Изтичане на руски мозъци към свободния свят | webcafe.bg
Webcafe

Изтичане на руски мозъци

Webcafe.bg, Business Insider
24.07.2014, 17:50 (обновена 29.07.2014, 17:12)
Дуров

Сред изгнаниците са много популярни имена: Павел Дуров - основател на най-популярната руска социална мрежа VKontakte, видният икономист Сергей Гуриев и бившият световен шахматен шампион, понастоящем опозиционен активист, Гари Каспаров.

Повечето от клиентите на специалиста по генеалогия Владимир Палей искат от него да проучи семейната им история с една-единствена цел: да получат чуждестранно гражданство и да напуснат Русия.

Преди шест месеца ученият е имал малко подобни заявки, но този месец дори е наел асистент, който да му помага с потока от потенциални емигранти.

Повечето просто искат по-добър живот. Някои търсят повече политическа свобода, отколкото имат при Владимир Путин, а други искат да избягат от закъсалата икономика, засегната от западните санкции около украинската криза, достигнала ръба на рецесията.

"Има и хора, които са спечелили пари и сега се страхуват да не ги изгубят," казва Палей.

Популярността на Путин в Русия нарасна след анексията на Крим въпреки натиска от западните лидери заради подкрепата му за бунтовниците, обвинени в свалянето на малайзийски пътнически самолет в Източна Украйна.

Но хиляди представители на руските малцинства, несъгласни с неговата политика, гласуват с краката си

"Не споделям мнението на 90 процента от жителите на страната: тук се чувствам като чужденка, така че защо да не замина?", коментира Татяна Конкова, преподавател по руска литература и певица, изнесла последния си концерт в Москва през този месец.

Тя иска да продаде дома си в предградията на Москва и да се премести със 7-годишния си син в Грузия, където се надява да си намери работа, тъй като много от хората там говорят руски.

Броят емигрирали руснаци в последните 2 години е с около 5 пъти по-голям отколкото преди Путин да започне новия си 6-годишен мандат през 2012 година, сочат официалните статистики.

Според руския статистически институт "Росстат" 186 382 души са заминали за постоянно в чужбина през 2013 година, плюс 122 751 през 2012 година, сравнени с 36 774 през 2011 година и 33 578 през 2010 година.

Според експертите реалният им брой е много по-голям

"Официалните статистики за емиграцията са много занижени," казва Михаил Горшков, директор на Института по социология към Руската академия на науките. "За политиците ни е като аларма, когато хората искат да напускат родината си", казва той.

Когато коментират постсъветското "изтичане на мозъци", социолозите казват, че от Русия заминават точно типа хора, които са необходими, за да се компенсира недостигът на квалифицирани кадри и да се диверсифицира икономиката, така че да не зависи от износа на енергоизточници.

"Губим най-образованите, най-активни, предприемачески настроени хора", казва Лев Гудков, директор на независимия социологически институт "Левада център". "И Кремъл възприема това по много циничен начин - като метод да бъде изпусната парата от обществото."

Според него към 3 милиона руснаци са напуснали страната през последното десетилетие - толкова, колкото и в първите няколко години след разпадането на Съветския съюз, когато в Русия цареше политически и икономически хаос.

Лишени от илюзии емигранти

Въпреки че тези, които си събират багажа, са по-малко от 1% от 143-милионното население на Русия, всеки втори представител на средната класа в Москва и Санкт Петербург е споделил пред държавните социолози, че познава някой, който е избрал да заживее за постоянно в чужбина.

Сред изгнаниците са много популярни имена: Павел Дуров - основател на най-популярната руска социална мрежа VKontakte, видният икономист Сергей Гуриев и бившият световен шахматен шампион, понастоящем опозиционен активист, Гари Каспаров.

Палей казва, че клиентите му сега са 4 пъти повече, отколкото преди година. И те не се колебаят да платят таксата му от над 1000 евро; в основната си част те са професионалисти, които са просперирали през първите години на Путин като президент (между 2000 и 2008), когато ръстът на цените на петрола осигуряваше средно 7-процентен ежегоден икономически растеж.

"Хората искат по-добро качество на живот: здравеопазване за по-старите хора, образование за децата, законови и икономически гаранции за бизнесмените," коментира генеалогът.

Причините за заминаване са различни

Корупция, бюрокрация и пристрастната съдебна система мотивират предприемачите да напуснат страната. Младите търсят висше образование в чужбина и възможности за кариера. Семействата пък се стремят към по-добро здравеопазване и училища. Има и такива, които просто искат по-големи граждански свободи.

Сред "лишените от илюзии емигранти" е и популярният журналист Леонид Бершидски, който използва това определение за себе си и другите, които напускат Русия поради сходни с него причини.

Подобно на много други, надеждите му за модернизация и реформи са били съживени от това, че Путин избра Дмитрий Медведев - технически грамотен адвокат, който се стремеше да спечели симпатиите на градската интелигенция - за свой наследник, когато конституцията не му позволяваше трети пореден мандат.

Реформата на Путин в Кремъл и нарастващото влияние на ветераните от службите за сигурност и разузнаването в антуража му, стоящи зад сегашното преследване на дисиденти в съветски стил, ликвидира илюзиите при повечето от тях и ги докара до усещане за безнадеждност.

"Не съм плъх, бягащ от кораба при първия признак за проблеми," писа преди време Бершидски от Германия. "Но съм моряк, който, виждайки, че капитанът е променил курса към пристанище с лоша репутация... е спуснал спасителната лодка и е започнал да гребе в друга посока."

Гудков от "Левада център" казва, че според проучванията му расте броят на руснаците, които желаят да емигрират - 22% през 2011-2013 след преизбирането на Путин, спрямо 13% през 2009 година.

Сред населението като цяло тази стойност е достигнала 17% тази година, насред еуфорията около анексирането на Крим, което даде рамона спадащия рейтинг на президента.

Но сред критиците на Путин делът на потенциалните емигранти е достигнал стряскащите 40%

За разлика от предишните вълни от емигранти, бягащи от съветските политически репресии, или от мизерията през 90-те години, много от сегашните заминаващи остават с единия крак в Русия, като запазват апартаменти или компании в страната. Това затруднява оценката на мащабите на емиграцията в момента.

Предприемачът Леонид Волков някога е критикувал хората, че напускат, вместо да се борят за промените, които искат да се случат в Русия.

Отстоявал е тези позиции като мениджър на кампанията на антикорупционния блогър Алексей Навални, който се опита да постигне лидерски позиции чрез улични протести срещу Путин през зимата на 2011-2012 г., за да се бори срещу протежето на Кремъл на кметските избори в Москва миналата година.

Протестите обаче впоследствие затихнаха, Навални бе поставен под домашен арест, а Волков емигрира в Люксембург през октомври.

"За мен това е нещо много болезнено, защото всъщност не исках да заминавам и се гордеех с факта, че не съм сред емигриралите," казва той по телефона от новия си дом, където по негови думи работи с още 20 млади руски емигранти. "Възможностите ми да повлияя на политическия живот в страната обаче се изчерпаха."

Въпреки че е станал жертва на разследванията срещу Навални, Волков отказва да бъде наричан "политически емигрант". Според него възможностите за кариера на Запад са по-добри, особено след напускането от Русия на около $75 млрд. капитали в рамките на тази година.

Руснаците все повече усещат затягането на коланите. Само 14% от средната класа вярва, че финансовата ситуация се е подобрила по време на управлението на Путин от 2000 г. насам, докато 29 процента смятат, че нещата са се влошили, констатира изследване на руския държавен статистически институт.

В сравнение с преди десетилетие, "всичко е точно обратното," заявяват авторите на изследването. "Тогава спадът в качеството на живот на хората се приемаше за 'временни трудности'."

Средна класа от лоялни бюрократи

Докато някои от предприемачите в Русия заминават, според социолозите средната класа в страната вече не нараства, а се променя по драстично различен от Запада начин - като е все по-доминирана от бюрократите.

"Ако най-креативният сегмент от малки и средния бизнес изчезва, това е признак за неприспособеност на икономиката като цяло," коментира Нитика Маслеников, съветник в московския мозъчен тръст Интитут за съвременно развитие.

Около 68% от средната класа са държавни служители, което подхранва популистка политика от рода на предложението за голям ръст на заплащането в публичния сектор, което направи Путин миналата година в опит да спре уличните протести.

"Странно е, но сега имаме повече държавни служители, отколкото имаше в съветската администрация, за население което е поне 2 пъти по-малко," коментира Горшков.

Агресивната реторика на Путин в отговор на санкциите от САЩ и ЕС за участието на Москва в украинската криза засилиха популярността му до рекордни нива от 2008 насам, когато той жънеше славата от успеха на 5-дневната война на Русия с Грузия.

83% от руснаците одобряват управлението на Путин, показва социологическо изследване на "Левада" от миналия месец - и това кара критиците му да се чувстват още по-изолирани от всякога в родината си.

"Има много хора като мен, които сега се чувстват ненужни," казва 42-годишният Алексей Иванов, бивш активист от сибирския град Екатеринбург, който се е преместил в Киев, за да стартира бизнес с търговия чрез Интернет.

"Властите разполагат с всякакви инструменти да притискат бизнесмени, които не ги подкрепят... така че защо да поемам ненужни рискове?"

Откакто Сергей Кузнецов е емигрирал в Париж, толкова много хора са се обърнали към него и съпругата му за съвети как да емигрират, че от този месец той е започнал да взема такса от 700 евро за услугите си. "Помагаме им да решат къде би било най-добре да заминат," казва той.

Клиентите на Палей основно мислят за заминаване на Запад. Ако успеят да проследят в корените си полски, израелски или български произход, те кандидатстват за паспорти там. Ако не, Палей ги насочва към свои партньори в Латвия, Чехия, Кипър или България, където могат да придобият гражданство чрез инвестиции.

"Въпросът е много повече откъде заминават, отколкото къде отиват," казва той.

Oще: владимир путин  гари каспаров  емиганти  емиграция  москва  павел дуров  путин  режим  русия  сергей гуриев  ссср 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2014, 10:38

16 The Seeker | 02.08.201400:13

@Оня Дето Го Трият | 26.07.201418:31
"Темата за емиграцията е по повод на това, че олигофрените тук твърдят как някой плащал на украинците да искат да се откъснат от руското влияние и да се асоциират с развития свят, т.е. Западна европа. Нормалния стремеж за всеки нормален човек.
А факт е че платени са единствено другите - тия които предлагат неатрактивната опция, отцепване от Украйна и връщане към Русия"

Това ли е повода на темата? Усмивка
Или това е само болна теза, в която искрено искаш да вярваш, че е истина.
Не плащат на Украинците като народ, а на част от тях (тези превзелите властта със сила и оръжие).
Докажи, че са платени "тези другите",
"... предлагали не атрактивната опция..." не атрактивна за кого? За тези, които си вадят хляба понеже над 70 % от БВП на Украйна се образува от стокообмен с Русия, или не атрактивно за тези, които направиха преврата?

В една друга тема ти писах - разясни на нас "олигофрените" с какво ще се подобри живота в Украйна след това въпросно асоцииране. Ако се затрудняваш значи просто си чеше езика на тема, която дори не разбираш - опитай поне да предположиш какво ще се случи след асоциацията.
Като седнеш да пишеш отговор се замисли с какво се подобриха нещата в БГ от как сме в ЕС - ако и тук се затрудниш, по добре не отговаряй и на предното.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

15 тъп | 29.07.201421:41

Изтичащите "руски" мозъци обикновено са евреи, или малцинства от бившите републики. Иначе гигантската, славянска, православна душа силно предпочита водка и насилие. Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

14 hidden_in_the_shadows | 27.07.201411:17

Много ми е тъжно, как белите православни християни са прецакани. Факт е, че живота на запад от Полша е по-добре, факт е, че всички искаме да идем на запад от Полша. Къде се объркаха нещата не знам. Защо стана така не знам, но съм много тъжен. Жалко е. Докато пиша тия редове си стягам куфарите, понеже лятната ваканция свърши и е време и аз да отлитам назапад... отново ...
Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

13 pixie | 26.07.201421:39

Айде сега да се тревожим, че от Русия изтичали мозъци!
По-разумно е да се разтревожим, че от БГ изтичат мозъци регулярно. Русия не виждам какво сте я замислили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 26.07.201418:31

Темата за емиграцията е по повод на това, че олигофрените тук твърдят как някой плащал на украинците да искат да се откъснат от руското влияние и да се асоциират с развития свят, т.е. Западна европа. Нормалния стремеж за всеки нормален човек.
А факт е че платени са единствено другите - тия които предлагат неатрактивната опция, отцепване от Украина и връщане към Русия

Айде културистчето с глупавата муцунка да вземе да обясни защое така вместо да философства?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 26.07.201415:57

"Според руския статистически институт "Росстат" 186 382 души са заминали за постоянно в чужбина през 2013 година, плюс 122 751 през 2012 година, сравнени с 36 774 през 2011 година и 33 578 през 2010 година."


Дори в годината на най-висока емиграция имаме 186 382 при население от над 120 млн. Докато бг-то произвежда 50к при население от 7 млн. Разбирате ли несъстоятелността на подобна публикация? Дори ръст от 500% при сравнение между 2013 и 2010 за Русия е нищо, и емирацията е временно явление, докато за нашата страна си е устойчиво.
По-скоро в мен буди любопитство въпросът какъв е ръста на емирацията в други европейски страни, а не толкова дали Путин е виновен за неволите на руските емиранти. И защо след като бг-то си няма "цар Путин" и не е подложено на санкции, толкова много хора предпочитат да си бият камшика, пред изкушенията на местната демокрация? Може би, защото докато ни пълнят главите с тъпотии, нашенската "класа на превилигированите" многократно надмина по влияние тази на рушняците?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

10 МарКом | 26.07.201412:05

Те и китайски мозъци изтичат... с държавна поръчка :-)
Така че не се знае точно кое, какво и как.
Както каза някой - те още поне произвеждат мозъци... а ние не.
Ей това е тъжното. Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

9 Прокопи | 26.07.201410:35

Оня, нямам намерение да ти казвам неща, които са ти ги кавали много други, а и сам си ги знаеш. muhihihihi

Да си призная не съм чел статията, защото рядко чета статии на уебкафе по темата. Но специално Павел Дуров (лауреат на стипендията на президента на РФ и правителството на РФ, трикратен лауреат на Потанинска стипендия - този Потанин е приятела на Путин) "изтече" към Сент-Китс и Невис срешу 250 хил. долара.
Свободна страна и всеки е свободен да ходи където си поиска Много щастлив. А ти, Оня, в свободна България, не можеш да мръднеш от Люлин Много щастлив.
Ясно е, че повечето се стремят към Западна Европа и САЩ, но всеки стига до там, докъдето може. А вие руснаците не ги мислете. Мислете за хората които обичате, а не за тези, които мразите. (ако Оня въобще се сети за някой, който поне не мрази)
По онези географски ширини обичат да казват: Нас ни мразят тези, които са по-слаби от нас. На по-силните, въобще не им е до нас.

Абе къде изчезна Фучеджиева?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 26.07.201409:19

Ебаси как се гънат червените мекерета тук Много щастлив

Прокопи
"...Впрочем изтичането на мозъци от Изт. Европа, Индия, Китай сигурно още по-голямо, нооо уебкафе се интересува от Русия...."

Ама накъде изтичат тия мозъци бе приятелю, това се пита в задачата?
Щото из другите статии пък ни убеждавате, че имало едва ли не масова емигрантска вълна от останалия свят към Русия..... а не обратно, каквато е действителността

А Янаки е олигофрен не разбирам
Естествено че ще се сети за нещо за незнам си кой си век. Ама то и тогава за емиграция са избирали Западна европа.
Днес може само с един Сноудън и един Депардийо в обратна посока да се отчетете.

Въобще трудна работа е да се пънеш да изкарваш черното бяло. Айде сега Прокопи, кажи пак колко тъп е Оня, че темата се закучи Много щастлив
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

7 янаки | 26.07.201408:43

Не виждам нищо спорно в статията. Несъгласни с статуквото в Русия млади и образовани хора напускат страната си и отиват там, където им се струва, че ще се реализират по добре и мислят че ще бъдат по-свободни. Броят им нито в абсолютни измерения, нито в процент би обезпокоил коя да е държава. От съседните страни други млади а защо не и образовани хора, имигрират и като цяло показателят е положителен (според CIA fact book – 1.62).

Дори от обетованата, според някои, страна САЩ, също млади и образовани хора емигрират по света. Тези, които са запознати с биографиите на видните американски писатели, художници, композитори.... от XIX и XX век знаят колко много от тях са избирали Европа, най-вече Франция, за да живят там. Някой по-познати имена са Хенри Джеймс, Ърнест Хемингуей, Скот Фицджералд, Ъруин Шоу, Езра Паунд, Гертруд Стайн......
   

оценка

+0 -0