Какъв би бил светът без авторски права | webcafe.bg
Webcafe

Какъв би бил светът без авторски права

Евгения Ганчева
06.02.2012, 14:06 (обновена 12.12.2014, 13:26)
плоча, музика

Снимка: © Getty Images

Настина ли искаме да се лишим от приходите, които се полагат за творческия ни труд? Сигурни ли сме, че точно това искаме?

Дискусията за авторските права, подета във всички медии, без изключение, рискуваше да остане еднополова. Допреди Откритото писмо на Профон и другите организации за колективно управление на авторски права. Иска се доста голям кураж да напишеш такова писмо и да го публикуваш във време, в което тълпата крещи задъхано НЕ НА АСТА! Мнението на тези организации си остава мнение на силно засегната от реформата в авторските права, страна. Малцината, които се осмелиха да заяват открито позицията си, която не е непременно  НЕ НА АСТА! бяха подложени на сериозен обстрел с камъни и освиркване по форумите. Страстите здравата се нагорещиха. 

НЕ НА АСТА!  означава ли ДА НА ПИРАТСТВОТО!?

Няма ли някой най-сетне да каже какво да правим с авторските права? Край. Смърт на авторските права! Какво ще каже младежът от първия ред в демонстрацията? Ако утре създаде музикален шедьовър, най-страхотния албум, който можем да си представим, ще се откаже ли от правото си светът да узнае, че именно той, Георги от Троян, в неизвестна за много туристи държава е създал този masterpiece? Настина ли искаме да се лишим от приходите, които се полагат за творческия ни труд? Сигурни ли сме, че точно това искаме? 

Да има или да няма авторски права?

Какви да бъдат тези права? Ограничени? За 100, за 200 години, до двадесет и девето коляно? Неограничени? Нека някой от фронтмените на негативната кампания да обясни смислено, на разбираем за всеки юридически език, какви закони за интелектуалната собственост в Интернет да се създадат, които да не обиждат достойнството и суверенитета ни?

Всичко, което виждаме около нас си е извоювало, по един или друг начин правото да съществува.  Магнатите и пиратите са две страни на една и съща монета. Винаги ги е имало. Нищо ново под старата луна (Шекспир). Да не забравяме за шумните публични процеси и бесилките с пирати по пазарните площади във времената, когато корабоплаването е било точно толкова важно за бизнеса, колкото е Интернет днес. По ирония на съдбата, Холивудската филмова индустрия,  спечелила огромни приходи от истории за пирати, в момента страда от непоносимо главоболие, причинено от един съвременен пиратски пристан (thepiratebay.org).   

Колко важно е усещането за справедливост в социалния живот?

Да поразсъждаваме малко.

„Не е честно гадните пирати да ни крадат филмите без да стават от стола си дори." - крещят едни.

„Не е честно алчните продуценти да ни измъкват всяка стотинка от джоба, всеки път щом си включим компютъра." - възмущават се други.

Не е честно да си честен, а другите да не са. Кое е честно и кое не? 

Не е честно с copy and paste да вземеш нечий чужд разказ и поставяйки своето име най-отдолу да го публикуваш в личния си блог, перчейки се с творчески заложби в областта на съвременната проза. Нали така?

Не е честно да даваш изявления за пресата от частния си самолет и в същото време в затвора да бъде хвърлена една самотна майка затова, че е дръпнала от торент сайтовете два детски филма, за да зарадва хлапетата си. Ти имаш хиляди, много хиляди филми и милиарди в банките, а те нямат дори джобни, но могат да забравят за час-два колко смазващо бедни са като се посмеят с Шрек и Скуби Ду. Господинът с частния самолет би могъл да понесе тази нищожна загуба (не стига дори за нов стик за голф) и да остави бедната женица да поразвесели дечицата си.

Не е честно, направо е отвратително да фабрикуваш в мръсния си  гараж некачествени копия на музиката на Вивалди или Металика и после да продаваш тези долни ментета на хората, а със спечелените пари да си купиш джип и да газиш старци по пешеходните пътеки. Не е ОК, нали?

Не е честно, да ви блокират блога, както и на милиони други хора, само защото сте илюстрирали публикациите си с няколко картинки от Гугъл. Не е честно, нали? 

Има нещо, което се нарича симетрия. Или баланс. Това е онова нещо, което крепи изкусния акробат върху въжето. Ако не си акробат, нямаш място на опънатото въже. Но ако си, бъди съвършен. Овладей баланса. Контролирай дишането. Бъди господар на онова опънато въже. Иначе? За нищо на света не бихме искали да видим как акробатът се пребива и умира пред очите на децата. Уви, има и такива хора, които биха искали да видят точно това. Вие от кои сте? От тези, които искат светът да е добре уравновесен или се наслаждавате на хаоса, който помита всичко по пътя си? Винаги, във всички епохи, най-голямото предизвикателство за правото е било и си остава да намери баланса между обществения интерес и правата на Георги от Троян. Най-добрите закони са онези, в които правата и задълженията за всеки се отмерват с еднаква мярка. Колкото на теб, толкова и на мен. От историята сме научили, че под слънцето или старата луна оцелява само жизнеспособното. Същото е със законите, като социална форма на живот. Нежизнеспособните са обречени на гибел. 

Кампанията НЕ НА АСТА! няма водеща метафора.

Тя е само едно истерично отрицание. А симетрията, баланса в природата са основен закон, без който всичко изчезва. Остава споменът за него и вкаменелости, изложени в музея. Когато крещим против цензурата в Интернет, трябва да сме пределно наясно дали сме за или против хаоса. Ако сме против хаоса трябва да предложим смислени решения, да помогнем първо на правителството си да вземе мъдро решение и да му кажем какво мислим за „честното" използване на Интернет, с какви механизми могат да се осигурят приходи от публикуваното съдържание, да предложим на самите създатели и разпространители на фирми, вместо да преследват  торент сайтовете, те самите да си направят такива сайтове с платен месечен абонамент и да демонстрират разбиране и уважение към милионите си потребители в Интернет. И още много други смислени неща   можем да кажем и да предложим, за да се чуе гласът ни не само у нас, не само в Европа дори, но да стигне чак до Холивуд. 

"НЕ" НА АСТА! „ДА" НА АВТОРСКИТЕ ПРАВА! ми звучи балансирано и жизнеспособно. Без авторски права не може да има голямо изкуство. Само „copy" and „paste". А това вече не е никакво изкуство.  Ако все пак го обявят  за такова,  значи, дошло е време да измислим друга дума за изкуство.

Oще: acta  авторски права 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.08.2013, 14:03

157 EGancheva | 20.08.201314:14

Универсален отговор на всички коментари:

Благодаря на аудиторията на webcafe за интереса към моите бележки по темата „Какъв би бил светът без авторски права?” Изразеното в статията мнение е лично и наблюдателните читатели вероятно са обърнали внимание, че е посочено само име и нищо повече.
Благодаря за мненията, изказани от творци, които би следвало да са съпричастни повече от всички останали по темата.

За всички, които не са разбрали – тази статия е моят начин да изразя уважението ми към творците и хората на изкуството. За мен, светът без изкуство би бил непоносимо място за живеене. Тези хора, които обичам да наричам „живите богове на земята”, често трудно успяват да защитят своите материални интереси и историята на изкуството е пълна с потресаващи примери за това. Тези хора заслужават нашата любов и уважение, нашите пари за труда им, защото цената на изкуството е толкова висока, че малцина успяват да я заплатят, за да свети името им и след тях. Ейми Уайнхаус плати с живота си, за да напише и изпее музиката, която ни остави. Иска се голям кураж да извървиш такъв път. Какво ще четем, какво ще слушаме, какво ще гледаме ако никой не иска да плаща за труда на твореца?

Определено имам много идеи както за по-добри закони /примерът на Финландия и законопроектът за здравия разум в авторското право/, така и за технически решения, с които проблемите с авторските права могат да се решат в дигиталното хилядолетие. Но всичко това е тема за други статии и бележки.
Това, което не разбирам в някои от коментарите е злобата и недобронамерения, менторски тон, особено в коментарите на „колегите”. Не се чувствам засегната, нито дори обидена. Не желая да стъпвам с чужди обувки по земята и не разбирам стремежа на някои хора да обуват чужди обувки и после да се оплакват от болки в краката.
Накратко – ако не ви харесва статията, моля, напишете по-хубава. С удоволствие ще я прочета и ще ви поздравя – дори само заради усилието да подредите мислите си и да ги споделите със света. Пожелавам на всички читатели много успехи, творчески радости, вдъхновение и да станат по-добри хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

156 imperiall | 11.09.201211:40

http://youtu.be/GZadCj8O1-0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

155 Ицо | 11.09.201210:23

А за Авторските права искам да спомена нещо което се пропуска :
Не авторите се облагодетелстват от творчеството, а бизнеса около тях.
Мислите ли че Бил Гейтс е сътворил програмите - НЕ.
Но той обира каймака и богатее.
А тези които са ги създали - си получават някакви заплати (може би големи ) но все пак само заплати които са трошички в сравнение с печалбата на чичко Бил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

154 Ицо | 11.09.201209:52

Аз предлагам на тъпачката Евгения Ганчева да и се забрани да ползва създадените от Кирил и Методий букви.
Защото не ги заслижава просто.

Също такла да не диша създадения не от нея въздух.
Да не ползва и Електричество измислено от Едисон (електрическата крушка)
и т.н ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2011, 11:31

153 Dilber Tanas | 01.03.201207:49

Един е този, който има "авторско право" над и на този свят, че и вероятно на другите такива (ако ги има) ! Няма да му споменавам името напразно, сетете се сами! Ще си позволя да цитирам мой приятел, който каза това: "може би авторите са собственици на дарбите си? Или се бъркам за етимологията на "дарба" -дар (Божий)?" Не казвам, че творците трябва да умрат от глад, защото и това четох някъде, само казвам, че онези от тях, които са сигурни в дарбата и смисъла на творчеството едва ли подкрепят тази идиотщина наречена АСТА! Не ние сме виновни, че пазарът в България е толкова малък, но пък вие сте си виновни, че не присъствате на другия, огромния, световен пазар! Какъв би бил светът без авторски права? Не знам, защото в момента той не е такъв, но искам го видя!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.02.2012, 16:41

152 Trianglez Tri Anglez Trianglez | 12.02.201216:56

Авторските права и защитата на интелектуалната собственост имат само една единствена цел- да се облагодетелстват авторите, но това противоречи на същността на изкуството а тя е да се прави, не за парите които евентуално биха били от полза впоследствие, а заради самото изкуство. Самият начин за тълкуване на правенето на изкуство се е изродил във времето, което води чак до тук - именно воденето на безсмислени спорове, АКТА, права и т.н. Всеки автор има право да твори както и каквото иска, оценяването му не трябва да бъде в размер на парична сума и това е основната грешка която правим при разсъжденията си относно тези неправди, случващи се в днешно време. Защо трябва изобщо някой който е измислил или сътворил нещо ново да се хвали с него и да пише името му? Та да не би народните поговорки, които са безценни и са плод на неизвестни автори, да не са също толкова ценни и полезни за цялото общество, и в същото време никои на никого не е платил и стотинка. Цялата работа със авторските права и патентите са една голяма машина за пари и целят единствено разединение и разслояване на и без това разслоеното общество. Решение според мен има и би било добре да се прави изкуство в името на това да защитаваме възгледите си и показваме съгласието или несъгласието си на съвремието, а не да очакваме някакви дивиденти от това, в противен случай рискуваме да станем свидетели на още по-силното отмиране на културата и изкривяването на представите ни за изкуство. Един творец започне ли да прави изкуство за пари, престава да бъде творец. Истинското изкуство се ражда в периоди на нищета, в периоди на терзания, когато творецът е задоволен от материална гледна точка, престава да се терзае за това което наистина е създаден да прави. Творците не са водени от материалното за да създават, както и не зависят от него, всичко това е едно голямо противоречие, не бива да се намесват материалните неща в духовният свят, самите пари, като средство за материално облагодетелстване спират духовното развитие, за съжаление ставаме свидетели на това всеки ден...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

151 ideyazabulgaria | 11.02.201223:32

Повърхностна и кабаретна статия. Дилемата „авторски права и автори“ не стои въобще в условията на България. Там има нещо друго, до което авторката не достига, вероятно не е дорасла. Но 50 000 души днес излязли на протест са го разбрали ,за разлика от авторката.Тук при кафеджиите липсва блестящия анализ на Елена Кодинова „Бизнесът не иска да плаща за интелектуална собственост
Ето нашият коментар: ЗАЩО ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ АСТА? Скъпи сънароднико по света и у нас,
 Днес 11 февруари се провеждат протести в 150 страни на света срещу „договора АСТА“, включително и в България, където в 17 български града 11 февруари е обявен общонационален протест срещу АСТА.
Забележете, най-протестиращи са младите демокрации от източна Европа, в които липсва правовата държава или слабо работи върховенството на закона. Те се опасяват, че закона в този случай няма да се прилага правилно, управляващата партия ще го използва за гонене на политическите си противници. От цяла Европа с най- нискоразвита демокрация и липсваща правова държава е България, в която съдебната система не работи въобще.
Бат Боко е сложил под мишницата си всички дини на властта и реже и яде както той иска. Побратимената му „опозиция“ му в Парламента се опасява, че ще използва закона против тях.
А за народът ни вън от парламента, известен като най бедния в Европа не може да си купи хляб, камо ли да купи лицензирани филми и музика, за това хич не му пука от бат Боко!

Но, определено законът съдържа според американското полицейско виждане(американци са го правили) и репресивни мерки. Законът позволява след 3 оплаквания полицията да те хвърлят в затвора без съд и присъда. От тази гледна точка, като носител на американската полицейщина, законът е прецедент, въвежда американски ред навсякъде и работи само за едрите търговски корпорации- посредници, но не и за производителите. 
Аз го наричам чист неолиберален закон въвеждащ новия световен ред.

За това закона е особено опасен за България, в която сега цари особено НЕправово положение.
Чета страниците на герберския евродепутат Андрей Ковачев, пише там нашенецът, че ако закона съдържал репресивни мерки нямал да го подпише.
Къде, дедов ми Адрейчо, ще се види как подписваш (ратифицираш) закона в общото герберско стадо шибано с камшика на ББ?

Ваш „Дядо Йоцо гледа“ на Идея за България ideyazabulgaria.org
11 февруари 2012 г.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2010, 11:49

150 Stella Tsokeva | 11.02.201215:52

Някакси безмислена статия, ама аз какво ли се впечатлявам вече... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 11:10

149 неомъжена бяла жена | 10.02.201214:54

Битката за властта над обмена на знание и информация винаги е била най-съществената. Прав сте! Комуникационните средства се изменят, но правото над тях винаги се е смятало от "елита" за тяхно притежание. Днес, обикновенният човек, без да е богат, има достъп до равна на другите информация, а това никак не е добре за успеха на "елита". Така че феодализмът никога не си е тръгвал, най-просто казано, сега докато тече объркването по усвояване на новите технологии, се дава малък фреш еър от информация на плебса и после се започва отново същият цикъл от исторически събития...Има значение кой притежава скрижалите, нали? Усмивка))
Скоро отново гледах "Матрицата" на братя Уашовски и си мислих, че този почти детски филм, почти комикс, чудесно илюстрира "системата" Усмивка, въпреки романтичният патос на Нео и приказния сюжет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

148 MacAllister | 10.02.201213:27

Така е "бяла жена", така е! Напоследък все повече и далеч не само тук се прбутват тихомълком закони, които обезсмислят закона и правото по принцип (оплитането на думите не е случайно). Най-плашещото е, че избираните от нас или съответните граждани на съответна страна представителни органи с дръзновение подкопават системата, която ги е поставила там. Вървим към неофеаодализъм без закони, без принципи и без уважение към нищо и никого. Това, което на пръв поглед е друга тема е още по-плашещо - това, че цялостната икономическа и технологична структура, от която зависи съществуването ни като цивилизация, а не скотове не може да функционира достатъчно добре, ако загубим тия принципи. Не е случайно, че подобни явления са се считали във времена наречени от историята "тъмни векове".
   

оценка

+0 -0