И ГЕРБ ще капитулира пред софийския боклук | webcafe.bg
Webcafe

И ГЕРБ ще капитулира пред софийския боклук

Десислава Колева , в. Сега
16.12.2011, 13:22 (обновена 16.12.2011, 13:58)
Почистване на София

Снимка: © Sofia photo agency

Акция "Смет". А къде ще се складира боклукът...

Откъдето и да я погледнеш, историята на софийския завод за боклук е странна и пълна с обрати. Ту до края на 2009 г. трябваше да имаме "не един, а два завода" (Бойко Борисов, естествено), ту щяхме да използваме циментови заводи на другия край на страната, ту включвахме в схемата "Топлофикация"...

Цената лавираше между 90 млн. лв. и 225 млн. лв. Но колкото и да е, пари за завода няма, нито пък има зелена светлина от Брюксел. На фона на тази повсеместна бъркотия като самотен гарант за връзката на завода с реалността стоеше фирмата, избрана да го строи. Миналата седмица и тази тънка връзка се скъса - общината ще трябва да избира нов строител.

Това се налага, защото технологията за обработка на отпадъците бе сменена в движение и в проекта все пак бе включена и "Топлофикация". Забавянето направо може да се нарече планирано. Обединението, което трябваше да изгради завода - "Хут-Станилов", бе избрано на 16 юни 2010 г. А много преди това на общината й е известно, че ЕК настоява за преработка на апликационната форма и промяна на технологията. Въпреки това обществената поръчка бе обявена и строителят - избран. И повече нищо не беше направено. Може би защото на всички бе ясно, че процедурата е безсмислена.

Сега при най-оптимистичния сценарий парите от Брюксел ще дойдат в началото на февруари, но общината няма как да започне да изгражда "интегрираната система за управление на боклука" (тя отдавна не е интегрирана, що се отнася до финансиране и изграждане), защото няма строител.

Въпросът е защо никой, който отговаря за политиката на общината по екология - кметът, заместникът му, общинските съветници, не се сети, че трябва нова обществена поръчка, и не задейства междувременно процедурата. Сега датата за завършване на завода пак се отлага - според зам.-кмета по екология Мария Бояджийска до края на 2014 г., според зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов - края на 2015 г.

И тези срокове не са сигурни. Според техническите характеристики на първата поръчка заводът трябва да се построи за 35 месеца. Ако започне да се строи в края на 2012 г. (когато според ГЕРБ всъщност щеше да се открива), София ще има завод в края на 2015 г.

Поредното доказателство за неспособността на ГЕРБ да се справи с проблема може да коства много на софиянци. Вярно е, че те нямаше да са в тази ситуация, ако предишният кмет Стефан Софиянски си беше свършил поне наполовина работата, но ерата на Софиянски отдавна приключи и това алиби вече не действа.

ГЕРБ са на власт в София от 6 години

и не правят нищо по въпроса, освен да обещават и да отлагат сроковете все по-далеч в бъдещето. Затова хвалбата, че ЕК е приела апликационната форма (има си хас да не я приеме след десетките корекции), е цинична на фона на положението, в което столицата се намира за пореден път с боклука - няма завод за преработка, а депото в Суходол отново е с изчерпан капацитет. Най-лошият сценарий - този с препълнените контейнери, който софиянци са виждали неведнъж, изглежда все по-вероятен. 

Общината обаче предпочита да заобикаля тези въпроси и упорито мълчи дали е готова за очертаващата се кризисна ситуация. Капацитетът на депото в Суходол беше 650 000 тона, когато го отвориха "временно" при последната криза със сметта в София през 2007 г. През 2009 г. там са депонирани 356 600 тона, а през 2010 г. - още над 263 000 тона.

Тази година до 30 септември в Суходол са извозени 241 103 тона смет. Така че е кристално ясно - депото няма повече капацитет. Зам.-кметът по екология Мария Бояджийска твърди, че има нов "временен" вариант - новото депо край Яна. То обаче е само за отпадъците, получени след преработката на боклук в завода (а завод няма - бел. Webcafe.bg). ЕК надали ще разреши столицата да си складира боклука там. Това противоречи на проекта, за който получаваме финансиране.

Друг въпрос без отговор - къде ще се складира боклукът, докато заработи т. нар. интегрирана система. Всички се сещаме за отговора и общината най-сетне го признава с половин уста - най-вероятно

ще балираме отново,

а ако някога имаме завод, ще изгорим в него балите. 

Проектът за интегрираната система обаче се сдоби и с трета фаза - съоръжението в "Топлофикация", което всъщност ще употребява крайния продукт от преработените отпадъци в завода - RDF горивото. За това съоръжение ще се търсят пари отново от Брюксел в следващия програмен период след 2014 г. Тоест истинският ефект от системата за преработка на отпадъци ще се види едва когато заработи и когенерацията в "Топлофикация". Кога ще стане това е божа работа. 

Междувременно 85 000 тона стари бали чакат да бъдат извозени в някое депо из страната, където Министерският съвет нареди. А цялата сага с опаковане, складиране, транспортиране и депониране на балите струва над 100 млн. лв. или колкото половината пари за завода. Колко ще струва завръщането към балите, естествено, не се казва. 

Интересен детайл е, че ресорната зам.-кметица Мария Бояджийска отказва да разговаря по тези въпроси не само с репортери, но и с депутатите. През септември парламентарната комисия по екология поиска справка от зам.-кмета какъв е капацитетът на депото, но такава никой от комисията още не е получил, установи "Сега".

Вместо това Бояджийска обяснява на заседанието, че всеки месец Столичният общински съвет получава тези данни. Това не е вярно - никой от общинските съветници не знае какъв е капацитетът на депото и докога то ще може да побира боклука. Председателят на комисията в парламента Искра Михайлова (ДПС) обясни пред "Сега", че такава информация от общината не е пристигала, а предвид новите обстоятелства и сериозността на въпроса предстои ново изслушване на представители на общината и министерството.

Дано този път истината бъде изтръгната наяве. И най-после някой да има адекватен план за действие. В противен случай ще трябва Йорданка Фандъкова също да се "спасява" на друг пост от гнева на софиянци. Както сториха предшествениците й Стефан Софиянски и Бойко Борисов.

http://www.segabg.com

Oще: боклук  брюксел  герб  завод  йорданка фандъкова  конкурс  мария бояджийска  отпадъци  смет  сметище  стефан софиянски  столична община  строителство  суходол  технология  топлофикация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

1 Ближи си сладоледа | 16.12.201114:21

news.ibox.bg/news/id_1942454768

Бате, батенце, де ти е заводчето? Сега е 16.12.2011г., има няма две седмици и сме вече 2012-та, аз завод за боклучета не виждам, ти виждаш ли го някъде, ако ли да, свирни да дойда при теб , та и аз да получа просветление.

Къде са парите за завода? Аз като данъкоплатец искам да знам, за какво ги похарчихте ? Защо София в 21 век още няма завод за преработка на отпадъците? Какво трябва да се направи , за да го има? Трябва ли да обесим един нехранимайковец на площада, за да се разбере, че леееко вече ни е писнало от недоклатени, крадливи "политичета".
   

оценка

+0 -0