Дублиращият отбор на Европа | webcafe.bg
Webcafe

Дублиращият отбор на Европа

Webcafe.bg, по в.De Volkskrant
11.12.2013, 16:49 (обновена 13.12.2013, 07:52)
Украйна

Снимка: © Stern

Ситуацията в Украйна показва, че пълноправното членство в ЕС е нереалистично за такива като нея и Турция. Европейският съюз трябва да раздели членовете си на две групи, за да запази геополитическата стабилност по границите си и обществената подкрепа във вътрешността.

Надигането в Украйна срещу президента Виктор Янукович и неговата капитулация пред лицето на руските заплахи принуждава Европейския съюз да размисли над своята позиция. Путин подкупи Киев по начин, който е невъзможен за Брюксел. ЕС в краткосрочен план не може да предложени много повече от споразумение за асоцииране, а в дългосрочен остава привлекателната идея за демократична държава, базирана на европейския модел.

От гледна точка на Европа, по геостратегически причини е важно Украйна да застане на правилната страна в своя конфликт с Русия. Случаят е същият и с Балканите и Турция, чиято вярност Брюксел също се надява да спечели с обещания.

Проблемът е, че политиците и гражданите твърде често имат нереалистични очаквания за членството в ЕС, докато Брюксел в решаващи моменти няма куража да каже „не" - от страх дадената страна да не се отчужди.

Руска експанзия

Въпреки че ЕС се въздържа от прекомерни обещания пред Киев, поддръжниците на споразумението за асоцииране в Украйна го виждат като първа стъпка към бъдещо членство в общността. Никой не може ясно да обясни защо Турция е по-европейска от Украйна, защо анадолска Анкара е европейски град, а Лвов (със своите хабсбургски корени) - не.

Когато става дума за преследване на евроамбиции, в Киев със сигурност могат да разчитат на Варшава. Нито една страна от ЕС не иска да е гранична за съюза и затова е нормално поляците да се опитват да вкарат съседите си в общността. Историческият и твърде разбираем страх от руска експанзия просто изисква обособяването на буферна зона.

ЕС ще трябва да се отнася нежно с Украйна. Проевропейските кръгове в страната се опитват да я насочат към членство и Брюксел няма да я отреже безцеремонно - по същия начин както нямаше куража да извади България и Румъния от чакалнята (което в крайна сметка доведе и до тяхното членство в евросъюза).

Наистина, Брюксел никога не е посмявал да постави географска граница - и в случая не оставяме настрана даже Турция.

Лоши балкански спомени

В желанието си да се включи в наддаването срещу Русия, Европа трябва да предложи на Украйна нещо по-привлекателно от споразумение за асоцииране. В същото време, не е реалистично да очакваме, че страната, която води световната класация по корупция, ще може в обозримо бъдеще да покрие критериите за членство.

Ситуацията е сравнима с тази в България и Румъния през 2007 г. или със случващото се в новите канидат-членки от Балканите. Гърция, която заплашваше да срине еврото, е доказателство, че лошите практики не изчезват даже и след три десетилетия в Европейския съюз.

Три лоши варианта или два отбора

Европа има три варианта за действие със страните, които искат да станат част от ЕС. Тя може да спре разширяването, да каже в прав текст, че амбициите са нереалистични или да започне преговори като тези с Турция, които в един момент започват да буксуват и така създават външнополитическо напрежение. Факт е, че отказът в началото е по-малко болезнен от усещането за излъгани очаквания по-късно.

Третият вариант е да тръгнем по т.нар румънски път - да допуснем кандидат-членките да се приближават до членството си, въпреки липсата на развитие. Прибързаното присъединяване на източноевропейски страни кара жителите на Западна Европа да гледат с все по-лошо око на европейските ценности.

Това се превръща в подкрепа за популистите и вече се клатят даже такива аксиоматични постановки като свободното движение на хора - видимо е в изказванията на британския премиер Дейвид Камерън.

Релистите са наясно, че за покриване на критериите за членство, Украйна, Турция и Сърбия трябва да минат през трансформации, които ще отнемат десетилетия... а може би даже поколение. В същото време, Брюксел не иска да отблъсне тези държави - и с право.

Дошъл е моментът да се помисли за различните преходни форми: разделение между А и Б членство, алтернатива на концепцията за „Европа на две скорости", която наистина съществува с помощта на еврото.

Опасност от имплозия

Този изход от заплетената ситуация е тема табу, защото някои от А-държавите биха предпочели да не получават подобен статус, а други от по-амбициозните членки на ЕС не са в състояние да поемат отговорностите, които той би изисквал от тях.

Разделението обаче ще стане неизбежно, ако ЕС иска да запази подкрепата на западноевропейските, докато продължава разширяването си на изток в името на геополитическата стабилност. В противен случай ще имаме един Европейски съюз, които може и да стига до Кавказ, но всеки момент ще се взриви отвътре.

Oще: брюксел  геополитика  европейски съз  ес  корупция  критерии за членство  разширяване  русия  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.