Музика ще слушам само ако ми харесва | webcafe.bg
Webcafe

Музика ще слушам само ако ми харесва

Стела Ташева
11.05.2011, 16:41 (обновена 12.05.2011, 08:20)
Галена

Да пишеш срещу чалгата е "ултра" чалга

Четох "В защита на чалгата" вчера, но тъй като утрото е по-мъдро от вечерта, т.е. обядът от вечерята, днес реших да споделя някои "за" и "против" по въпроса.

Абсолютно вярно е - да пишеш срещу чалгата е "ултра" чалга. Общо взето освен разтривка на... егото, полза няма. Който слуша чалга, ще си я слуша, който не слуша - няма и да те чете, освен ако и той не иска... разтривка.

И да, чалгата е тук, за да остане. Но според мен мотивацията "да харесваме чалгата, понеже тя честно си изкарва парите" не е много адекватна. Тя, разбираш ли, била по-искрена от сбирка в Червената къща и по-коректна от професор в СУ. А и сближавала културите...

Не съм съгласна. Колко ниска топка трябва да поеме човек, за да е в играта? И тази под тенис мрежата ли? Отказвам да харесвам опит за изкуство, само защото е по-продуктивно от оръфан интелектуалец.

И нещо повече - и оръфаното псевдоинтелектуално изкуство няма да слушам. (То пък се цели някъде в небето и въобще не играе в мача.) Тук дори не можем да противопоставяме масова и елитарна култура, понеже нито песните на Преслава са толкоз масови и обожавани у нас, нито елитарните опити на разни бг звьоздовци са култура...

Т.е. казано накратко, нито Галена ми се слуша докато пътувам, нито експерименталното църковнославянско песнопение на известния композитор Незнайко Незнаев, нито Графа...

Според мен чалгата може да се разглежда като масово явление, но да не говорим само за балканските ритми, а за чалгата въобще, било то Ейкън, Риана, или Джони Холидей...

А това, което кара хората да я слушат, е не "сближаването на културите", а лесният и ефектен модел на живот - хубавото момиче пее и изкарва много пари, силното/богато момче дава много пари за хубави момичета, коли и удоволствия.

Хората практически не знаят как да живеят, а това са много ясни послания, в които всъщност няма нищо лошо. Ми няма точно мен да уцелят, си мисли и войникът на фронта, защо пък да не стана фолк-певица и да си пея, пея...

Че какво му е лошото да пееш и да изкарваш пари, или да си харчиш парите за пиене, йедене, тия три работи? Даже е жизнеутвърждаващо. Сега, че моделът е ярко и вулгарно показан, че няма никакъв опит за летене... то е друга работа, на много места се случва. Според мен и някои песни като "Клетва" са си жива чалга, просто им липсва визията на Милко...

Проблемът е както винаги, когато подведената тълпа решава да приложи модела на практика. Примерно, далеч не всяко момиче е хубаво и пее добре, далеч не всяко момче има пари, които да харчи. Не всеки клас е задружен, старите приятели често вече не са приятели, а и не са и били някога, като се замислиш... Драма.

Но пък, когато нещата се провалят и осъзнаеш реалността, няма да слушаш песнопения и абстракции, а ще надуеш Ивана, защото "Ние сме номер 1", нали, и "За какво са ни тези пари". Или Шакира, с нейните "Възражения". Което утешение някак си пропускат да изкажат толкова ясно останалите форми на класическа българска музика.

Така де, с Д2 ли ще се утешава човек или може би с "Вода" или Каффе... Твърде са сухи в една такава ситуация, а и безчувствени като цяло. А пък да се доразплакваме с кучето на крайния квартал... по-добре да не почваме.

Колкото до сближаването на културите... все ми се иска да попитам, кои култури? Турската култура е много повече от копираните пайнерски хитове или тв сериалите. Сръбската, гръцката и румънската - също. Както и мексиканската е повече от "Богатите също плачат" или каквото там продуцират в момента.

Така че всеки слуша това, до което е дорасъл като модел. Това, което е в неговия контекст. Или това, което може да понесе в момента. Ако е прозрял под дадено лицемерие и/или е развил по-сериозен музикален вкус - добре, ако ли не, има клубове за всички, във всякакви състояния. Не смятам да давам предимство на никой, защото е такъв или онакъв - честен, междукултурен, нечестен, интелигентен и пр.

Музика ще слушам само ако ми харесва.

Oще: култура  музика  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.01.2012, 00:10

21 underthebridge | 21.01.201200:17

Съжалявам, но мисля че не разбрах тази статия. не виждам проблема в чалгата като музика, за жалост тя е просто един израз на чалга маниера, на всичко онова, което не е реално, а се цени. предполагам, 4е трябва ако изобщо тази тема ще се засяга, трябва да почнем от много по- отдалеч. и то е семейство, мас медия, целия мироглед. чалгата не е виновна, тя просто задоволява определените нужди.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.10.2010, 22:09

20 Giimi | 09.07.201118:30

Нали за да харесваш, трябва някой да ти обясни кое е красиво! И ако си израстнал под масата в кръчмата, върху която мама пийнала върти кючек, а ти невръстен, щракаш с пръсти - Кога ще чуеш Моцарт или Битълс ??
Едни мръсни пари и проекта - "хляб и зрелища, докато ние приватизираме" както и "Прост народ лесно се управлява" ни доведоха до това опростачване.
Но аз ще си водя упорито войната с простотията и чалгата и мисля че успях в едно - да опазя децата си от нея.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.12.2010, 18:10

19 Hristo Petrov Mourtazov | 14.05.201114:14

И от утре всички тръгвате на уроци по солфеж! Да повторим: тоника, субдоминанта, доминанта!
Няма чалга, няма рок! Всичко е тоника, субдоминанта, доминанта!
Е, в японската музика строят е съвсем друг...Ама на европейците им звучи някак какафонично! Защо ли...?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2011, 21:51

18 Samosval | 14.05.201113:17

Съгласен съм със статията на 100%! Ако човек е наистина дорасъл и развил истински музикален вкус, забравя за чалга, поп, рок, класика, пуска си хаусчето, трансчето и другите електронни циклачки, пали си коза, че иначе се не търпи тази музика и обмисля следващата си високоинтелектуална статия в уебкафе.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

17 джон арт | 14.05.201107:34

абе още по-тъпо е да си боздуган(офф!), ама карай! не съм длъжен да обяснявам, но ще го направя. всички ме знаят като "джон", но не се приемат четирибуквени никове. затова съм и "арт". вадил съм си хляба (а и още го правя отвреме-навреме!) като артмениджър, затова допълнението има своята логика. никога не съм работил с чалгаджии и чалгаджийки, въпреки невероятните финансови условия, няма и да работя! закърмен съм с рок, свирил съм рок, работил съм всичко, свързано с рок! смешен си ми с жалкия опит за заяждане, но клоуните са поносими, ако допринасят за доброто настроение. искам да кажа - бъди здрав и весел и продължавай да ни разсмиваш!
димитре, абсолютно съм съглАсен с теб, винаги съм твърял същите неща и обикновено в бележка под линия давам своето определение за чалгата - термин, обхващащ всичката простащина, с която ни облъчват. но апологетите й винаги наблягат само на "музикалния" аспект, знаем защо, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

16 Dimitar Stamboliyski | 12.05.201119:40

Малее, хора, ама тотално ви нахъсаха едни срещу други...

Това, чалгата, не е само музика. Разберете, че комформизма, който чрез нея се преследва резонира тотално на бедните духом. Това е този/тази, кой/ято може цял ден да говори за обувките на Славиту, този/тази, на кой/ято изведнъж му/и се дояжда кьофте, този/тази, кой/ято ЗНАЕ, че истинския мъж се познава по часовника. Такъв индивид е вреден за социума, по причина, че той консумира енергия, без да създава блага. Добре, ама ние вече толкова сме дръпнали, че не е нужно много за да съществуваш - да се разберем - гладни няма, моралните показатели са в кома, така че и нуждите са начесани, по същата причина едно поне 70% от т.нар. ни "нация" страдат(?) от липса на каквато и да е съвест.
Баси, искам за един ден да мога да надникна в ума и емоционалния свят на едно такова чалгасъздание, СИГУРЕН съм, че ще излекувам света от гениите и други подобни заплахи. ЧЦовека е обречен да си се превърне в бонобо, иначе - БУМ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 18:39

15 Anton Bozduganov | 12.05.201118:42

Много е трудно да имаш никнейм Джон Арт да не харесваш чалга... Да не си се объркал?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.06.2010, 08:12

14 джон арт | 12.05.201117:10

да, теа, точно щях да попитам същото! значи с теб и още 50-60 човека под другата тъпня сме чалгаджии?!? бахти извода, уж беше гладен, пък си събу чорапите... и тая е като оная - сърбежни чалгаджийки! да си тунинговат циците, че големите означавали интелект!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

13 Thea Atanasova | 12.05.201116:39

Вижте сега, оказа се че да пишеш срещу чалгата било чалга?!?!? Кво стана сега?!?!? Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 16:12

12 pacifier | 12.05.201116:27

"Но пък, когато нещата се провалят и осъзнаеш реалността, няма да слушаш песнопения и абстракции, а ще надуеш Ивана, защото "Ние сме номер 1", нали, и "За какво са ни тези пари". Или Шакира, с нейните "Възражения". Което утешение някак си пропускат да изкажат толкова ясно останалите форми на класическа българска музика..." - пълни глупости ... :-D Толкова ясно, или толкова простовато ... Фурнаджийска лопата :-D
   

оценка

+0 -0