ЕС договаря единна патентна система | webcafe.bg
Webcafe

ЕС договаря единна патентна система

Webcafe.bg, по news.sciencemag.org
16.12.2012, 18:56 (обновена 18.12.2012, 08:28)
Европейска комисия

Очаква ли ни иновационна нирвана след 2014 г.

Европейският съюз се обедини около решението да създаде унифицирана патентна система след десетилетия неуспешни опити.

Министрите, отговарящи за въпросите по конкуренцията, предприеха законови мерки за създаване на обща патентна схема, която да предоставя единна правна защита в 25 европейски държави.

Учени и компании от целия свят ще могат да кандидатстват за по-евтин и по-опростен общ съюзен патент от 2014 нататък.

Законопроектът обаче трябва да премине през няколко препятствия, преди да влезе в сила - и мненията за него са противоречиви

Понастоящем Европейската патентна служба в Мюнхен, Германия обработва патентната документация на 38 държави чрез серия от процедури на национално равнище.

За сравнение, новата система ще предоставя уникално обслужване "на едно гише", което ще ограничи както разходите, така и времето за извършване на услугите. По данни на Европейската комисия цената на единичен патент може да спадне от сегашните 36 000 евро до едва 6400 евро.

След преходен период от 12 години, по време на който технологиите за автоматизиран превод ще са се усъвършенствали, цените на патентите могат да паднат дори още повече - до около €5000.

Тези прогнозни цени пак си остават по-високи в сравнение със САЩ, където патентите струват около 1850 евро ($2400). При все това европейските лидери се надяват, че единният съюзен патент ще бъде по-привлекателен за изобретателите, отколкото съществуващата система, което от своя страна ще помогне на Европа да настигне глобалните си конкуренти. 

През 2011 г. в САЩ са регистрирани около 224 000 патента, а в Китай - 172 000. За сравнение, броят на новите патенти в Европа е едва 62 000

Молбите в новата единна патентна система ще бъдат подавани на английски, френски или немски език. Кандидатите за патент, говорещи друг език, ще трябва да приложат превод на молбата си на един от трите работни езика, ала разходите за преводи на университети, физически лица, малкия бизнес и НПО на територията на ЕС ще бъдат възстановявани.

По време на началния преходен период, всички молби, които постъпват в патентната система, ще бъдат превеждани и на трите работни езика.

Заедно с единната система за патенти, европейските лидери постигнаха съгласие и за създаването на Единен патентен съд, който да решава споровете за патенти.

Като част от сложния политически компромис между политическите сили в ЕС, главното първоинстанционно седалище на новия Съд ще бъде поместено в Париж. Второстепенните съдилища ще бъдат разположени в Лондон - за патентите на лекарства - и в Мюнхен, където ще се решават патентните спорове в областта на механиката и инженерството. 

Крайното споразумение представи и сложна схема за надзор на патентните въпроси от страна на Европейския съд

Вместо да се занимава с главната регулация на патентите, ролята на тази институция ще бъде определена директно в споразумението за Единния патентен съд. Аксел Хорнс, патентен адвокат от юридическата къща KSNH в Мюнхен коментира, че това решение е "тромаво".

При все това, то удовлетворява както защитниците на върховната власт на Съда като Европейския парламент, така и тези, които искат да ограничат неговата роля, в т.ч. част от бизнеса и консервативното правителство на Великобритания.

"Това е компромис, който оставя много врати отворени. Съдиите в институцията могат да ги затворят, или да ги оставят отворени," ако пожелаят да се занимават с патентни дела, обяснява Хорнс.

експерта новата уредба съдържа твърде много други груби компромиси, чиято интерпретация крие опасности. "Законодателите не са се справили с подготовката на закона в най-доброто възможно качество," коментира той. Въпреки това, новата система може да бъде истинско подобрение на настоящата, която е далеч по-разпокъсана и неефективна.

В предстоящите десетилетия тя има голям шанс да надмине успехите на единната европейска система на търговските  марки, чието въвеждане през 1990-те доведе до бум на молбите и рязък спад в разходите. "Зависи от състава на бъдещия съд," уверен е Хорн. "Ако съдиите в него са разумни и опитни хора, те могат да накарат системата да работи и да бъде много по-опростена".  

Дотогава обаче остава да бъде предприета поредица от формални стъпки, преди планът действително да проработи

Повечето членове на Европейския парламент дадоха съгласието си за Единната патентна система преди дни. Освен това правителствата трябва да подпишат отделно споразумение през февруари, чрез което да се учреди Единният патентен съд. Поне 13 страни-членки ще трябва да ратифицират споразумението до ноември 2013 г., за да бъде стартирана новата патентна система през пролетта на 2014.

Не на последно място, Испания и Италия отказаха да бъдат част от единната патентна система. Техният аргумент е, че предложеният езиков режим несправедливо поощрява английските, френските и немски физически и юридически лица.

Двете държави подадоха жалба в Европейския съд, ала генералният адвокат на институцията Ив Бот заяви, че обвиненията срещу предложената система ще бъдат отхвърлени. Ако Съдът последва неговата препоръка, както обикновено се случва, това ще провали плановете на Италия и Испания да блокират новата система. Все пак двете държави ще имат шанс да се присъединят към новия патентен режим по-късно.

Въпреки тези обструкции, Мишел Барние, европейският комисар по въпросите на вътрешната търговия и пазар, изглежда уверен, че "историческото" по негови думи споразумение ще бъде стабилна основа за развитието на проучванията и иновациите.

"Трябваха ни 30 години, за да стигнем до този момент," заяви Барние пред министрите в Брюксел. "Когато заех поста си през 2010 г. си обещах, че ще бъда последният комисар, който да работи по този проект и се надявам, че ще спазя това обещание към себе си".

Oще: ек  ес  изобретатели  иновации  конкуренция  патенти  сащ  система  технологии 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.