"Безработните свещеници" искат жени в йерархията - и право на брак и деца | webcafe.bg
Webcafe

Свещеници на бунт - искат брак и деца

Webcafe.bg
01.09.2011, 16:30 (обновена 03.09.2011, 12:58)
папата

Снимка: © Getty Images

Открит бунт сред австрийските служители на Ватикана

В австрийската католическа църква избухна открит бунт. Един от високопоставените свещеници дори предупреди за риск от бъдеща схизма, тъй като значителен брой духовници за първи път в историята отказват да се подчинят на папата и епископите. 

"Бунтовниците" най-вероятно ще бъдат отлъчени

Над 300 поддръжници на така наречената "Свещеническа инициатива" се опълчват срещу "отлагащата тактика" на църквата и защитават прогресивни политики, които открито оспорват утвърдените практики.

Сред порядките, за въвеждането на които се борят отцепниците, са разрешаване на неръкоположени хора да водят религиозни служби и да изнасят проповеди; даването на причастие на разведени, сключили брак отново; позволение на жени да стават свещеници и да заемат важни постове в църковната йерархия; и допускането на на свещеници да поемат функциите на пастори, дори ако противно на църковните правила имат съпруга и семейство.

Кардинал Кристоф Шьонборн, архиепископ на Виена и ръководител на Австрийския съвет на епископите, е заплашил бунтовниците с отлъчване от църквата. Участниците в инициативата обаче не са само незначителни по ранг членове на църковната общност - начело на бунта стои Хелмут Шюлер, който в продължение на дълги години е бил главен викарий на виенския архидиоцез и директор на Caritas - и е катедрален пастор в каринтския диоцез на Гурк. 

Австрийските католици приемат с ирония призива на папата за "повече искреност"

Въпросите, които поддръжниците на инициативата искат да бъдат решени, може и да са революционни, но със сигурност не са нови. Те представляват базови проблеми, които са изниквали от доста време, но никога не са били адресирани от висшите представители на църквата.

Поддръжниците на инициативата изискват енориите открито да демонстрират всичко забранено от църковната йерархия, по този начин прекратявайки лицемерието и позволявайки автентичността на вярата и религиозния живот да процъфтят.

Призивът за "по-голяма искреност", отправен към световната младеж от Папа Бенедикт XVI в Мадрид миналата седмица, остави горчив привкус в мнозина в Австрия, които твърдят, че искреността е качество, което църковната йерархия е по-склонна да наказва, отколкото да възнаграждава. 

Бунтовниците се надяват да постигнат резултат чрез открит натиск и неподчинение 

Особено засегнати са около 700 членове на асоциация, наречена Priester ohne Amt ("Безработни свещеници"), които отчаяно желаят да извършват служби, но това им е забранено, защото имат жена и деца и не се отричат от тях. От друга страна свещениците, които прекратяват отношения със семейството си, получават разрешение да продължат работа.

Според Шюлер, само откритото неподчинение на свещениците и натискът от духовници и миряни могат да принудят църковната йерархия да отстъпи. Въпреки че проблемите съществуват от десетилетия, по негови думи църквата продължава да отлага вземането на каквито и да е мерки по тях.

Шьонборн заявява, че критиците "трябва да обмислят пътя си в църквата" или да бъдат изправени пред неизбежни последствия. От друга страна, Антон Зуленер, един от най-уважаваните теолози в Австрия, е убеден, че този път църквата няма да може да се измъкне с отклоняващи вниманието тактики.

Преди 20 години, Австрия поне формално е била с 85% католическо население. Сега във Виена католиците са по-малко от половината от населението, а селските енории буквално се топят.

Различни скандали разтърсват католическата църква в Австрия. Сред тях са и обвинения за злоупотреби с деца срещу бившия архиепископ на Виена Ханс-Херман Грьоер и повишения в епископски сан на многобройни реакционно настроени свещеници.

Oще: брак  бунт  деца  духовници  епископи  католици  църква 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2011, 14:16

6 igrach | 03.09.201115:14

Аз повече от 1 седмица без секс или ръкоделие Смее се не издържам ще откача и това е почти максимума на втората седмица ще ме фане депресия Смее се и простата ще се задръсти с матриал Смее се Смее се Смее се Смее се едно нещо след като господ го е дал на човек трябва да се използва то е като една кола -като не я караш дълго време се разваля акумулатора и пада -даже като има пости са за определено време не завинаги и човек си се храни нормално след това - а за секса кво излиза -цял живот НЕ семеиство-НЕ е тва са луди работи тая религия не я одобрявам тя води до откачане на хората-може ли толкова много да си мразиш сексуалноста
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2011, 14:16

5 igrach | 03.09.201115:07

Даите им ве иначе пак ще избухне педофилията сред свещениците
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 02.09.201121:12

Искат деца? - Ше им напраиме веднага!!! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 02.09.201116:38

Бунтът е справедлив!Вече и доста деца искат за бащи да им бъдат признати свещенници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.03.2011, 11:35

2 sharo | 02.09.201113:00

Вие сте се обрекли на Бог-за вас няма друг приоритет освен служба на Бог!

-----------------

Архангеле, Бог е навсякъде - и в жената и в децата.. няма нищо лошо да си женен и да имаш деца! Просто твоята църква няма нищо общо с Бог и затова гледа само как да манипулира хората!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2011, 19:29

1 Архангел | 02.09.201110:30

Абе уважаеми бизнесмени,ааа извинете-свещеници,
Вие сте се обрекли на Бог-за вас няма друг приоритет освен служба на Бог!
Какво семейство, какви 5 лева?Нали като имате семейство, ще трябва да му отделяте време, много време и енергия?Това в бизнеса е като да започнеш втора работа без разрешение на първия си работодател.
Който се е посветил на Бог трябва да ляга и става с мисълта за него, да обикаля домовете на нъждаещи се, болни стари и не само.Да е винаги в движение, да е готов по цели нощи да "дежури"при нуждаещи се от подкрепата му.
като искат да служат на бога, но да имат семейства да си вярват в Бог, да помагат с каквото могат,какъв е проблема?Защо трябва да стават свещеници?
   

оценка

+0 -0