Френските социалисти тепърва ще търсят виновници и изкупителни жертви заради загубата на местните избори | webcafe.bg
Webcafe

Изборният проблем на Оланд

Webcafe.bg, по BBC и Reuters
01.04.2014, 09:54 (обновена 02.04.2014, 08:53)
Франсоа Оланд

Снимка: © Getty Images

На френските социалисти им предстои трудно жонглиране

Социалистите на Франсоа Оланд ще се борят на европейските избори, белязани от голяма изборна загуба и слаби икономически показатели.

Всеки политик мисли за "следващите избори". Френските социалисти обаче биха предпочели да забравят последните колкото може по-скоро.

Вчера те изгубиха 155 града, от около 500 контролирани от тях. "Наказание," гласеше заглавието на първата страница на ляво ориентирания вестник Liberation.

Премиерът Жан-Марк Eро - един от най-близките хора на Оланд и негов приятел, заяви, че поема част от вината за поражението на кабинета. Подаде оставката - своята и на целия кабинет, заради изборното поражение. Новият министър-председател на Франция ще се казва Мануел Валс, досега министър на вътрешните работи и човек, който се харесва повече на десницата, отколкото на левицата, но какво да се прави...

Премиерите на Франция винаги са гръмоотвод за критиките, но този достоен опит да се отклони вниманието от президента не може да скрие истинския проблем.

Франсоа Оланд се проваля

Нивото на безработицата, която Оланд обещаваше да намали към края на 2013, продължава да се увеличава.

Броят безработни е нараснал с 31 500 за последния месец, като ръстът им е сред най-големите през изминалата година. Общият им брой - включващ и тези, които работят почасово - е почти 5 милиона души.

Вчера бе оповестено, че правителството на Оланд не е успяло да изпълни и заявения дефицит от 4.1%, обещан на партньорите от ЕС. Така че предстои още орязване на държавни бюджети.

По-високите данъци (които някои от левите определиха като "наказание" за богатите) изглежда плашат работодателите. Според ООН, преките чуждестранни инвестиции във Франция са спаднали с шокиращите 77% за миналата година.

Време е за нов етап

Ден след поражението на управляващата Социалистическа партия на местните избори президентът каза, че е време да бъде поставено начало на нов етап. Той призна, че е лично наказан от избирателите на местните избори, възприети като референдум за неговото управление.

"Поверих на Мануел Валс задачата да оглави правителството на Франция", каза президентът. "Чух вашето послание, то е ясно. Недостатъчна промяна и твърде голямо бавене. Недостатъчно работни места и твърде голяма безработица. Недостатъчна социална справедливост и твърде много данъци. Това послание е отправено лично към мен. Трябва да му дам отговор", каза президентът. Той обеща по-малоброен управляващ екип и намаляване на данъците до 2017 г.

Новото правителство ще изпълнява т.нар. "пакт за отговорност", ще намали разходите на работодателите и ще стимулира заетостта.

Президентът каза, че Франция ще трябва да убеди партньорите си от ЕС да вземат под внимание усилията й да стимулира икономиката, когато определят нейните ангажименти към Брюксел.

Назначаването на Валс на премиерския пост предизвика недоволство сред по-лявото крило на социалистите, които не одобряват по-либералните му възгледи. Освен че е известен с острите си изявления и подход към ромите, той не пести критики и към курса на своята партия.

Двамата министри от партията "Европа, екология, зелени", участвали досега в правителството, отказаха да влязат в новия кабинет. Смяната на хората няма да реши проблемите, нужно е скъсване със социалистическия модел, смята водачът на десния Съюз за народно движение Жан-Франсоа Копе, а според крайнодясната лидерка Марин льо Пен, новият премиер е ултралиберал и убеден проевропеец.

Тези "следващи" избори

Тези "следващи избори" - изборите за евродепутати, предстоят след по-малко от два месеца, а Националният фронт и консервативната партия "Съюз за народно движение" (UMP) са с изравнени позиции.

И двете партии имаха поводи да празнуват снощи. Националният фронт взе рекордни 14 (с шанс и за петнадесети) града, докато UMP взе другите 140 града, изгубени от социалистите. Добри новини за лидера на UMP - Жан-Франсоа Копе, който действаше в сянката на бившия президент Никола Саркози.

Марин льо Пен, не твърде изненадващо, също се концентрира върху "следващите избори". "Това ще е политическо земетресение," коментира тя. "Възраждане на патриотизма и суверенитета в Европа."

Сред социалистите предстои търсене на виновници и изкупителни жертви. Но именно лидерът на десницата Копе изрази мнението на недоволните гласоподаватели.

"Истинският въпрос е: какво иска Франсоа Оланд да направи с нашата страна?" запита той. "Това, което хората искат повече от всичко, е усещане за ефективност, за видими резултати."

Френското правителство се очаква да представи до 15 април нов план за орязване на разходите, така че да се постигнат целевите дефицити за ЕС - но кабинетът се очаква също така да понижи корпоративния данък, за да помогне на закъсалите френски компании.

На Франция предстои доста трудно жонглиране.

Oще: десница  избори  левица  мануел валс  социалисти  франсоа оланд  франция 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.