни перки. Атомния ток струва 40 лева ( не 400 а 40 лева) сега от АЕЦ Козлодуй, а от Белене ако ще и 100 лева да струва пак е пъти по изгодно. Второ-ВЕИ-тата още при производството си правят повече емисии СО2 отколкото енергия произвеждат за целия си жизнен цикъл (прочетете), трето България няма промишлен ветър демек постоянен нито има кой знае какво дадености за ВЕИ, четвърто ЗАД всеки 1 мегават ВЕИ требе да стои 1 мегават конвенционална мощност за изправяне на товара и гарантиране на постоянен бандов товар, пето електроенергийната система не може да понесе повече от 20% мощност от ВЕИ заради предишно описаното, тоз процент не е изсмукам от пръстите а е техническо изискване макс 20% ВЕИ мощност и 80% конвенционална. Шесто, ветропарковете пречат на природата а вибрациите им са вредни и за хората и фауната, това вече и най чугунените "зелени" го признават. Седмо, 1 Мегават мощност от ВЕИ струва между 3, 5 и 5 милиона евра. Ако всместо Белене требе да строим 2000 МВТ мощност от ВЕИ сетете се сами за цифрата. " Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

19 Pavur Pezev | 29.03.201109:39

Оня...той Путин сън не спи да крои планове как да ни зароби,нас богатите на ресурси Ганьовци,земя като една човешка длан.Нали сме в НАТО бре,к'ва геополитика.А сметките дето ще вдигат после тока,на боб ли го видя?
   

оценка

+0 -0