От Витоша по-скъпо нема... | webcafe.bg
Webcafe

От Витоша по-скъпо нема...

Webcafe.bg
17.12.2010, 14:25 (обновена 21.12.2010, 14:58)
Витоша

Снимка: © Skyscrapercity.com

За 3 години "Витоша ски" вдигна 2 пъти цените за ползване на старите съоръжения на Витоша, но така и не извърши промените, които обеща през 2007-а

Зимният туристически сезон започва с пълна несигурност за една цяла професионална гилдия и с един опит за безпрецедентен, едноличен и абсолютен контрол върху пазара на една от основните зимни туристически услуги, иницииран от Българска федерация по ски. За това предупредиха днес от сдружение "Българско ски училище".

Наред с монопола, който федерацията налага върху обучението и дейността на ски инструкторите, се явяват и скъпите цени за ползване на старите съоръжения на Витоша, наложени пък от фирмата "Витоша ски".

Стари лифтове, солени цени

За 3 години "Витоша ски" вдигна 2 пъти цените за ползване на старите съоръжения на Витоша, но така и не извърши промените, които обеща през 2007-а - подмяната или обновяването им.

Това обявиха на пресконференция днес от Сдружението на Витошките ски и сноуборд училища, които освен това припомнят, че съоръженията работят тогава, когато собствениците им сметнат за целесъобразно.

"Витоша ски" се появи преди три години с обявлението да е "спасител" на планината и борец срещу разрухата и застоя, владеещи лифтови съоражения, сгради, хотели и т.н. в района на Алеко-Щастливеца. Тя закупи от предишните собственици старите лифтове и влекове в района, хотел "Простор", както и двата лифта, свързващи София и Драгалевци с Алеко.

Обещанията бяха как до 2-3 години ще бъде подменен поне един от основните ски-лифтове ("Романски") и ще се продължи с подмяната и обновяването на останалите по европейски стандарти.

Колко "лоши" са зелените...

Направлението, по което най-усилено се работи, е да се прокара на всяка цена нов устройствен план за този район на планината, казват от сдружението. Още преди година предложението за новото "прекрояване"  беше скромно обявено във вид на плакат на началната станция на лифт Симеоново, с обяснението, че който се интересува, може да се запознае от табълцето, дадено в такъв мащаб, че и орел би трябвало да ползва очила, за да види нещо по-подробно, коментират оттам.

Според декларацията на Витошските ски и сноуборд учители общественото обсъждане е било внимателно избягвано и заменено с пропагандни кампании по медиите от типа как трябва да подкрепим усилията на фирмата и колко са лоши "зелените", които само пречат на прогреса.

Всъщност крайната цел е да се промени из основи приетия през 2005 г. "План за управление на Витоша", който по закон действа до 2013 г.

Отделен въпрос е предложението за строежа на нова кабинкова линия за връзка с планината, стартираща от центъра на Драгалевци и минаваща - незнайно как, през къщите, имотите и над главите на хората, та до Алеко.

Чии интереси обслужва превръщането на Алеко-Щастливеца в скъп и излъскан курорт?

Ако актуалните към момента цени на транспорта (автобус - 8 лева и/или лифт 8-10 лева) и ски-лифтовите съоръжения на Витоша са на и НАД европейските нива, можем да си представим за какви цени ще става въпрос, след и ако пропагандираните чудесни промени се случат?

Ето и малко статистика за сезон 2009 - 2010 г.:

Ски зона "Алеко", Витоша:

Разполага с  2 лифта и 4 влека на възраст 20 и повече години,  както и около 10 - 12 км писти - еднодневна карта за възрастни: 35 лева (18 евро), карта за 6 дни = 147 лева (75 евро), сезонна карта = 590 лева (302 евро) (данните са от таблото пред касите на фирмата от 17 януари 2010 г.).

Ски зона Цилертал - Хинтертукс, Австрийските Алпи:

Зоната разполага със 170 съвременни лифтови съоръжения и  649 км писти на обширна територия, част от която е и ледникът Хинтертукс (3200 - 3400 м) и достъп от около 18 отделни селища. За ползване на всичко това цените са следните: (данните са към януари 2010 г.)

  • еднодневна карта за възрастни: 76 лева (39 евро)
  • карта за 6 дни = 378 лева (193 евро)
  • сезонна карта (от средата на декември до средата на април) = 1085 лева (555 евро)

За ски зона и ледник Капрун, Австрийските Алпи, цените са почти идентични.

От сдружението посочват сметката: на световно известни ски зони цените са 2 пъти по-високи в сравнение със скъпата ни Витоша, но възможностите и услугите, които те предлагат са 50 пъти по-мащабни от нашите.

А иначе може, по-иначе може, историята познава едни планове за поетапно разработване и развитие на Витоша и Алеко още от началото на 80-те години на миналия век, които са доста премерени и разумни, но за съжаление така и не бяха подкрепени и реализирани от държавата. Защото тук е ясно, че без общата воля и подкрепа на държава, община и разумен инвеститор, нещата няма как да тръгнат в добра посока.

Българската ски федерация (си) прави монопол

Междувременно, освен проблемите на Витоша, се явява и още един в навечерието на зимния сезон - нови правила за продажба на лифт карти за ски инструкторите. За проблема съобщиха от сдружението "Българско ски училище" -  национално професионално сдружение на ски учителите у нас, основано преди 45 години. Всички работещи ски учители у нас са преминали квалификационни курсове или са потвърдили квалификационното си ниво пред сдружението, което е удостоверило тяхната международна квалификационна степен.

С решение на управителния си съвет от 7 октомври т.г. обаче Българската федерация по ски създава структурно звено към федерацията - "Направление Български професионални ски учители". Три седмици по-късно УС приема и устройствен правилник на новото звено.

С този документ федерацията по ски открито заявява претенция да бъде единствената организация, която извършва обучение и удостоверяване на квалификация на ски и сноуборд учители, посочват от "Българско ски училище".

Предвижда се и членство на практикуващите ски учители в това административно звено, въпреки че съгласно Закона за физкултурното възпитание и спорта (ЗФВС) в спортни федерации могат да членуват само спортни клубове. В документа е предвиден пряк и едноличен контрол дори и върху стопанската дейност на ски училищата, въпреки, че това е спортна федерация, регистрирана по ЗФВС, чиито компетенции са изцяло извън търговската дейност, която осъществяват ски училищата.

Бъдещите членове се задължават да спазват неясно разписани правила и условия, без да е гарантирана дори минимална възможност за обратен контрол върху решенията на въпросното звено. Ръководството му обаче е пряко подчинено на председателя и на УС на Българската федерация по ски и се назначава от него. Председател е Цеко Минев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка.

Потвърди, не обсъждай

С писмо от 29 октомври т. г., отправено само до четирите най-големи зимни курорта - Банско, Боровец, Витоша и Пампорово, Минев ги информира за създаването на новата административна структура към федерацията, уведомява ги, че предстои "прелицензиране" на всички ски учители и ски училища, което ще се извърши от БФСки.

От курортите се иска до една седмица да потвърдят готовността си да работят и да издават лифт карти на ски училища и ски инструктори, лицензирани единствено и само от новото звено към Българската федерация по ски.

И бързо-бързо ръководствата на Банско, Витоша и Боровец се отзовават на ултиматума. Независимо че новата административна структура е създадена преди по-малко от месец, няма учебна програма, нито изграден механизъм и критерии за определяне на квалификационно ниво.

Последствията

Макар и изрично да са уведомени от председателя на БФСки, че т.нар. "прелицензиране" ще се извърши на база на удостоверенията за квалификация, издадени до момента от сдружение "Българско ски училище", курортите единодушно отказват продажбата на лифт-карти на членовете на това сдружение.

Към настоящия момент ски учител може да закупи карта за лифт съоръженията в тези курорти единствено ако представи удостоверение за членство в новото звено на БФСки. На всички останали се отказва на място, на касите в зимните курорти, без някой да се ангажира с обяснения или да се помъчи да мотивира тези откази. От два дни "Витоша ски" АД официално е обявила условието на сайта си в Интернет.

Рекет

От сдружение "Българско ски училище" определят подобни действия като "нагъл и примитивен рекет". На практика, за да могат да работят през зимния сезон, те са принудени насила да станат членове на новата неясна структура към федерацията и да се подчиняват безусловно на всички бъдещи прищевки на УС и на председателя на БФСки, по силата на приетия устройствен правилник.

Сдружението е изпратило сигнали до - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, до Министерство на физическото възпитание и спорта, до Министерство на образованието и науката.

Три седмици след това отговорите още ги няма...

Oще: българска федерация по ски  витоша  витоша ски  сдружение  ски  ски инструктори  сноуборд  цеко минев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

59 emo13 | 28.12.201013:39

И аз това питам...Това със съда няма да се получи. Адвокатът ми дълго се смя и каза..."псувай си на воля - нали за това са форумите". Така че , уважаеми анонимнико, докато не събереш смелост да ти размажа физиономията на живо - ще се наложи да го правя само вербално...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

58 fALLEN | 24.12.201011:56

баси, кой пак пусна на лудите нет? Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

57 emo13 | 23.12.201021:05

Момченце недорасло. сканирам тази страница и оттук нататък ще изкарвам пари от теб чрез съда Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

56 fALLEN | 23.12.201019:27

и пак ще се повторя, за емо и за другата олигофренка, дето тръгнала да взривява морени (ама ти верно си адски тъпа и нагла, щом продължаваш да поддържаш тая дебилна теза :lolУсмивка - нищо не казахте за старите съоръжения, за съществуващите вече писти.
демек - въздух под налягане и тука и в живота. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

55 fALLEN | 23.12.201019:25

отдавна минах възрастта (16) да си го меря с разни путьовци от форумите. онова в профила ти, я е твойто име, я на некой дето го мразиш, да не говориш че точно такава комбинация са сигурно поне 20000 човека в бг.
демек - путьо си си. наживо, ако се държиш като простак, със сигурност ще го отнесеш. не от мене. принципно. ама наживо си кротък, нищо, че тука се дуеш. Усмивка аре понамали злобата - коледа е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 14:32

54 Маня Маняна | 23.12.201001:31

П.П. И не съм социопат определено, нито съм воинстващ еколог.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2010, 14:32

53 Маня Маняна | 23.12.201001:29

А кому са нужни нови писти? Старите са си достатъчни, стига да се подменят съоръженията. Твърдя това от позицията на скиор от както се помня, отскоро човек който с това си вади хляба и като човек, който обича планината по принцип, Витоша в частност и природата изобщо. Всякакви апели да се взриви планината за мен са меко казано малоумни. И не природата трябва да се адаптира за нас, а ние да се адаптираме към нея. Това, ако не го разберат всички, скоро ще загинем барабар с морените и полянките.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

52 tedi | 22.12.201015:19

Ааа, има и сопиопатки, не обиждай! Плези се
Поздрав за всички фили и фоби, весели празници!
http://www.mylyricsbox.com/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD-song-lyrics.175120

Без малко щях да забравя: Бойкот на Първа инвестиционна! Лош или много луд Лош или много луд ! Гадни продажници, пълнещи гушите си чрез унищожение на хубавата ни природа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

51 Thea Atanasova | 22.12.201011:04

А ти изглеждаш като чаша кафе с въпросителна...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

50 strawsPulledAtRandom | 22.12.201010:52

"...Така че някой с малко повечко мозъчец се е сетил, че по-добре да се взривят каманаците..."
-----------------
Нищо, поне изглеждаш симпатична Намига
   

оценка

+0 -0