Кога ДПС ще си понесе кръста* | webcafe.bg
Webcafe

Кога ДПС ще си понесе кръста*

Жеко Колев
20.06.2013, 10:15 (обновена 21.06.2013, 12:20)
Ахмед Доган

Снимка: © Жеко Колев

Избирателите на ДПС оставиха безнаказани действията на ръководството й

Преди да кажа каквото и да е, искам да поднеса моите най-искрени извинения към всички български турци, справедливо почувствали се засегнати от някои обидни и дискриминативни спрямо тях скандирания (макар и подхващани от ограничена група хора), които се чуха по време на ДАНСwithme протестите от последните дни.

Трудно е за една тълпа, където и да е по света, да бъде докрай политически коректна, но тези протести претендират за висока култура на участниците и призовавам всички тях да защитят тази претенция, като внимават какво скандират.

Ясно е, че афектираните чувства, които стоят зад скандиранията им са в действителност насочени към едни мерзки българи, като Волен Сидеров и Делян Пеевски, но няма как да не достигнат до ушите и да не се забият в душите на многобройните достойни български турци, като Емине Гюлестан - жертва на същите изроди, които по най-долен начин си играят със съдбите ни и с бъдещето на нашата обща родина.

След искреното извинение обаче, не мога да си спестя и една искрена и важна критика. Гражданското общество в България има сериозни основания да очаква по-различно поведение от страна на българските турци и прогресивните сред тях трябва да катализират тази промяна в поведението на гласоподавателите на ДПС.

В България, по време на избори, всяка партия получава звучен шамар от гласоподавателя, за всяко безпринципно решение, което е взела по време на управлението си... всяка, освен ДПС.

Жан Виденов остави под носа му да изнесат житото на България и избирателят мигновено му заби звучна плесница, без даже да пита дали той и партията му са преки виновници или просто са проспали събитията.

Иван Костов направи приватизационни сделки, които породиха съмнение, а негов министър получи прякор "г-н 10 Процента" и това беше наказано на мига.

Царя обеща осезаемо да подобри състоянието на държавата и на народа за 800 дни, но след това остави впечатлението, че основната му идея е да си върне старите царски имоти.

Четири години по-късно партията му получи наполовина по-малка подкрепа, а след още 4 не успя да влезне в парламента.

Правителството на Бойко Борисов беше обвинявано в полицейщина и в толериране на отявлени лобисти като Емил Димитров - за 4 години губи над половин милион избиратели.

Доган получава законен рушвет от 1 милион евро за консултиране на хидро-енергиен проект, въпреки че е учил философия, а подкрепата за ДПС се покачва с над 100 000 гласа!

Десетки, а вероятно и стотици хиляди гласоподаватели на БСП ще покажат на следващите избори (когато и да са те), че се срамуват от постъпката "Пеевски" и няма да оставят тя да мине ненаказана.

Да се обзаложим ли, че нищо подобно няма да се случи с избирателите на ДПС, въпреки че би било основателно да се мисли, че инициативата за "Пеевски шеф на ДАНС" най-вероятно е с първоизточник именно ДПС? Емине пише: "Тя (ДПС) трябва да носи кръста от политическите си грешки, по същия начин, както другите български партии."

Проблемът е именно в това, че за разлика от другите български партии, ДПС никога не бива натоварена от своите избиратели с кръста, който заслужава да носи. Това пречи да бъде изтрита разделителната линия, между гласоподавателите на ДПС и тези на останалите български партии. Дано не позволим земята под тази линия да се пропука и да образува пропаст.

Прогресивната част от обществото ни очаква прогресивните български турци да станат по-критични към народните им представители и към техните постъпки. Очаква от тях да започнат да изказват критика на висок глас и да изострят чувствителността на онези техни близки, които имат ограничен достъп до информация (поради възрастта им или поради образователния им ценз) и така биват по-лесно манипулирани.

Знам, че не е лесно и знам, че трябва кураж, но сега е времето да го проявите, защото както са тръгнали народните ни представители, ако не бъдем смели всички заедно днес, ще откраднат безвъзвратно нашето общо утре.

П.С. Искам специално да поздравя моите приятели от турски произход - Мелят, Елис, Елин, Филиз (последната, за съжаление, няма да разбере думите ми, защото на 3-годишна възраст, заедно със семейството й, е изселена от България от една партия, която днес, макар и под друго име, отново работи против собствения си народ). Приятели, обичам ви!

*Заглавието е на Webcafe.bg. Оригиналното е: "Извинение, но и добронамерена критика към българските турци".

Oще: дпс  избиратели  култура  партии  протест  протести  туркиня  участници 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

31 nada_noname | 23.06.201316:38

а дали Пеевски не беше единственната възможност да прекъснем наркоканалите и властта на мутрите. дано да сме далновидни и да "изберем" по-малкото зло с парите на наркомафията и мутрите. Дано пак не се окажем манипулирани и насочени към по-доброто общество и израстването на страната ни от долнопробна колония в горда и независима държава, от която са треперили империите - Византийска, Франкска и да съумеем да преодолеем предателството на свои и чужди "благопожелатели", от сорта на евреите, докарали с корабите сиосманската войска, да ни е "цивилизовала" 500 години., а гяурите, считащи себе си за мюслюмани, да прогледнат и действат в името на страната в която живеят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

30 Мина | 23.06.201300:05

Браво на автора! Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.05.2013, 23:02

29 mandit | 22.06.201323:17

Турците винаги ще гласуват за ДПС, защото не са "интелигентни".Те ще гласуват за ДПС, защото не се отъждествяват с никоя друга партия.Ако ДПС направи и 1000 гафа пак турците ще я подкрепят.Знаете ли кога няма да гласуват за нея,когато се появи някоя партия(представител), която помогне на турците,като ги изкара от гетата.Осигури им работа,висше образование и културен живот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

28 Alexander Anguelov | 22.06.201322:10

Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Бъдещият просперитет на България зависи от:
1. Изцяло Мажоритарна избирателна система по Австралийски модел: това е моделът, в общи линии, по който се избира Българския Патриарх и Папата в Рим: защо не се поучим от този свещен опит от хилядолетия.
2. Задължително гласуване
3. Електронно гласуване: което ще направи избирателния модел много лесен и сигурен.
4. Избиране на Съдии, Областни управители, и Полицейски началници.
5. Право на отзоваване на народните представители.
Така съществуващата избирателна система у нас е най-голямата измама в съвременната история на България.! Хора събудете се. Ако не сменим системата България никога няма да се оправи: това е истината.
Спешно е необходимо да се направят проект на Гражданското общество за Нов Избирателен Кодекс/ Закон който да се внесе в Народното събрание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.10.2010, 22:09

27 Giimi | 22.06.201311:44

Как да се декапсулира ДПС? Трудно. Българин от Разград, с добри позиции сред турските си съседи разказва следното. Всяка улица си има по 2 отговорника от ДПС, които контролират поведението на турската общност. И ако на избори или в ежедневието има "оклонение" от прамилната линия на ДПС, човекът и семейството му се изолират. Техните фирми не му дават работа, магазините му отказват обслужване, съседите не му говорят. Системата е капсулирана. Българи в ДПС се привличат чрез облаги, за да са параван.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

26 Harry | 21.06.201310:00

Има в този форум едни разбирачи, които за всичко дават за пример Америка, та искам да ги попитам ако в САЩ се основе партия на латиносите, ако си обособят латиноски анклави, ако не знаят английски, ако водят с автобуси организирано латиноси от Мексико на избори да обръщат вота, ако променят историята и литературата на Америка за да премахнат обидните за мексиканците моменти от войната им със САЩ, ако се борят за отцепване от САЩ,

как биха реагирали американците WASP?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.12.2010, 10:32

25 Rio Tinto | 21.06.201308:41

ДПС просто трябва да бъде монолитна, такъв е моделът и по дизайн. всички останали трябва да са немонолитни (разделяй и владей) с цел никакво ново, про-гражданско статукво да не може да бъде формирано. Доган не прави нещата за своите си хора щото много ги е зааобичал а защото това е единствения начин ДПС да остане монолитна. Сините бяха употребени, поддържани на системи и в един момент изоставени. Всички протести са организирани от някого. Изглежда вече в България има повече от един силни центъра и виждаме истинска битка между тях. Аз не вярвам, че протестите са възможни без някой съвсем сериозно да ги организира. НО! 99% от хората са там без да служат на когото и да било. Засега викаме против Станиш/Волен/Местан. Нали това не значи, че искаме ББ? За мен въпросът е как да се самоорганизираме срещу всички герои на прехода (ББ, СС, Доган, Волен, ТИМ, Черепа, циганските барони, Любен Гоцев, всички изумруди на ДС, дето си играят с нас 70 години.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

24 peta_wawa | 20.06.201322:10

Искаме нещо, което просто няма как да стане. Ние отвън не можем да поправим ДПС, могат да я поправят такива като Емине, които знаят как да стигнат до твърдия електорат. Те не са като нашите бабички втренчени в телевизора, да попиват кой каквото театро им извърти. В Якоруда стават в три, бачкат до припадък и когато са новините те спят, вестници не могат да четат. Каквото знаят им се дава от Доганчо и Местанчо по мегданите в неделя, севгили аккадашкар, вие да видите, и следват приказки от хиляда и една нощ сигурно.
Докато някой от тях не се опълчи, така ще е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.06.2013, 20:13

23 Martin Kachev | 20.06.201320:27

Който и да е писал тази статия ше ти кажа само едно г-чо или г-чке:

http://www.youtube.com/watch?v=L_mT-EgYbvE

погледни това и после ми говори, ше викам турци вън колкото си искам ясно?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

22 Bichkiiata | 20.06.201319:27

Официално по Хоризонт съобщиха, че Делян Пеевски е налаган на Орешарски от Ахмед Доган, Станишката е само каналът по който бе прекаран. Той ореха заради това мънкаше и усукваше когато го питаха директно, защото ако беше казал "Доган" и днеска щеше да има откъснати депутатски глави около парламента. А ДПС освен, че са партия създадена от ДС , доказаха, че са и на ниво диви диарбекирски животни кога опитаха да утрепят с ритници "атентатора" на гурото им с който имат феодално-племенни взаимоотношения. Люшкаха се мазните им шкембета и тлъстите им задници в желание кой повече да нанесе поражения връз "възродителя" на осрания Доган с което да барне по-голям келепир от падишаха.
   

оценка

+2 -0