Гръцката младеж е отчаяна и готова да емигрира | webcafe.bg
Webcafe

Гръцката младеж - отчаяна и готова да емигрира

Webcafe.bg, по BBC
16.06.2013, 23:08 (обновена 18.06.2013, 07:08)
Гърция протести

Снимка: © БГНЕС

Отказва се от мечтите си, борбата за работа се ожесточава

Сезонът на изпитите в гръцките училища настъпи. Много млади гърци в момента се явяват на заключителните годишни изпити, наричани "панхеленики", но стресът е двоен: от една страна, те зазубрят за последно необходимите познания, а от друга съзнават, че скоро им предстои да излязат на един от най-тежките трудови пазари в Европа в момента.

Младежката безработица в Гърция сега е най-високата в цяла Европа - 64.2% (доскоро Испания водеше по този показател с малко над 56%, в България е два пъти по-ниска. Бел.р.). Младежите между 16 и 25 години се самоопределят като "кризисно поколение".

Всички вече са забравили за мечтите си

В училището "Спуди" в Атина, всички са забравили вече за мечтите си. Завършващите училището някога са жадували за стабилна работа, за бъдеще, пълно с възможности. Вместо това те вече осъзнават, че ги очакват единствено безработица и несигурност.

В последния час по математика учениците се опитват да решават сложни алгебрични задачи. Но да оставаш позитивен в сегашна Гърция е вероятно много по-трудна задача.

"Въобще не съм сигурна за бъдещето си," казва 18-годишната Натали Шелдън, която се надява да следва икономика. "Мисля, че няма да остана в Гърция, защото тук безработицата е крайно висока, а заплатите са отчайващо мизерни. Много от младежите на моя възраст мислят по същия начин. Ако сме тук и никой не получава това, което иска от живота, защо трябва да оставаме?"

И другите ученици не са особено оптимистично настроени. Един от тях планира да напусне Атина и да се премести в провинцията, друг обмисля да се захване с фермерство - заради липсата на кариерни възможности.

"В сегашна Гърция не можеш да работиш това, което желаеш," казва 17-годишният Александрос Делакурас. "Много ще ми е трудно да си намеря работа в родината си, но все пак ще се опитвам до последно." Той добавя с усмивка: "Може би с Божията помощ ще успея."

Преди първата спешна помощ за Гърция преди три години - и икономиите, които последваха - общият процент безработни в страната беше малко под 12%. Сега те са 27 процента и броят им продължава да нараства.

Сред младите безработицата се е удвоила от около 31% през май 2010 г. Рецесията е тежка, но икономиите, изискани от международните кредитори на страната, са най-разрушителният фактор.

Изтичане на мозъци


И така най-умните и талантливите младежи, като 23-годишната дипломантка по право Кристина Захагу, напускат страната. Броят гръцки емигранти в Германия се е увеличил с над 40% за миналата година. И сега Захагу ще стане една от тях, след като не е успяла да си намери работа.

"Нямам никакво желание да заминавам и да изоставям семейството и приятелите си," казва тя. "В чужбина ще имам трудности да си намеря приятели, поне първата година. Но просто нямам друг избор. Това е жертва, която съм склонна да направя, защото не мога да намеря никаква надежда за по-добро бъдеще тук, в Гърция."

Изтичането на мозъци се ускорява. Скорошно проучване на Солунския университет установи, че над 120 000 квалифицирани специалисти, включително лекари, инженери и учени, са напуснали Гърция от началото на кризата през 2010 г.

А когато младите, талантливи гърци емигрират, това вещае проблеми в бъдеще. Застаряващото население и намаляващата раждаемост биха могли да препънат така жадувания икономически растеж на страната.

"Икономиката няма да се възстанови," казва Захагу. "Образованите отиват в чужбина, само старите хора ще останат тук. Това означава, че Гърция не може да се развива. Но имаме ли друг избор?"

Положителни действия

Все пак част от младежите се опитват да се борят. Младите стартиращи компании растат като гъби след дъжд. Една от по-успешните е Glovo, дебютирала наскоро и оглавявана от няколко около 20-годишни предприемачи. Фирмата намира и обучава доброволци за големи събития и си е осигурила финансиране от инвеститори в скорошен конкурс за стартиращи фирми.

В Art Athina, международния панаир на изкуствата в столицата, няколко десетки доброволци изпълняват разнообразни функции от типа на посрещане на посетителите и осигуряване на информация за някои от по-сложните за възприемане произведения на изкуството. Съоснователят на Glovo Арис Констанидис споделя, че младите гърци не е задължително да влачат бремето на безработицата.

"Много хора смятат, че финансовата криза ни води към задънена улица," казва той, "но според мен това е възможност да излезем от зоната си на комфорт, да оформим бъдещето си и да се избавим от всичките стари негативни начини да се правят нещата."

Това е освежаващ подход към проблема с младежката безработица - и рядък израз на оптимизъм.

"Много от младежите в Гърция се боят да пробват нови неща. Те правят това, което родителите им ги посъветват. Вече обаче не можеш да си намериш работа по този начин. Искаме да мобилизираме младите хора да стоят на собствените си два крака. Те - ние - трябва да станат новите лидери на Гърция."

Има - или няма невъзможни неща?

Въпреки че по-голямата част от младежите в организацията работят без заплащане, подходът "няма невъзможни неща" като че ли е заразен.

21-годишният Константинос Ангелосопулос е доброволец в Glovo от пет месеца. Той споделя, че основно се опитва да натрупа максимално много опит.

"Мисля за ситуацията с липсата на работа през цялото време. Това обаче е единственият начин кризата да бъде преодоляна. Трябва да вървим напред и да се борим. Ако спрем и започнем да се питаме какво става или какво ще правим, нищо няма да се подобри."

Традиционните ценности са фундаментално разтърсени от сегашния политически и икономически климат - и това може и да доведе до промени към по-добро. Все пак обаче преодоляването на кризата изисква енергия и късмет, а у мнозина и двете не изобилстват.

Вековната гръцка държава изглежда все още изпълнена с младежка жизненост. Младежите в нея са тези, от които тя се нуждае, за да продължава възстановяването й в бъдещите години.

Но поне за момента те са твърде отчуждени и страдащи от кризата - оставащи без работа или емигриращи в чужбина. 20-годишните са изгубеното поколение на съвременна Гърция.

Oще: безработица  гърци  гърция  европа  емиграция  младежи  поколение  работа  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

3 Dimitar Stamboliyski | 17.06.201318:56

Всички вече са забравили за мечтите си Смее се Смее се Смее се

Купа таратор, кана рецина, некое-друго узаки за корема, суфлаки, крем-карамел и (недотам) белите кълки на некоя нашенска пача. Циркът свърши, отсега-нататък пак се превръщат в негрите на Европа. Само дето много луксозно излизат...
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

2 don Pozo | 17.06.201316:13

Моля заповядайте у нас. Тъкмо сте свикнали да пълните площадите.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

1 Vankata_820 | 17.06.201313:30

"Мисля, че няма да остана в Гърция, защото тук безработицата е крайно висока, а заплатите са отчайващо мизерни."

За тях мизерна заплата е под 1200 евро, нетно, на човек, да бяхте пуснали една толкова отчайваща статия за България, защото от Гърция тепърва започва Великото преселение, а България, след планираното източване и на последните милиарди от ЕС за 2014 година, е на финала си, като се очаква и последният милион бунтари да се измете от БГ през 2014, а пък след него май, май, оставащите ще махат на отдалечаващия се ЕС, изключително отчаяно!!!Усмивка
   

оценка

+2 -1