Затлъстяване? Насилие? Изолация? Телевизията влияе отрицателно само на децата от развития свят | webcafe.bg
Webcafe

Телевизията ще спаси света

Чарлс Кени , The Times
27.04.2010, 18:11 (обновена 27.04.2010, 20:12)
тв, индия

Телевизията еманципира постепенно жените в Индия - вече не искат разрешение от мъжете си, за да отидат на пазар...

Забравете за Twitter, Facebook, Google и Kindle. Забравете за последната електронна играчка. Телевизията продължава да бъде най-влиятелната медия в света. В по-бедните части от планетата телевизията все още е сравнително млада медия и просто няма реална конкуренция.

Докато Интернет не достига до много държави (пък и до по-изостаналите населени места дори в развития свят), то телевизията най-после е весдесъща. В това няма нищо лошо, защото  телевизионната революция променя света към добро.

През 1995 г. в развиващите се страни едва 45% от домакинствата са имали телевизор. През 2006 г. цифрата достига до над 60%. Тази статистика не може да се сравнява с цифрите в САЩ, където има повече телевизори, отколкото хора, но пък е внушителна в сравнение с разпространението на Интернет. През следващите 5 години 5 милиона африкански семейства от района под Сахара ще се сдобият с телевизионни приемници.

През 2005 г., когато бе свален режимът на талибаните, забранили телевизията със закон, в Афганистан едва един от пет души е имал телевизор - цифра, която се променя с много бързи темпове. Още 150 милиона души от цял свят ще се сдобият с приемници до 2013 г. Така общият брой на домакинствата, които притежават телевизор, ще бъде над две трети в глобален мащаб.

Телевизията оказва най-силно влияние върху живота на жените. Според проучване на Робърт Дженсън и Емили Остър, след навлизането на кабелната телевизия в отдалечените селища в Индия жените били много по-склонни да отидат на пазар без разрешението на съпрузите си. Променило се и отношението към бъдещото поколение - все повече жени смятат, че няма значение дали ще родят момче или момиче.

Индийките вече вярват, че са способни да вземат решенията относно здравето на децата си и не смятат за правилно мъжът да бие съпругата си. Телевизията стимулира много хора да се образоват. В индийския щат Гуджарат най-популярното телевизионно шоу Chitrageet, което излъчва музикални клипове, заснети в „Боливуд", се субтитрира на местния диалект. За 6 месеца жителите на щата започнали да четат значително по-бързо.

Прекаляването с телевизията на Запад се счита за причина за склонност към агресия, затлъстяване и социална изолация. Но по света телевизията оказва положително влияние върху живота на милиарди хора. Навлизането на кабелните мрежи, видеокамерите и YouTube демократизира не само достъпа, но и съдържанието на програмите. Телевизията ще става все по-могъщо оръжие срещу тираничните правителства и деспотичните съпрузи.

Oще: медия  страни  телевизия  телевизор 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

1 r_p_mc | 28.04.201020:15

всичко е въпрос на време...
   

оценка

+0 -0